婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

啱啱check到宮頸細胞唔正常, 16先有時間返去覆診, 而家勁擔心, 本來係想要bb, 以後仲可唔可以有呀? 唔知治療要幾耐呢? 唔知會點治療呢? 有無人可以比啲經驗我知呀?

大宅

原帖由 jc0515 於 10-7-7 19:10 發表
啱啱check到宮頸細胞唔正常, 16先有時間返去覆診, 而家勁擔心, 本來係想要bb, 以後仲可唔可以有呀? 唔知治療要幾耐呢? 唔知會點治療呢? 有無人可以比啲經驗我知呀? ...

我果時係cin 2因為有買保險,所以就好快去左私家做手術,做完手術要6個月check一次抺片,連續兩次都正常番就一年一次,但我之後轉左另一個醫生bodycheck佢話唔使咁心急去做手術,身體抵抗力好有機會會冇左,但要keep住密d做抺片睇下個情況點,會唔會差左,若果真係差左先唸做手術都唔遲,放心就算有呢個病唔做手術唔會影響懷孕,但要睇到時情況有機會要開刀生,
唔好太擔心,有咩決定前不防睇多個醫生聽多個意見先決定,

大宅

畀面勳章

咁你個醫生有無話咩嘢情況先一定要做手術? 如果可以唔洗做手術, 要唔要做其它治療? 我估計我都係初期, 因為醫生幫我取細胞同做陰道超聲波都無發現, 做柏氏沬先check到, 咁即係情況唔壞ge話, 其實係咪會自己好番? 因為我16號先有時間返去覆診, 所以想知多啲先, 謝謝你!

原帖由 wupigpig 於 7-7-2010 11:53 PM 發表

我果時係cin 2因為有買保險,所以就好快去左私家做手術,做完手術要6個月check一次抺片,連續兩次都正常番就一年一次,但我之後轉左另一個醫生bodycheck佢話唔使咁心急去做手術,身體抵抗力好有機會會冇左,但要keep住密d ...

大宅

原帖由 jc0515 於 10-7-8 00:50 發表
咁你個醫生有無話咩嘢情況先一定要做手術? 如果可以唔洗做手術, 要唔要做其它治療? 我估計我都係初期, 因為醫生幫我取細胞同做陰道超聲波都無發現, 做柏氏沬先check到, 咁即係情況唔壞ge話, 其實係咪會自己好番? 因 ...

因為果時我已做左手術,佢只係話可以當知道有呢個情況可以轉為6個月密d check個情況,如果個指數一路變高先唸做唔做,因為有人就算做左手術都有機會再有,又有d人抵抗力好有機會變左冇,所以呢個醫生話我咁心急應該睇定d先,因為佢問埋我近親有冇人生過癌症,有冇食煙習慣等來評估我其實可以check多幾次真係差左先決定做唔做,因為病變都有分幾期
同埋細胞病變呢d做超聲波同普通抽細胞係睇唔到,除非用子宮內x鏡抽先會睇到,我做完手術之後覆診醫生先會用左子宮內x鏡睇左大約情況但都係要抽左出來化驗先可confirm仲有冇,不過如果你一向keep住check抺片而之前係正常的話我估個情況都唔會好差,唔咁擔心,到時記得拎份copy報告之後你可以再問多個醫生

大宅

同埋你睇果道話你知唔正常有冇講清楚係咩唔正常,因為我都試過做抺片test個姑娘打來話個報告唔正常要再去睇多次dr,因為我之前試過cin我就直接問姑娘係唔係又check到細胞病變,佢又話應該唔係,但詳細要睇左醫生先,去到原來只係可能我做抺片果日有d發炎所以影響左個結果準確度,所以要再check多次

大宅

畀面勳章

醫生叫咗我返去再check, 我星期四返咗去, 佢話而家知道係細胞病變, 但病變有幾百種, 其中只有十幾種係會致cancer, 已經攞咗細胞再check去confirm係邊種, 佢話如果唔係cancer嗰啲, 就會自己好番, 只係三至四個月再check好番未, 13號就知係邊種, 但心情總係好似等判刑咁, 好辛苦~~~mouth:

原帖由 wupigpig 於 8-7-2010 01:50 AM 發表
同埋你睇果道話你知唔正常有冇講清楚係咩唔正常,因為我都試過做抺片test個姑娘打來話個報告唔正常要再去睇多次dr,因為我之前試過cin我就直接問姑娘係唔係又check到細胞病變,佢又話應該唔係,但詳細要睇左醫生先,去到 ...

首頁

尾頁

跳至