婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

99要我地將兩隻狗送比人,點說服99好??
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3147611-1-2.html ((上集))

99話你地養左兩隻狗咁多年,我都知你地一定唔捨得,所以依家冇再話唔要兩隻狗~
但係99依家有plan a同plan b...

plan a :
放兩隻狗係佢朋友屋企一年,等BB大個D先一齊住!
((我覺得冇乜可能,放係人地度一年,一年後有晒感情,要拎番兩隻狗唔容易,我同老公都覺得唔可行))
plan b :
我同老公搬去同99住起碼3個月,都係等BB大個D,先同兩隻狗一齊住,但係我怕到時同99相處唔到,因為我同99依家關係OK,唔想因為BB搞到大家不和,我個人比較執著,未必做到隻眼開隻眼閉,我唔會出口話99,到時驚變左同老公成日嘈,其實我都有諗過一齊住都有好處既,自己唔洗咁辛苦有99幫輕下,同埋可以襯99睇住BB既時間同老公搞屋企裝修既野,仲可以多D時間拍下拖,出下街,而且老公暫時未諗到其他方法!
其實講到尾我都係驚出現婆媳糾紛,問題出現左之後就好難可以修補,我始終諗左最壞打算先,會唔會係我諗得太唔樂觀呢?

大宅

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 14:22 發表
99要我地將兩隻狗送比人,點說服99好??
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3147611-1-2.html ((上集))

99話你地養左兩隻狗咁多年,我都知你地一定唔捨得,所以依家冇再話唔要兩隻狗~
但係99依家有plan a同plan b. ...

同99住3個月,咁兩隻狗住邊?邊個理?
我都有兩隻狗,bb12月出世,我從來唔覺得bb同狗狗同住有問題,我果隻仲係金毛大狗添
仲有冇plan C呀?

別墅

原帖由 落地孩兒 於 10-7-11 14:40 發表

同99住3個月,咁兩隻狗住邊?邊個理?
我都有兩隻狗,bb12月出世,我從來唔覺得bb同狗狗同住有問題,我果隻仲係金毛大狗添
仲有冇plan C呀?

我都唔覺得有問題架,但99.....
可能會放係人地度,因為都係好近,所以都係我地照顧番,要兩邊走,就係因為我兩隻都係大狗,所以99更加擔心狗可能會呷醋而對BB點點點,暫時未有plan c........

大宅

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 14:54 發表

我都唔覺得有問題架,但99.....
可能會放係人地度,因為都係好近,所以都係我地照顧番,要兩邊走,就係因為我兩隻都係大狗,所以99更加擔心狗可能會呷醋而對BB點點點,暫時未有plan c........ ...

咁即係兩隻狗住而家嘅屋企,係c6就每日返去餵同清理便便,如果只有plan a & b,我會揀plan b,但你諗吓,兩狗1日24hrs冇人陪,又見唔到你,會好悶,會驚,以為你唔要佢地...仲有你自已都掛住la,3mths wor~我去旅行5days都掛到咩咁呀~仲有講真bb 3mths 大,都唔識表達嫁,自己睇緊d啦(如plan a仲衰,就算比你1y後接返狗狗,到時bb識爬識其他野自己去逗隻狗玩仲易有危險)~我而家諗住BB出世瞓BB床(因我D狗會上床)我怕會睇漏眼會踩到BB~係話你99怕狗會呷醋對bb點,好老實bb一出世喺度狗就呷醋,3個月後返去狗就唔呷醋呢咩?咪傻啦~我諗你99係哄住你先,3個月後又會有另外d藉口叫你唔要d狗嫁啦

別墅

原帖由 落地孩兒 於 10-7-11 15:35 發表

咁即係兩隻狗住而家嘅屋企,係c6就每日返去餵同清理便便,如果只有plan a & b,我會揀plan b,但你諗吓,兩狗1日24hrs冇人陪,又見唔到你,會好悶,會驚,以為你唔要佢地...仲有你自已都掛住la,3mths wor~我去旅行5days都掛 ...

