單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同件渣滓由去年10月分開至今,都就快9個月了.分開之後我一直都好努力叫自己去忘記件渣滓,一直以為自己可以做得到.
但當自己漸漸恢復返心情時,同囡囡到處行街,食飯,就會路過當時一家人曾經在那一張枱食過飯,那一個商場曾經一起買過什麼什麼........等等.
始終一起成廿幾年,一起踏足嘅地方實在太多了,我知道喺無得避開,但還有其他方法嗎?

伯爵府

原帖由 mingdo 於 10-7-4 01:55 發表
同件渣滓由去年10月分開至今,都就快9個月了.分開之後我一直都好努力叫自己去忘記件渣滓,一直以為自己可以做得到.
但當自己漸漸恢復返心情時,同囡囡到處行街,食飯,就會路過當時一家人曾經在那一張枱食過飯,那一個商場 ...

記憶就好難抺得去的了, 唯有等時間, 之後的感覺就會開始淡, 開始麻木.....

見完你的 post, 我諗緊, 如果叫我翻以前一齊住間屋...即刻諗起, 鬼屋!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

無辦法,同佢咁多年又怎可以話忘記就忘記啦,可以既話就即你無愛過佢,唯一方法係讓時間將記憶慢慢沖淡,要多久?無人知…靠自己…靠自己去想願唔願意放開點…睇開點…慢慢黎啦,唔好迫自己強要明天放低佢,唔好比個期限…無用…自己到時又話自己點解咁無用,放低唔到佢,所以還是慢慢將佢從記憶每天每天咁放下直至完全放下佢為止…努力喔...

原帖由 mingdo 於 10-7-4 01:55 發表
但當自己漸漸恢復返心情時,同囡囡到處行街,食飯,就會路過當時一家人曾經在那一張枱食過飯,那一個商場 ...

複式洋房

原帖由 酸棗仁 於 10-7-4 02:07 發表

記憶就好難抺得去的了, 唯有等時間, 之後的感覺就會開始淡, 開始麻木.....

見完你的 post, 我諗緊, 如果叫我翻以前一齊住間屋...即刻諗起, 鬼屋! ...

多謝你的回覆.
我真想希望可以好快淡忘以前所有嘅一齊一齊.

複式洋房

原帖由 moon_moon 於 10-7-4 02:17 發表
無辦法,同佢咁多年又怎可以話忘記就忘記啦,可以既話就即你無愛過佢,唯一方法係讓時間將記憶慢慢沖淡,要多久?無人知…靠自己…靠自己去想願唔願意放開點…睇開點…慢慢黎啦,唔好迫自己強要明天放低佢,唔好比個期限…無用… ...

多謝你的意見.
我有諗過可能第一年係最難過的,當這一年過後,再回想返可能會好過一點.起碼唔會再去想舊年係呢度做過什麼什麼吧!

大宅

原帖由 mingdo 於 10-7-4 02:45 發表

多謝你的意見.
我有諗過可能第一年係最難過的,當這一年過後,再回想返可能會好過一點.起碼唔會再去想舊年係呢度做過什麼什麼吧!

順其自然啦 , 多d参加有益活動或聚會 , 咪當冲喜吓囉:lol
[939]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唔好客氣…呢度好多朋友支持你架..

到第2.3年你回望過去,可能重會覺得點解自己咁傻,花咁多時間去緬懷唔開心既回憶添,所以要不斷勉勵自己盡快忘記唔開心既野…盡快投入新生活,加油!

原帖由 mingdo 於 10-7-4 02:45 發表

多謝你的意見.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

死啦,咁我咪即係無愛過呢個人.....我都覺得自己好好彩,同咗佢一齊4年,比我睇清呢個人,個天原來都好錫我架!!
原帖由 moon_moon 於 10-7-4 02:17 發表
無辦法,同佢咁多年又怎可以話忘記就忘記啦,可以既話就即你無愛過佢,唯一方法係讓時間將記憶慢慢沖淡,要多久?無人知…靠自己…靠自己去想願唔願意放開點…睇開點…慢慢黎啦,唔好迫自己強要明天放低佢,唔好比個期限…無用… ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mingdo:

一有空閒時間就去參加一些義工活動,仲有你有冇從細就想學既嘢又冇機會呀?你可以同囡囡上一些親子班學下嘢,附近有社區中心就搵下有冇啱心水既嘢玩和學。人生係好精彩呀!我有時係中心遇見好多公公婆婆好潮呀,佢地上網寫網誌、跳舞、唱歌、打波等等。我地咁後生就咁灰點樣教好下一代呢?你已經有新的開始!唔好再抱錨啦!起錨!起錨!起錨!

蛇仔字
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

好媽媽勳章

你越想忘記一個人, 就只會越想起佢嘅一切, 所以不如順其自然, 讓時間去幫你啦.

首頁

尾頁

跳至