基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我開始大學校園事工﹐喺留學生當中工作﹐好快就遇到一個難題喇。
我尋日同其中一個學生傾開﹐先知道原來佢地大部份未來美國前都加入左某政治黨派﹐成為黨員。(按﹕唔知呢度方唔方便我直接講個黨名﹐所以我唔講個名喇﹐係某大國嘅無神論執政黨。)佢地其實又唔係真係認同和支持個黨﹐只不過佢地父母認為有著數所以先叫佢地成為黨員啫。感謝神﹐過去幾個月都有學生信主。但當佢地將來畢業回國﹐面對兩個唔同嘅身份之間嘅衝突﹐應該要點處理呢﹖「順從神不順從人」呢個原則我知﹐但我想知道有無一D具體D嘅資料﹐或者分享見證﹐可以畀我參考下。
謝謝。

大宅

請問具體的衝突是什麼呢?

好像在祖國也有一官方認可的教會,叫三自教會。

大宅

其實我都想知道呢兩個身份會唔會有好多具體嘅衝突﹐所以如果邊位有資料﹐請PM我﹐感激萬分﹗

男爵府

2018復活節勳章

As I have learned that this is the official church run by pro-government people. Leaders are royal and obedient to government(=party).
原帖由 anntx3 於 10-7-2 09:38 發表
請問具體的衝突是什麼呢?

好像在祖國也有一官方認可的教會,叫三自教會。

洋房

共產黨是相信無神論的,理論上共產黨員應該不是基督徒。

不過實際上我在大陸碰見過既是共產黨員又是基督徒的人。他們告訴我黨沒有管他們,因此對於他們來説沒有具體衝突。但這要按個別情況而定。
如果黨要管,基督徒可以選擇退黨或被黨開除黨籍。這樣可能會影響到仕途。

大宅

回覆 4# heiheihaha2009 的文章

我知有三x教會﹐但佢地信仰原則有問題呀。

大宅

回覆 5# carehumble 的文章

我諗呢樣野隨時會變﹐要睇整體國家政策﹐同埋地方官員對於宗教嘅態度。

大宅

原帖由 sshoi 於 10-7-4 18:50 發表
我知有三x教會﹐但佢地信仰原則有問題呀。

有什麼問題?是不是愛主之外還要愛黨?
我估今天在祖國,你只要不反他的政權,基本上他們不會去捉你。你看,那些廟宇道觀的入場收益多豐厚,少林寺也傳聞上市了.....

首頁

尾頁

跳至