母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

大女成日見我餵細佬or泵奶,佢話佢都想飲 ,有時就整古我話要埋身啜 ,我梗係唔制啦~但係如果泵出嚟入落奶樽比佢又得唔得呢?
嗰時我餵到6個幾月但係餐餐補奶粉,同埋餵得少,咁一日"豪"一餐比大女,會唔會對佢好啲架呢?定係留番比細B好???

子爵府

我個女都係咁我都唔制啦! 我試過倒小小係杯俾佢飲佢都話唔好飲所以佢話想埋身飲多數係呷醋.
我個女多數係我餵緊小b就會黎攪我 我都好明白佢心情不過次次都俾我.

原帖由 gwengwen 於 10-7-9 03:17 AM 發表
大女成日見我餵細佬or泵奶,佢話佢都想飲 ,有時就整古我話要埋身啜 ,我梗係唔制啦~但係如果泵出嚟入落奶樽比佢又得唔得呢?
嗰時我餵到6個幾月但係餐餐補奶粉,同埋餵得少,咁一日"豪"一餐比大女,會唔 ...

複式洋房

我個女都係,但講真你比佢都唔飲因為唔好味!

男爵府

大廚勳章

如果佢肯飲, 我會俾佢飲. 當時我細仔飲唔晒既奶, 俾大仔飲(用杯飲)佢都肯飲. 當時大仔又剛剛返學, 飲左對佢抵抗力都好D.

大宅

如果大既肯飲,而你又夠奶,我覺得俾佢地飲冇問題..因為人奶一定有益過奶粉..
因為我個大仔一向好鐘意人奶,我生完本來儲左幾百安冰奶,諗住留俾細妹,但後尾細妹細食,我每日泵既奶都飲唔晒,咁我個仔都幫我飲晒佢..其實佢都想埋身,但係冇埋身半年,佢自己都唔識啜,所以之後佢都冇再要求,只係細妹飲唔晒,我都會留俾佢...
佢重成日同我講,都係媽媽奶最好飲!

公爵府

原帖由 gwengwen 於 10-7-9 03:17 發表
嗰時我餵到6個幾月但係餐餐補奶粉,同埋餵得少,咁一日"豪"一餐比大女,會唔 ...

我大女兒一直都有飲, 我餵她餵到生之前一晚, 她現在3歲多, 不過當然是當甜品啦! 平時妹妹飲剩 or 發皮四唔肯飲那些冰奶, 都會給大女兒飲, 唔好浪費, 久不久她都要埋身食, 泵完奶咪當比她清一清囉

伯爵府

我大女 4 歲, 而家都係每朝飲一支五安人奶, 我係擠落細佬奶樽, 雪起佢, 到朝早就座熱倒入佢個杯度飲.

子爵府

可能我大女係奶粉b所以唔習慣d味,大女連奶粉都馬馬地鍾意如果佢肯飲我都唔介意

大宅

回覆 5# birdchai 的文章

我都有類似既打算. 細仔三個月大食得唔多, 宜家儲儲埋埋都有成三十幾包奶. 加上我放兩個月假, 細仔通常都埋身食. 但係我聽人講人奶係會隨住bb既年紀, 奶裡面既營養會有所改變. 咁我可唔可以俾三個月大bb既奶俾廿一個月大既小朋友食? 對大女黎講會唔會唔夠營養?

公爵府

原帖由 teresa_timothy 於 10-7-13 10:51 發表
我都有類似既打算. 細仔三個月大食得唔多, 宜家儲儲埋埋都有成三十幾包奶. 加上我放兩個月假, 細仔通常都埋身食. 但係我聽人講人奶係會隨住bb既年紀, 奶裡面既營養會有所改變. 咁我可唔可以俾三個月大bb既奶俾廿一個 ...

你的小朋友都21個月大了, 奶只是副食品, 固體食物才是正餐呀! 唔需要擔心營養問題

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

岩岩生完第二時,有好多奶,細B又飲唔晒,我pump出黎,就係俾大女飲晒,佢不知幾鐘意
My Two Princess

子爵府

好媽媽勳章

我餵奶期間高峰時都一日泵到8-9安比大女... 家庭醫生話冇問題, 可以飲, 但冇咩特別幫助, 因為大女已經差唔多7歲...

不過後來因為太多奶, 呀B重得唔好, 就冇再泵...
我想要9999呀...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