親子旅遊

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地話是天天出發(會成團的),
我是25/8 出發, 價錢HKD1,499(大人) HKD1,299(小童), 因我其中有一個小朋友讀幼稚園8月頭(2-19/8)要番學, 所以8月尾才去., 妳回來講吓情形.

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-20 16:34 發表
我都係呢個團, 不過7月24號出發啦.. 好緊張...
E. 你個團成團未呀? 8月去幾錢呀??

男爵府

原帖由 Bon 於 10-7-20 23:16 發表
TKS!

是否可以轉FAMILY ROOM ?
我朋友一家四口,得最後一天係曼谷住ibis有多張double bed ,你試吓早d同個領隊講,睇吓如有大房可否給你哋?

子爵府

買榴槤係芭堤雅MIKE百貨附近有條街好多榴槤賣架! 不過要即買即食, 因為唔可以帶上車, 更加唔可以拎番酒店食.
我就係BIG C 買, 買左即刻係佢門口食..KAKA , 真係超超超好味! 不過計起唔算平, 但一定靚!

原帖由 雪文 於 10-7-21 11:11 發表
Thank you.
請問呢間有無榴槤買呀, 我超鐘意食.
同埋值得去唐人街嗎 ?

子爵府

轉角果間唔係林真香, 不過就好多林真香D野賣, 呢間應該冇價講喇~
如果真係想去林真香專門店, 你可以選擇四面佛附近的 AMARIN PLAZA 4樓有分店, 呢個商場好易搵, 地下有間M記, 同 BOOTS

原帖由 雪文 於 10-7-21 11:35 發表
多謝你的tips呀. 咁手信店有無價講 ?

仲要去林真香買手信嗎 ?

男爵府

醒目開學勳章

[/quote]

sorry!係咪林真香,就記得!印象中好似唔係.只記得角位,其中一邊門有張長椅.跟住就係唱錢位,隔離係馬路.有一個好高好大由上而下.好似用燈泡整成一行字(我冇望清楚)另一邊門對正夜市.冇價講,不過我買細包魷絲係 60泰株一包,佢自已減100泰株 2包.

榴槤乾在水上市場160泰株一包,(冇講價,因即刻食)mike 百貨公司門口側原160泰株,講價至135.在此店130.大包110泰株一包.我見其他團友都話這間較平.林真香,

而林真香就冇去,因冇時間.
mike 百貨公司門口側.(停車位.).那間手信店有價講,價錢都ok

子爵府

你講MIKE附近果間會唔會係....好出名"香港炳嫂", 果度好多手信賣, 又可以幫客叫車去食翅, 又有錢唱(對得高D)

原帖由 wingchu 於 10-7-22 00:37 發表

sorry!係咪林真香,就記得!印象中好似唔係.只記得角位,其中一邊門有張長椅.跟住就係唱錢位,隔離係馬路.有一個好高好大由上而下.好似用燈泡整成一行字(我冇望清楚)另一邊門對正夜 ... [/quote]

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

唉......我又揾唔到團友.

好呀, 等我返來報料啦

原帖由 雲兒白 於 10-7-21 17:43 發表
haha... 我係 12/8 出發呀. 希望你旅程愉快.
返來既時間記得上黎報吓料啦.....
生日月, 開心過

水晶宮

技安 : 買芭堤雅MIKE百貨附近有條街榴槤有價講嗎 ?

Big C係超市是嗎 ? 你咁講應該包開的.

同埋各位係Thailand超市買嘢有無膠袋加 ?

諗到食榴槤..........水口都流啦

原帖由 技安 於 10-7-22 00:10 發表
買榴槤係芭堤雅MIKE百貨附近有條街好多榴槤賣架! 不過要即買即食, 因為唔可以帶上車, 更加唔可以拎番酒店食.
我就係BIG C 買, 買左即刻係佢門口食..KAKA , 真係超超超好味! 不過計起唔算平, 但一定靚!

...
生日月, 開心過

水晶宮

Thank you. 我仲想去唐人街行下, 唔知有無時間呢.

原帖由 技安 於 10-7-22 00:21 發表
轉角果間唔係林真香, 不過就好多林真香D野賣, 呢間應該冇價講喇~
如果真係想去林真香專門店, 你可以選擇四面佛附近的 AMARIN PLAZA 4樓有分店, 呢個商場好易搵, 地下有間M記, 同 BOOTS

...
生日月, 開心過

水晶宮

唔該.

咁榴槤乾係大包 130元嗎 ? 點解又有泰幣 110元的價錢 ?

