樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

請指教﹐唔該!!!

侯爵府

好媽媽勳章

我諗住 搵有線 幫手驗, 我見阿尖sir 好似幾pro 甘
原帖由 卓衡父母 於 10-7-2 15:33 發表
請指教﹐唔該!!!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-7-2 17:11 發表
我諗住 搵有線 幫手驗, 我見阿尖sir 好似幾pro 甘

May I know how to arrange?

洋房

睇下窗邊有無入水漬、淋浴間又有無沁水。
地板有無凸起、發霉(慎防地下去水管漏水)。
若果係新裝更加要留意,睇下d 牆磚係咪舊的在底,就咁舖新的。

暫時諗到得咁多,但我o地始終唔識得幾多,更加唔係專業,建議揾位信得過的裝修c fu 幫眼。

係某d網頁見過無良業主,為要個單位賣個好價,扮到好靚,但好鬼化學,根本唔用得。
有個仲衰到抽油煙機無駁氣喉外出,由得d 油煙上天花散,諗到d 油漬都打冷震。

洋房

原帖由 ccbs 於 10-7-2 23:33 發表
睇下窗邊有無入水漬、淋浴間又有無沁水

即係睇下浴室牆的另一面有無沁水漬像。

開水喉10 餘mins,睇下 d 水鏽色有無過清。同時睇下所有去水暢順否。

室外有無違建物,室內又是否拆除o左結構支柱。

水晶宮

其實如果驗到有問題, 仲可否叫賣方整?
還是驗來只是for自己日後裝修用?

大宅

收樓前的驗樓據 agent 講,係慎防業主臨尾攪破壞,這,可信性不高。
曾在某廣播節目聽到……某agent 嬲一個自己跟o左段日子o既盤,但最終由其他 agent成交,一怒之下帶備溪錢到那單位大灑滿地,這類破壞反而有可能。

你要收樓即係乜約都簽好晒,律師都幫你攪得8899,只差未過數,去到這個地步,業主肯幫你整都幾難。除非被人惡意破壞…淋油、水渠塞、門匙孔被封,臨時約上列明的電器、傢俱等物品無o左,你都尚有權跟前業主爭取。

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至