自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

O岩O岩見成左份工, 番5.5日(9-6PM)文職. 銀行假 都幾近屋企, 番工只需要搭車15分鍾, 做既野只係打下單, 整下D檔案個D.

但煩惱係人工得$6600. 扣完強積金得番$6270, 份工話明3個月試用期, 就算做滿左3個月, 人工長期都唔會再加(我聽佢口吻係跟本冇諗過再加) 冇其他福利. 老公唔係搵得多, 每個月得8-9千. 要養2個小朋友. 一個小一, 一個9月讀幼稚園. 本身諗住到左8月中-9月先開始番工, 因宜家暑假搵個朋友幫手湊, 佢平時湊一個幼稚園都2千幾3千/月, 宜家要佢湊2個我都未問會收幾多? (我估應該$4000左右)(屋村). 平時個大番小學放左學之後要補習$1200. 校車$400, 小學飯錢 $3百幾. 9月個細番全日幼稚園, 扣完學券都要交$2700(未計學費減免).

我諗緊宜家暑假湊既話, 扣賣車錢同飯錢, 應該都冇咩錢淨. 如9月先番工我諗都過得去啦(因就算叫個姨姨幫手湊都係學校假期, 星期六上午, 平時有機會放工時間塞車, 趕唔切, 學校又要收工)佢最多落屋企樓下幫我湊住個細10-15分鍾. 我宜家好煩惱~~~我應該遲多個幾月先搵 定係我宜家做住先呢? 老公聽到話份工長期做都唔會加人工, 仲要冇DOUBLE PAY & 花紅, 都唔係咁鍾意, 佢冇要求過我一定要做D份工, 佢仲叫我慢慢搵. 我應該點做??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解你唔試下好似你朋友咁幫人湊小朋友,咁你就可以有收入,細B又可以唔使讀全日

別墅

因我後生(廿幾歲), 都唔會有人敢比我湊. 我朋友四十幾五十歲. 生左3個(宜家全部都廿幾三十歲甩哂身), 幫人地由BB湊到小學都湊左幾個小朋友. 所以D人會放心D.

而且人地知我有2個細路, D人覺得對佢地D仔女冇咁細心.

複式洋房

This job has no double pay, no bonus and no pay rise. I will wait till Sept.

水晶宮

好媽媽勳章

你個case同我舊年好似....

本來唔洗煩,係老公轉左份工,搵小左1萬....先咁煩...
當時家庭收入唔夠1萬

其實我由我大仔2歲開始我就全職照顧佢,大仔3歲細女出世.
舊年,大仔小一,細女K1(全日班),如果搵份工,人工又唔高,又要搵人幫手湊...份人工差不多比晒湊仔婆....

後來我搵PART TIME做,大仔本來有補習都同佢CUT左,自己跟.又慳返D.

不過你要睇返,K1全日制要申請學費減免唔容易,要乎合社會需要先得.

呢個TOPIC有講..http://forum.baby-kingdom.com/thread-3165075-1-1.html
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可唔可以問下個老細9月先開工得唔得?

唔得就再搵過第2份....

大宅

我覺得你9月先搵個份工好過,
橫掂乜都冇,
可能你9月搵到份乜都有既呢.

大宅

好媽媽勳章

你小朋友夠兩夠未, 夠兩歲搵下附近有無一些全日幼兒園有托兒,我都要返工,幼稚園放1個半月暑假, 我就放佢屋企樓下全日幼兒園, 和一般幼稚園一樣,一日大約都係70蚊左右,一個月二千蚊有找。

珍珠宮

only $6000.. 9-6.. and you sure no OT? and your expenses for kids is so large...

i think i will wait till Sept

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

人工得 6k, 而且你仲有 2個小朋友, 咁又真係好煩惱. 我覺得你再搵過第2份工可能會好啲.

男爵府

好媽媽勳章

搵份多少少錢會好d, 不然揾嚟得個吉...自己照顧番仲全面~

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問樓主學歷/工作經驗? 有無諗過讀多d書/學一門手藝? 六千幾蚊既工,大部份$俾咗人湊仔,不如自己湊仔+進修,捱幾年辛苦,到細o個個都入小學時先做份人工高d/晉升機會大d既工,中間做下part-time幫補下。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 waiwai@.@ 於 10-7-6 23:46 發表
O岩O岩見成左份工, 番5.5日(9-6PM)文職. 銀行假 都幾近屋企, 番工只需要搭車15分鍾, 做既野只係打下單, 整下D檔案個D.

但煩惱係人工得$6600. 扣完強積金得番$6270, 份工話明3個月試用期, 就算做滿左3個月, 人工長 ...
我同你煩緊同一樣野,啊仔9月番小學,想搵工,但學歷唔高,搵d工都係得6,7k,時間又要就番小朋友放學,如果搵人湊佢放學又要比一筆,屋企野又無人理,啊仔功課無人跟,我都想幫人湊仔啊,但我又係得2x,邊有人會放心交比我湊?我又住得偏僻,更加無可能.....
而家單靠c6一個揹起頭家真係好吃力,但唔咁又可以點?

