夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 mymelody2003 於 10-7-21 17:52 發表
我老公都係架, 我剛出來工作不久就和他拍拖, 我做左13年未試過填報稅表架, 老公真係一個好好既男人, 家務同湊仔都一樣咁掂!

0甘你一定明我講0既。
我真0系幾時要報稅,幾時要交稅,幾時退稅都唔知。因為我未要交稅就先結婚個種。
簽名情形好似電視劇裡的老世0甘,秘書遞到文件埋來,就一味簽紙。

有時,我都同老公講笑,“0華!簽完未啊!埋身契都簽埋,我都唔知喔!”
老公,:D “太遲啦,簽左系張結婚證書樹0蘿。”

我老公要自殺都要先0念下,我無左他,搞唔掂,都系唔好自殺啦。他講笑0炸!其實他是找不出什麼原因自殺還可以被神接受到。

複式洋房

公喜樓主,lee d男人好難搵架

複式洋房

你老公既角色 = 我

我係屋企既財政大臣, 負責安排所有開支. 我老公每天銀包內如果超過200蚊就會成日叫我攞返d走, 因為佢話佢銀包唔需要咁多錢.

連佢個銀行戶口果個保安密碼同簿仔都係我keep. 要交費就用PPS係佢戶口直接扣. 基本上佢係唔知自己既戶口狀況架. 有時同佢匯報下佢都係"哦"左一聲就算.

原帖由 ndw 於 10-7-22 13:29 發表

0甘你一定明我講0既。
我真0系幾時要報稅,幾時要交稅,幾時退稅都唔知。因為我未要交稅就先結婚個種。
簽名情形好似電視劇裡的老世0甘,秘書遞到文件埋來,就一味簽紙。

有時,我都同老公講笑,“0華!簽完未啊!埋 ...

子爵府

原帖由 mymelody2003 於 10-7-21 17:52 發表
我老公都係架, 我剛出來工作不久就和他拍拖, 我做左13年未試過填報稅表架, 老公真係一個好好既男人, 家務同湊仔都一樣咁掂!

好開心,碰埋有0甘多好男人。 我覺得,這類好男人多數都會揀容易與人相處的好老婆。弊:loveliness: ,黃婆埋瓜,自賣自誇添!

子爵府

原帖由 kidkid 於 10-7-24 13:19 發表
你老公既角色 = 我

我係屋企既財政大臣, 負責安排所有開支. 我老公每天銀包內如果超過200蚊就會成日叫我攞返d走, 因為佢話佢銀包唔需要咁多錢.

連佢個銀行戶口果個保安密碼同簿仔都係我keep. 要交費就用PPS係佢戶 ...

兩公婆,是team work 嘛,無計較啦。邊個理數,理財好,臨危不亂就邊個理羅。老公做0野我在家時,他有轉交財政大權給我管,管到我頭痕。他已經好周到0甘移交政權給我了,幫我做埋一年的月表,幾時交什麼費。如何看不同公司的月結單。如何繳交。可是,我就不是這個料。一再上翻工,就拿拿臨把所有財權推翻去給老公。

我們什麼都聯名。只有我們的學費債不聯名。
老公硬要我聽他講我們家的財政報告,他的理財計劃。萬一他不在,我們的家不會亂了陣腳。 點知,次次,我都瞌眼訓。 我一句得過去話,“總之你就唔死得啦!” 他話,我什麼都唔記得,但有一張紙一定要知道放在那裡,那裡有齊教我掂做0既。和可以聯絡誰。

我希望唔會有0甘0既一日啦。

你一定是理財有方之人。敬佩,旺夫益子就是你這能干的女士典範。

侯爵府

我覺得多d看到大家講有好老公, 多d正能量係好事, 俾人覺得都仲有好多好老公嘅. 我老公都OK, 好好先生. 我地好teamwork, 佢主外, 出去搵錢 ,我主內, 照顧屋企同埋小朋友.

子爵府

我覺得,會注目在老公的優點上,就已是增進夫妻情感的起步。
現今社會裡,能做到男主外,女主內。男的不想妻子出來做,女的不需要以賺錢、裝扮來衡量或爭取自己在丈夫心裡的地位。不把子女給工人教,已經是很幸福的境況了。

首頁

尾頁

跳至