自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年係我第一年跟老公拜山, 太6299葬在山腰,62大佰在太6299上面,只要向上行多十五步就到達. 不過99只係上香比太6299, 而無行去62大佰果邊.
係咪習俗係咁?

我問左老公不過佢唔識答我.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

新曆7月嚟拜山?
係咪太6299嘅生死忌, 所以唔過大伯公度咋

大宅

唔係, 事件在清明時發生, 突然想起所以出post問.
"老婆唔拜得自己老公同個仔?" 我覺得奇怪0者.

原帖由 小倩 於 10-7-2 03:50 發表
新曆7月嚟拜山?
係咪太6299嘅生死忌, 所以唔過大伯公度咋

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我無聽過客家人有呢個習俗
我阿婆有拜過佢老公(即係我阿公),我阿婆過世時,佢D仔還健在,所以後者我就唔清楚,不過我就無聽過呢個習俗

原帖由 小熊帽 於 10-7-2 03:57 發表
唔係, 事件在清明時發生, 突然想起所以出post問.
"老婆唔拜得自己老公同個仔?" 我覺得奇怪0者.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老公係客家圍頭人...我見我老爺奶奶拜山,係拜晒所有祖先...(分別係自己條村+唔知邊代人去左西貢都照要去拜)

子爵府

我呀公/婆都係客家人 ,呀公過身後 ,呀婆唔單只無拜過佢,連其它仙人都唔拜 ,從始同拜山絕緣。

大宅

多謝各位資料.
我已經同老公講左, 他日邊個去先都好, 一定要拜對方.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

62 大伯, 會唔會係... 99 留返比 62 大伯既子女拜返呀? 因為結左婚, 每個子女都分開一個家室

即係 62 一個家, 62自己既兄弟姊妹又係一個家咁, 分開每個家庭既子女去拜返自己既長輩呢?

如我 62 唔會叫我地去拜佢亞哥 (C6 伯父) 咁

大宅

大伯未有小朋友.

應該講清一點,99自己一個人唔拜佢老公同佢個仔(果個係我大伯)落左山. 我老公其他兄弟姊妹&我係有上多十幾步拜62&大伯.

我估99唔鍾意白頭人拜黑頭人, 所以大伯果邊我理解.但我一直唔明點解唔拜自己老公. 唔通同輩就唔需要拜?

原帖由 szeszes 於 10-7-3 02:13 發表
62 大伯, 會唔會係... 99 留返比 62 大伯既子女拜返呀? 因為結左婚, 每個子女都分開一個家室

即係 62 一個家, 62自己既兄弟姊妹又係一個家咁, 分開每個家庭既子女去拜返自己既長輩呢?

如我 62 唔會叫我地去拜佢亞 ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁其實點解唔叫你老公問下你99點解?

我阿婆阿公都係客家人,我阿媽阿爸都係,連我老公都係。。。我阿公係一個小島度長大,死後應佢要求葬番係個個小島,而家都無船入去,要特別請架船去,我阿婆在生個陣,每年都會請架船帶埋D仔女去拜阿公(佢老公)

原帖由 小熊帽 於 10-7-3 18:52 發表
大伯未有小朋友.

應該講清一點,99自己一個人唔拜佢老公同佢個仔(果個係我大伯)落左山. 我老公其他兄弟姊妹&我係有上多十幾步拜62&大伯.

我估99唔鍾意白頭人拜黑頭人, 所以大伯果邊我理解.但我一直唔明點解唔拜自 ...

大宅

老公拜左咁多年唔覺有問題. 所以下年如果我會問姑奶.

原帖由 stkyo 於 10-7-3 23:51 發表
咁其實點解唔叫你老公問下你99點解?

我阿婆阿公都係客家人,我阿媽阿爸都係,連我老公都係。。。我阿公係一個小島度長大,死後應佢要求葬番係個個小島,而家都無船入去,要特別請架船去,我阿婆在生個陣,每年都會請架船帶埋 ...

首頁

尾頁

跳至