自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

如題

子爵府

我諗最例牌就係學習能力比較慢,好似教極都唔識,有朋友用咗差唔多2個月先教識個女(k3)5個英文字母

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其中1樣......寫字好大隻, 成日出界---空間感問題

另1樣.....字既組合經常攪亂 e.g."陣"字, 會將耳部寫響車的右邊

子爵府

讀寫障礙分幾種,有d 係中文,會將d字調轉讀,或者見字係快樂,會讀左開心,高興, or 南非讀左非南. 寫字時會成日漏點,漏撇,或左右部首調轉,唔會寫完整既字. 英文就唔識分b d p q .

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

唉...........我個仔 K3 中左好多樣呀 !!! 我都覺佢學野好慢, 好快唔記得. D 字可以反轉寫...... 點算好 ???

珍珠宮

2024年龍年勳章

調轉d字寫,成日寫字漏點之類,讀方面,容易讀錯,好似26,佢會讀左62,認字學野慢,空間感弱,左撇子有讀寫障礙機會多d!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 幸福 於 10-7-5 10:58 發表
唉...........我個仔 K3 中左好多樣呀 !!! 我都覺佢學野好慢, 好快唔記得. D 字可以反轉寫...... 點算好 ???

學野好慢, 好快唔記得<呢樣唔一定係
D 字可以反轉寫<呢樣有可能係
你應該盡快番健康院同姑娘講叫佢幫你轉介做個評估,盡早幫你小朋友排期做訓練....
如果你有個銀,緊係出去搵私家做,唔使排期排到小朋友過曬最佳治療期啦!
呢類問題愈早知,愈早做訓練幫助佢愈好嫁......

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

For more information,
you can read the post under edu-kingdom:

教育王國 » 讀障寶寶

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=379

原帖由 ssp19 於 10-7-4 07:32 發表
如題

子爵府

原帖由 susi1024169 於 10-7-5 12:18 發表

學野好慢, 好快唔記得

學野好慢, 好快唔記得<呢樣唔一定係
呢點同意

我仔背書串字都好快背到,係要佢用對眼自己去睇去讀,就成日讀錯.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

民房

比你參考下,
http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/dyslexia-and-learning
http://www.hkedcity.net/article/parent_sp_learnbarrier/050711-009/
其實網上有很多資料可以作參考, 如果真的發現小朋友出現明顯徵象, 快點找醫生檢討一下

伯爵府

我都做佐評估啦!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

讀障特徵

大宅

好媽媽勳章

你地唔好咁擔心啦! 我有個家姐係"疑似"有讀寫障礙, 咁三十幾年前邊有咩野評估甚至支援吖, 我媽咪就只係覺得佢蠢同埋懶, 成日鬧佢點解寫錯哂啲中文字又讀錯哂, 於是家姐好用功讀書, 之後仲讀完碩士添呀! 到家陣家姐先至知自己有讀障, 好在對佢既工作係無乜影響ja (因為佢做會計既, 無乜機會睇中文 ).

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個女差不多3歲,唔係幾認到COLOUR,A同B都分唔到,C啦,係唔係有讀障?

禁止訪問

環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章

原帖由 B媽-Blue 於 11-2-21 13:55 發表
我個女差不多3歲,唔係幾認到COLOUR,A同B都分唔到,C啦,係唔係有讀障?

我個女3歲前都認唔到顏色, 乜野都話係紅色或者綠色, 於是我問醫生囡囡會唔會係色盲, 醫生話首先, 3歲前認唔到顏色係正常既, 有啲小朋友對顏色既認知敏感度比較差所以就認唔到, 但年紀大啲就認到ga la; 另外, 女仔會有色盲既機會率比男仔低好多, 因為色盲既基因係傳男不傳女, 除非父母兩位都係色盲先至有機會生到個色盲既囡囡, 所以佢叫我唔好擔心! 而家我個女3歲2個月大, 大部份既顏色都認到, 仲要中英文都識添. 所以唔駛擔心, 如果你驚既可以用呢個方法去試下佢係咪色盲:
俾一盒12色既顏色筆俾囡囡, 然後指住一件有顏色既物件叫囡囡拎番相同顏色既筆出黎, 如果佢拎得啱既咁即係唔係色盲囉!

首頁

尾頁

跳至