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 waiwai@.@ 於 10-7-6 23:46 發表
煩惱係人工得$6600. 扣完強積金得番$6270, 份工話明3個月試用期, 就算做滿左3個月, 人工長期都唔會再加(我聽佢口吻係跟本冇諗過再加) 冇其他福利. 老公唔係搵得多, 每個月得8-9千. 要養2個小朋友. 一個小一, 一個9月讀幼稚園. 本身諗住到左8月中-9月先開始番工, 因宜家暑假搵個朋友幫手湊, 佢平時湊一個幼稚園都2千幾3千/月, 宜家要佢湊2個我都未問會收幾多? (我估應該$4000左右)(屋村). 平時個大番小學放左學之後要補習$1200. 校車$400, 小學飯錢 $3百幾. 9月個細番全日幼稚園, 扣完學券都要交$2700(未計學費減免).

其實我都覺得你應該搵份part-time幫補下先!
補習個到可唔可以剔除?學校冇功課輔導班?
點解唔讀間係屋企附近學校?咁米校車都慳埋囉!

大宅

原帖由 waiwai@.@ 於 2010-7-7 00:01 發表
因我後生(廿幾歲), 都唔會有人敢比我湊. 我朋友四十幾五十歲. 生左3個(宜家全部都廿幾三十歲甩哂身), 幫人地由BB湊到小學都湊左幾個小朋友. 所以D人會放心D.

而且人地知我有2個細路, D人覺得對佢地D仔女冇咁細心. ...

講得有道理。

好多媽咪挑選年邁的EE,

不要後生湊仔姨。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

如果你同老公的錢不分彼此
咁不如做全職媽媽,可以陪伴bb成長;
如果你同老公經濟上分的好清楚
咁就要返工,因為養育bb的你只需要出一半,其他人工你可以留起。

公爵府

如果我係你...我會請工人, 然後自己全身出來做, 如果可以準時收工, 我會揾份PARTIME, 狂做幾年先...除非後備資金好充足啦!!我係無錢無安全感, 如果要我咁樣湊仔, 我一定會將呢D怨氣發泄晒係小朋友身上..所以我寧願出來做野!!揾左比人駛, 好過攤手板問人攞, 咪實會日日嗌交開片!!

不過理智D來講, 等到九月D小朋友返左, 你會鬆動D啦, 或者可以揾份PARTIME幫補下!!

子爵府

好媽媽勳章

我情況有d似...
當年我辭o左工先發現有BB, 之後搵唔到o野到生...
生完冇耐, 911, 加上呀女早產, 想湊多陣, 咁就等...
等到咁上下, 搵到工, 得4000, 一星期返六日, 輪休, 一個月只會放一個星期日, 勞工假... 只係得個近字, 但點都要搭車...
唯有一路自己湊... 湊到大女五歲幾六歲, 諗住大女小一就讀d課程再搵工... 跟住又大肚...
生完細女, 覺得湊得大女, 冇理由唔自己湊大細女, 就一路湊...
細女9月返幼稚園喇, 諗住練返o下琴, 學多樣樂器, 游o下水, 試o下可唔可以考返個拯溺章(我以前有o架), 又或者考d英文/電腦試... 過多幾年睇o下有冇朋友d仔比我湊...
如果比我揀, 其實我鍾意做文職多d, 但隔o左成10年冇做o野, 學歷又唔高, 就算讀course都幫唔到搵工幾多...

但煩惱係人工得$6600. 扣完強積金得番$6270, 份工話明3個月試用期, 就算做滿左3個月, 人工長 ...
我想要9999呀...

別墅

原帖由 我愛Corina 於 10-7-7 06:38 發表
可唔可以問下個老細9月先開工得唔得?

唔得就再搵過第2份....

唔得呀! 因個個POST已吉左出黎, 宜家D單要D SALES打住先, SO唔等得.

原帖由 yee618 於 10-7-7 09:05 發表
你小朋友夠兩夠未, 夠兩歲搵下附近有無一些全日幼兒園有托兒,我都要返工,幼稚園放1個半月暑假, 我就放佢屋企樓下全日幼兒園, 和一般幼稚園一樣,一日大約都係70蚊左右,一個月二千蚊有找。 ...

我個細仔O岩O岩夠3歲, 我屋企附近得一間幼兒園, 但個個都話個度D老師好有問題, 總之你個仔入到佢, 佢點喊, 點嘔點咳都唔會理你, D衛生好有問題個隻. 而且宜家暑假個細仔就算番幼兒園, 咁個大仔都要人睇住, 條數都係一樣.

原帖由 eeb 於 10-7-7 10:51 發表
請問樓主學歷/工作經驗? 有無諗過讀多d書/學一門手藝? 六千幾蚊既工,大部份$俾咗人湊仔,不如自己湊仔+進修,捱幾年辛苦,到細o個個都入小學時先做份人工高d/晉升機會大d既工,中間做下part-time幫補下。 ...

我中五商科畢業, 之前做過文員, 但唔係做左好耐. SALES都做過但SALES時間長, 唔想做. 我都想學會計, 因會計文員個D先高D人工,但未抽到時間. 我8月就去考車, 宜家有D工要出街, 唔知係咪要送野? 我見D見工FORM都有問有冇車牌.

伯爵府

我會咁覺得,depends on 樓主你咩學歷同經驗。如果覺得自己大概都系搵返咁上下既工,最多都系多幾百蚊一個月,咁我會進修挨2年然後搵過份好D既。如果話呢一份待遇特別差,咁我會慢慢再搵過另外一份。

首頁

尾頁

跳至