aiya...講講下我都好混亂tim,兩隻狗住番依家屋企,但係老公到時又話裝修wor???
你講得岩,唔通3個月後兩隻狗就唔呷醋咩,如果呢個講得掂99又會話怕BB細個唔夠抵抗力/怕BB敏感...99最主要係呢兩個原因,其實我都有諗過99只係哄住我地先,到時又有野講.....點算好>.<

大宅

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 15:53 發表

aiya...講講下我都好混亂tim,兩隻狗住番依家屋企,但係老公到時又話裝修wor???
你講得岩,唔通3個月後兩隻狗就唔呷醋咩,如果呢個講得掂99又會話怕BB細個唔夠抵抗力/怕BB敏感...99最主要係呢兩個原因,其實我都有諗過9 ...

你99係咪好大年紀好野蠻果d人呀?有好多醫學報告都指出好多"狗同NB Baby一齊長大嘅好處"嫁bor~俾呢啲"專業嘢"佢睇得唔得呀

別墅

原帖由 落地孩兒 於 10-7-11 16:00 發表

你99係咪好大年紀好野蠻果d人呀?有好多醫學報告都指出好多"狗同NB Baby一齊長大嘅好處"嫁bor~俾呢啲"專業嘢"佢睇得唔得呀

好似都50+,佢唔係野蠻99,可以去邊度搵呢D資料?可能有用,因為99都成日比D報紙呀之類既野我地睇,不過都要睇老公會唔會講,同敢唔敢比D資料佢呀媽睇,因為老公一直都唔係好開口,一味諗住拖...

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆 8# angel-mummy 的文章

如果係我我唔會選擇a or b ...
可能我自己有8隻貓仲要全部係街到執既,6299既反應可能會比你99更大... 你既話曬都係有品種既狗 !
呢方面就算我老公唔同意(雖然無反對)我都唔會同任何人妥協. 佢地都係我小朋友(8貓),由我一手一腳由生癬貓瘟醫好,外人係唔會明白你同佢既感情有幾深厚 !
我估你99最終目的都只係要兩小狗走,佢唔會接受同bb共存 . 無論你用abcd....plan都好 !
所以我係唔會理,可能你做唔出! 但點解要99同意? 我預左搬反去同貓貓住一定有幾千句反對意見,不過我唔在乎 !
我感覺到你有你難處... ..

翡翠宮

畀面勳章

plan A 同plan B都唔會揀。

我冇養狗,但我見到我朋友既case,知道狗好懂性,當時我朋友大肚,我地去探佢,見到隻狗唔開心,我地同狗狗講:「bb出世後你要錫bb,幫媽咪照顧bb。」佢聽完之後,個頭好dup,跟住仲好憂鬱咁挨左係我隻腳到(我同狗狗一d都唔熟,平時佢亦唔會理我),朋友見到,知道狗狗擔心失寵,佢都眼濕濕。

後來bb出世,大家一直相安無事,直至狗狗百年。

我覺得狗狗好似小朋友咁,佢睇住bb出世,睇住佢長大,雖然會呷醋,但始終都會接受bb,反而如果因為bb要佢見唔到主人一段時間,突然間又抱個會爬會捉佢既bb返黎,佢多數好難適應,反而會懷恨在心。

試諗下如果有小朋友因為bb出世而放佢一個係屋企住幾個月,或者俾朋友照顧一年,佢又點會唔覺得bb對佢有威脅,又點會鍚個bb?

咁大前題係主人一定要清楚狗狗性格是否純良,會唔會咬bb,大狗咬傷bb既新聞都唔係未見過啦。

別墅

原帖由 lovelycats1437 於 10-7-11 17:33 發表
如果係我我唔會選擇a or b ...
可能我自己有8隻貓仲要全部係街到執既,6299既反應可能會比你99更大... 你既話曬都係有品種既狗 !
呢方面就算我老公唔同意(雖然無反對)我都唔會同任何人妥協. 佢地都係我小朋友(8貓), ...

點解要99同意??
唉....一個原因,就係因為我同99依家關係好,我唔想令到我地關係變差,所以諗住一人讓一步,但係我冇諗到其實雖然我地每日都會照顧兩隻狗,但係佢地一定會好唔開心,呢點我忽略左,今次真係好頭痕.........

