興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小草 於 10-7-8 17:50 發表
基本上只係開下票、收租、入票、匯款... 都唔係太難,最麻煩係公司有幾個戶口名(常用2個),又saving又current,又港幣又美金,最最最麻煩係公司無錢,所以d錢要轉黎轉去,收到貨款要轉去某主要戶口,有d少用就有票開先轉錢入去.... ...
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實老人院有冇明文規定,唔能夠自己進食嘅院友要幫忙餵佢哋架?
原帖由 kitwong 於 10-7-6 15:32 發表
去探完老豆返黎 ... 出面熱到想 C

醫生安排左下星期一幫老豆照胃鏡,如果呢兩日比佢出院,星期日就要帶佢返醫院住一晚,準備星期一同佢照胃鏡!

姑娘話呢兩日老豆食野 ok,醫院比糊仔佢食佢又食得哂,但我唔明點解老人院話佢唔肯食野,我知老人院姑娘唔餵佢要佢自己食,老豆隻手又冇力,咁老豆食食吓就唔想食,姑娘就由得佢。出院前我會問醫生老豆係咪以後都要食糊仔,出院後返老人院我想要求姑娘餵佢食,我要求過份嗎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

哦~~~咁就要同老人院傾傾喇...........徒兒
原帖由 webjen 於 10-7-6 15:50 發表
你係可以要求餵食,當然要好有耐性餵晒成餐,就只有家人先可以做得好!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吓..................
原帖由 webjen 於 10-7-6 15:57 發表

仲有食到咁上下,食慢 D 就問 : 係唔係唔食啦.....佢一點頭,就收工!
原帖由 hehalady 於 10-7-6 15:53 發表
相信 d 姑娘 / 姨姨多數都係『質』院友食 lor

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

乜呢間老人院d姑娘咁唔負責任架!?有冇得投訴佢哋?
原帖由 kitwong 於 10-7-6 16:35 發表

最近老豆食唔到野,每餐只食到四份一,差唔多有一個月,上星期五外展醫生去睇佢,話收佢入院檢查 ...

之前我地一路都有問外展醫生幾時去,佢一路都比唔到日期我地。琴日晨咁早打黎搵我要我陪老豆入院,但我未起身,搵唔到我,姑娘就搵左亞媽陪老豆入院 ... 問題就係呢度

醫生星期五去睇完佢以經寫左紙安排佢入院,老人院姑娘完全冇通知我老豆星期一要入院,星期六我落老人院交錢,姑娘亦冇講比我聽老豆要入院檢查 ~ 叫佢幫我地問外展醫生出信比社署幫老豆買輪椅,又冇問,老豆隻杯裂哂又唔出聲,老豆跌親又唔同我地講,姑娘整親老豆又話老豆唔小心整到,唉 ...

水晶宮

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早早~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小草 於 10-7-9 09:12 發表
早早~

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 hehalady 於 10-7-9 08:26 發表

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二少過左關,仲有咩煩呀
原帖由 hehalady 於 10-7-9 08:26 發表

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

咩樹 ?

你心裏不要煩亂,也不要膽怯。

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

你有人質係佢度....投訴
原帖由 包包魔怪媽咪 於 10-7-8 21:49 發表
乜呢間老人院d姑娘咁唔負責任架!?有冇得投訴佢哋?

珍珠宮

十個煲得幾個蓋就最煩mouth:
原帖由 小草 於 10-7-8 17:50 發表
基本上只係開下票、收租、入票、匯款... 都唔係太難,最麻煩係公司有幾個戶口名(常用2個),又saving又current,又港幣又美金,最最最麻煩係公司無錢,所以d錢要轉黎轉去,收到貨款要轉去某主要戶口,有d少用就有票開先轉錢入去.... ...

版主

EXACTLY
原帖由 JENNYSKY 於 10-7-8 18:31 發表
無錢,無得攪,仲容易
不過有d,無d就煩囉,好似你講轉來轉去,真係

版主

mouth: mouth:
原帖由 webjen 於 10-7-9 10:24 發表
十個煲得幾個蓋就最煩mouth:mouth:" />

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早晨~:)
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

水晶宮

原帖由 3littlepigs 於 10-7-9 10:01 發表
天下本無事,庸人自擾之

水晶宮

原帖由 小草 於 10-7-9 10:07 發表
二少過左關,仲有咩煩呀
人在江湖,身不由己

水晶宮

原帖由 webjen 於 10-7-9 10:20 發表
咩樹 ?