親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

up up

原帖由 雪文 於 10-7-26 10:24 發表
各位早晨 !

昨日收拾行李, 都一個 26吋喼, 大件事啦, 仲諗住帶多一個 20吋就算啦, 希望唔好買得太多返來無喼裝.

再有嘢請教 :

1. 騎大象- 是否一定要穿褲子 ?
2. 芭堤亞-要不要帶沙灘席及玩沙玩具, 會停留幾耐呢 ...
生日月, 開心過

水晶宮

原帖由 marthana 於 10-7-26 22:35 發表
1. 騎大象 - 最好是穿褲子,方便一點。
2. 芭堤亞 - 我們那次在珊瑚島逗留了一個上午,如你和小朋友一起去,帶定沙灘席及玩沙玩具會好一點。

記得預早給暈浪丸你的小朋友食呀! ...
生日月, 開心過

水晶宮

打咗好多字無晒, 唔可以出公仔, 5555555555

Thank you marthana.

原帖由 marthana 於 10-7-26 22:35 發表
1. 騎大象 - 最好是穿褲子,方便一點。
2. 芭堤亞 - 我們那次在珊瑚島逗留了一個上午,如你和小朋友一起去,帶定沙灘席及玩沙玩具會好一點。

記得預早給暈浪丸你的小朋友食呀! ...
生日月, 開心過

水晶宮

早 !

大唔大雨呀 ? 下雨仲去到珊瑚島嗎 ? 二個人帶一把得唔得呀 ?

我又想問各位, 你哋帶幾對鞋去呀 ? 我又唔多想帶二對, 大人著一對去好啦, 小朋友又話帶二對

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-29 00:13 發表
反左黎啦.. 好ENJOY.. 好安全... 不過一定要拎傘, 因為5日有3日落雨...

生日月, 開心過

水晶宮

因為去珊瑚島下船時, 要著有帶的涼鞋. 拖鞋怕會沖走.

原帖由 Heady 於 10-7-29 11:10 發表

我會每人帶一對鞋...過到泰國先買拖鞋..
生日月, 開心過

水晶宮

Thank you .咁我都拎幾對舊拖鞋去扔啦.

成喼都係舊嘢.....

希望返來成喼係新嘢.

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-29 16:18 發表
哈哈.. 好好彩, 去完珊瑚島反黎先落, 唔係好大, 一陣雨, 3日都係5,6點先落, 有1場雨都幾大.. 其實我都係拖鞋, 不過去同反就著波鞋...可以去到先買, 不過我怕著新拖鞋, 怕起水泡, 所以自己拎埋去.. 珊瑚島上船同落船 ...
生日月, 開心過

水晶宮

請問水是否可以放行李箱寄 ? 因我怕小朋友水土不服.

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-29 16:39 發表
1. 旅遊巴唔係好舊, OK架..不過早上冷傍晚氣夠架, 中午就真係差DD啦.. 拎定風扇都無死啦..
2. 酒店如何...住邊間..????...方便嗎???
芭提雅住HISO, 好正, 好CLEAN, 因為新裝修, 仲有露台.. 入口有間士多, 行出馬路對 ...
生日月, 開心過

水晶宮

各位我返來啦..........

有咩問就問啦.

曼谷都好安全, 係導游叫唔好出夜街, 搞到我唔夠膽去唐人街, 結果無去到林真香, 咩肉乾都無買返來.
生日月, 開心過

水晶宮

無帶到呀. 下機口渴又見唔到七仔呢D便利店, 好在導游一人送一支水. 唔係就要挨多一個鐘去到動物園

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-29 20:43 發表
水可以寄倉, 無問題.. 上到機要飲水可以叫空姐拎..
生日月, 開心過

水晶宮

我哋係夢幻樂園返來時下咗雨, 之後返曼谷就塞車, 一小時的車程塞咗三小時. 所以上車前要去toilet, 最好准備D小食俾小朋友.

原帖由 tobeyngkawai 於 10-7-29 16:18 發表
哈哈.. 好好彩, 去完珊瑚島反黎先落, 唔係好大, 一陣雨, 3日都係5,6點先落, 有1場雨都幾大.. 其實我都係拖鞋, 不過去同反就著波鞋...可以去到先買, 不過我怕著新拖鞋, 怕起水泡, 所以自己拎埋去.. 珊瑚島上船同落船 ...
生日月, 開心過

水晶宮

技安 :

我只係第一站central festival pattaya 買咗, 第二站去踦大象個到,無買到. 第三站夢幻樂園又睇唔中, 我想再買的款無. 指意第四站sala daeng分店, 結果揾好耐揾唔到, 由我哋酒店行過二間屈記都揾唔到, 問人話仲要行二個巴士站, 又話關咗門啦, 當時晚上9點.

為咗揾第四間naraya, 我無時間去揾超市

原帖由 技安 於 10-7-16 23:50 發表
記住print多幾張, 因為你每次結帳佢都會收起
我第一站去左芭堤雅central festival pattaya beach度買, 位置係foodcourt果層, 第二站係sala daeng 分店, 第三站係夢幻樂園度買, 呢處最差間舖又細又亂, 可能太多人買
...

生日月, 開心過

水晶宮

唉.....我係呢間買咗榴槤乾, 椰子糖, 就係無買林真香product, 諗住去到專門店買.

點知跟住二日都無機會去林真香. 後悔......

四面佛佢去完night market後俾十分鐘我哋拜下神就走啦.

呢間真係最平的手信店, 佢賣的100元6條榴槤條都好好味.

原帖由 技安 於 10-7-22 00:21 發表
轉角果間唔係林真香, 不過就好多林真香D野賣, 呢間應該冇價講喇~
如果真係想去林真香專門店, 你可以選擇四面佛附近的 AMARIN PLAZA 4樓有分店, 呢個商場好易搵, 地下有間M記, 同 BOOTS

...
生日月, 開心過

水晶宮

換錢- 機場換咗1千 4.03, 同導游換咗[email protected], 芭堤亞揾唔到丙嫂,佢係舊Mike, 要坐10分鐘的士. 結果人哋話我听酒店前門有一間 @4.09, 我去到收咗工. 我又揾到另一間換咗一千 @4.06, 去到曼谷係siam centre又換咗一千@4.04, 回程只余返8百幾匹. 仲簽卡買金皇峰product 4800 THB
生日月, 開心過

水晶宮

唔計手信呀 ?

大的開支就記到

boots 買咗大約 3000 bth
Naraya 2000bth
海底漫游 1500 bth x 2, 空中飛人 350.- bth x 2 ( 唔記得啱唔啱 )
吃翅-700 bth

慘囉, 其余的唔知使咗去邊........

原帖由 waswinlmo 於 10-8-6 09:49 發表
請問唔計手信, 妳約用了多少錢

生日月, 開心過

水晶宮

諗諗下條數應該啱
因我佬同導遊換我忘記佢係換1500定1000

boots $750.-
naraya $500.-
手信 $600.-
購物 $500.-
水上活動 $925,-
吃翅 175.-
余數 216.-

其余的當係什支

啱啦啱啦, 咁我安樂D.
生日月, 開心過

水晶宮

技安 : 唔識路呀. 算啦, 行少一間買少D. 我計來真係換咗 4500港幣.

我上來報料我啱收到大新的月結單, 計埋全部手續費個rate 係 4.05, 仲好過用現金.

原帖由 技安 於 10-8-6 20:52 發表
你冇print定地圖去咩? 其實真係唔難搵, 不過可能夜晚就差d啦~
超市你仲咩唔去foodland呀! 佢開24小時架!
生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至