別墅

原帖由 mother904 於 10-7-11 17:53 發表
plan A 同plan B都唔會揀。

我冇養狗,但我見到我朋友既case,知道狗好懂性,當時我朋友大肚,我地去探佢,見到隻狗唔開心,我地同狗狗講:「bb出世後你要錫bb,幫媽咪照顧bb。」佢聽完之後,個頭好dup,跟住仲好憂鬱咁挨左係我隻腳到(我 ...

我覺得狗狗好似小朋友咁,佢睇住bb出世,睇住佢長大,雖然會呷醋,但始終都會接受bb,反而如果因為bb要佢見唔到主人一段時間,突然間又抱個會爬會捉佢既bb返黎,佢多數好難適應,反而會懷恨在心。

試諗下如果有小朋友因為bb出世而放佢一個係屋企住幾個月,或者俾朋友照顧一年,佢又點會唔覺得bb對佢有威脅,又點會鍚個bb?

同意~你講得岩...
一隻純D乖D,一隻就勁容易呷醋,不過我相信係唔會咬既~

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 18:18 發表

點解要99同意??
唉....一個原因,就係因為我同99依家關係好,我唔想令到我地關係變差,所以諗住一人讓一步,但係我冇諗到其實雖然我地每日都會照顧兩隻狗,但係佢地一定會好唔開心,呢點我忽略左,今次真係好頭痕........ ...

你唔好咁憂心先啦~ 有時有d事係無得一人讓一步.如果可以你又可唔可以令99明白你難處丫?佢可唔可以接受丫?我曾經講過有我一日都唔可以俾人送走我既貓貓,有我有佢地! 我媽咪終於明白唔再講要分開貓貓同bb, 但你要明白一個係我阿媽另一個係人地阿媽 !
你既係 狗狗比貓更需要人照顧, 我99家都有一隻但佢主人完全唔照顧佢只當佢係玩具. 我雖然唔係佢主人但佢好主動跟我,可能係佢感覺到我好鍚佢啦~
慢慢令99明白你對兩小狗既有幾重視啦, 可能佢唔會明但最少有努力過

別墅

原帖由 lovelycats1437 於 10-7-11 19:02 發表

你唔好咁憂心先啦~ 有時有d事係無得一人讓一步.如果可以你又可唔可以令99明白你難處丫?佢可唔可以接受丫?我曾經講過有我一日都唔可以俾人送走我既貓貓,有我有佢地! 我媽咪終於明白唔再講要分開貓貓同bb, 但你要明 ...

多謝你ar~~^^
岩岩老公同我講就話,狗就住係新屋(因到時要裝修)BB就住99屋企,夜晚我地就返去同狗訓,要放低BB我又唔捨得同埋唔想,唉...真係好難兩全其美....

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

原帖由 hv245 於 10-7-11 22:42 發表
樓主, 你同C6唔好傻啦. 你讓BB在99處住3個月, 你覺得過了3個月, 你2隻狗未走, BB在99手, 佢會放返BB俾你嗎?

我不是愛狗之人, 亦自小好怕狗. 我明白你99就算明知D狗仔好乖, 都唔放心BB同佢地共處. 就好似我同BB出街, ...

其實我都有諗過3個月後係咪真係可以返番屋企一家五口
呢個我一定會同老公傾清楚,唔係到時我一定發癲都似
99話等3個月後BB打晒針抵抗力好D先一齊住wor...

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 18:18 發表

點解要99同意??
唉....一個原因,就係因為我同99依家關係好,我唔想令到我地關係變差,所以諗住一人讓一步,但係我冇諗到其實雖然我地每日都會照顧兩隻狗,但係佢地一定會好唔開心,呢點我忽略左,今次真係好頭痕........ ...

若是我, plan A, B, C, D...乜都唔會揀。

樓主....明白妳想 "兩全其美",

但你諗下,你和 99的關係重要,還是 你和99 & BB 的關係重要?