原帖由 wingchu 於 10-7-22 00:37 發表

sorry!係咪林真香,就記得!印象中好似唔係.只記得角位,其中一邊門有張長椅.跟住就係唱錢位,隔離係馬路.有一個好高好大由上而下.好似用燈泡整成一行字(我冇望清楚)另一邊門對正夜 ... [/quote]
生日月, 開心過

水晶宮

你講呢間我都有印像, 不過我係十幾年前去過, 記憶幾乎無晒

[quote]原帖由 技安 於 10-7-22 00:48 發表
你講MIKE附近果間會唔會係....好出名"香港炳嫂", 果度好多手信賣, 又可以幫客叫車去食翅, 又有錢唱(對得高D)
生日月, 開心過

水晶宮

請問各位, 一家四口

1. 換錢- 先去機場換一千定二千元港幣, 再去芭堤亞換大約一千定二千夠唔夠呢 ? 主要都係買boots & naraya & 零食

2. 你哋有無買公仔面呀 ? 點拎返來, 一買買一箱 ?
生日月, 開心過

別墅

原帖由 技安 於 10-7-22 00:48 發表

sorry!係咪林真香,就記得!印象中好似唔係.只記得角位,其中一邊門有張長椅.跟住就係唱錢位,隔離係馬 ...

月初我到訪過"香港炳嫂", 手信比起導遊帶去的海味街商店平小小. 無得試食下, 在"香港炳嫂"買了同一零食的辣味魷魚片. 個人口味, 海味街試食時好ok, 回來一食, "香港炳嫂"的"鞋"口又un.

如果買零食, 有真空包裝和膠盒裝分別時, 不要貪平買膠盒, 真空保存得密氣.

如果在曼谷是星期六和日有自由行, 又好想買類似Suan-Lum Night Market 的物品, 就一定要去JJ Market. 那裡平好多, 開價老實好多.

我導遊提我們, 如果買食物手信, 最好不在鐵皮屋之類的地方買. 泰國好鬼熱, 食物儲在高溫環境下, 易變壞.

如果自己去搵食, 又想食下日本菜, 一定要去FUJI, 又平又好食, 超抵.

Mos Berger 在泰國平過香港, Mc 記就貴過香港.

別墅

原帖由 雪文 於 10-7-22 10:14 發表
請問各位, 一家四口

1. 換錢- 先去機場換一千定二千元港幣, 再去芭堤亞換大約一千定二千夠唔夠呢 ? 主要都係買boots & naraya & 零食

2. 你哋有無買公仔面呀 ? 點拎返來, 一買買一箱 ? ...

其實好睇你點用錢. 好似, 我一家三口跟團, 自己食4餐, 玩下活動, 遊皇宮, 船費, 的士費, 買下泰式地道小食, 手信, 貼士, 只是換了1500港元.(有些店鋪可以用港紙, 而兌換價高過4的, 我們就用港元.)

我上次去在機場兌換價是4.00, 因為我遅出機, 見到排晒隊就無換. 泰國導遊在車上安排換錢, 全部人都換, 因為第一個景點就要消費, 所以我們換了HK$1000, 都是4.00. 其後在炳嫂是4.12, 銀行就4.06, 我們覺得只是差小小, 都是跟導遊換.

超市有BigC, Lotus, Tops....導遊說, BigC最為港人熟悉. Tops 就地道些.

我團有人買幾箱百力滋回香港, 因為大約HK$3.xx盒, 他是寄倉的.

大宅

畀面勳章

回覆 101# waswinlmo 的文章

仲有2日就出發啦.. 反黎先報料呀...我都好緊張呀

大宅

畀面勳章

回覆 81# yinyin.mami 的文章

今尸先叫我去拎資料呀.. 點解你甘快有得拎架... 拎左先話你知...

水晶宮

各位: 請問熟女, 油性皮膚加偏乾, 買boots那些產品好呀 ?
生日月, 開心過

水晶宮

Thank you .

其實係買 boots product怕用多咗錢, naraya bag最多買幾百元. 听你講完我諗 $1500都夠了.

原帖由 abab 於 10-7-22 11:31 發表

其實好睇你點用錢. 好似, 我一家三口跟團, 自己食4餐, 玩下活動, 遊皇宮, 船費, 的士費, 買下泰式地道小食, 手信, 貼士, 只是換了1500港元.(有些店鋪可以用港紙, 而兌換價高過4的, 我們就用港元.)

我上次去在機場 ...
生日月, 開心過

水晶宮

玩得開心D啦

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-22 12:07 發表
仲有2日就出發啦.. 反黎先報料呀...我都好緊張呀
生日月, 開心過

男爵府

記住換定一些 20泰株, ,作為給小費用。

首頁
45678...11

尾頁

跳至