....陰謀論睇︰...=.=講到尾,咪又係 99想 湊孫,要孫 + 新抱 +C6 同住!! 話就話 "避狗"...實則呢...........

我估你都明白︰相見好, 同住難。呢度好多sisters 都分享過! even 你地依家關係 ok,但bb 出世後,仲要 "同住",關係就會 慢慢變....

若你 99 真的對你好,我覺得,她應尊重妳和c6的決定。你們都成年人了! 你地有學識, 總有辦法 找到資料 bb 和 狗狗共存的方法!!! (查下資料, 問下醫生.....主要怕皮膚敏感, 以及 狗狗attack BB)

同意sister 話︰有d 野係唔可以讓步。

人總是 得寸進尺.....更何況是 99....

成年人了!! 自主權是重要的!!
我唔明點解要由佢決定!! 呢個係 你地的family!

你就得99呢樣, 下次又唔知要你 "放棄" d 乜 對妳來說是重要既野ga la....

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-11 22:56 發表

其實我都有諗過3個月後係咪真係可以返番屋企一家五口
呢個我一定會同老公傾清楚,唔係到時我一定發癲都似
99話等3個月後BB打晒針抵抗力好D先一齊住wor... ...

真係唔好傻la.........

3個月......
到時真係 比個"官" 佢做呀!!

可預計, 到時一定又諸多藉口....
樓主 妳可以點呢??

別墅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-7-12 00:16 發表

若是我, plan A, B, C, D...乜都唔會揀。

樓主....明白妳想 "兩全其美",

但你諗下,你和 99的關係重要,還是 你和99 & BB 的關係重要?

....陰謀論睇︰...=.=講到尾,咪又係 99想 湊孫,要孫 + 新抱 +C6 同住!! 話就話 " ...

我十分明白"相見好,同住難",所以我都好驚一齊住

最慘依家老公同99諗法一致,話BB要過左3個月先...
老公完全冇諗過我,話一齊住唔會有問題,我呀媽唔係一個古老既人,年代唔同就唔同,始終佢係你呀媽唔係我呀媽,一定有分歧,仲要一齊湊BB,我一定要人地行我個套架,老公太睇小婆媳糾紛啦,調轉係你,你一定唔肯同我屋企人住啦,都唔企係人地角度諗下既...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 11:21 發表

我十分明白"相見好,同住難",所以我都好驚一齊住

最慘依家老公同99諗法一致,話BB要過左3個月先...
老公完全冇諗過我,話一齊住唔會有問題,我呀媽唔係一個古老既人,年代唔同就唔同,始終佢係你呀媽唔係我呀媽,一定有 ...

擺明氹你同BB去99度住3個月, 過得1頭半個月就話再提送狗俾人. 到時你BB喺佢手上, 你老公又唔幫你, 你唔通掉低老公同BB喺99度咩? 要堅持就唔好等3個月, 應該一開始已堅持. 唔好貪99幫手照顧BB, 受人恩惠千年記, 到時你想講句說話都冇權呀, 何況養狗. 而且BB打晒針要等18個月後, 咁你係咪等年半先接番D狗狗? 仲有BB打果D針又唔包瘋狗症, 同狗狗冇關係架喎, 關乜免疫力事吖.

別墅

原帖由 tantanmama 於 10-7-12 11:35 發表

擺明氹你同BB去99度住3個月, 過得1頭半個月就話再提送狗俾人. 到時你BB喺佢手上, 你老公又唔幫你, 你唔通掉低老公同BB喺99度咩? 要堅持就唔好等3個月, 應該一開始已堅持. 唔好貪99幫手照顧BB, 受人恩惠千年記, 到 ...

我一開始冇打算要99幫手,諗住請陪月,但係老公就話坐月呢一個月等佢呀媽幫下手湊BB照顧我飲食,而且住番自己屋企,我覺得可以接受,但係依家變左又多兩隻狗既問題,開頭我同老公企得好硬,堅持就算BB出世都係一家五口住,依家連老公都同99同一陣線,真係要搵多D資料同老公講數,影響兩隻狗之餘影響埋我同個BB!

首頁

尾頁

跳至