跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無小朋友返咗健康院,唔PASS 呀??

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊一方面的唔PASS呢?
可否說明一下...
原帖由 証匡媽媽 於 10-7-12 13:35 發表
請問有無小朋友返咗健康院,唔PASS 呀??

大宅

因為要講句子,唔知有無BB唔PASS,要3歲再返去呢??
原帖由 wcpcelia 於 10-7-12 20:48 發表
邊一方面的唔PASS呢?
可否說明一下...

複式洋房

我囡囡 18 個月去過健康院, 姑娘話 4 歲再返去驗眼. 2 歲 & 3 歲都唔需要再去.

大宅

好媽媽勳章

樂樂2歲個陣返去吾PASS,所以8月要再返去..

大宅

希望樂樂同匡匡可以PASS 啦!!!
原帖由 waikat903 於 10-7-15 16:08 發表

複式洋房

我囝都係8月要再返去呀, 因為2歲返去時講野唔係咁好, 原來咁就係唔pass呀, 我仲以為個個小朋友2歲半都要返

原帖由 waikat903 於 10-7-15 16:08 發表

大宅

原帖由 oscarbb08 於 10-7-21 10:16 發表
我囝都係8月要再返去呀, 因為2歲返去時講野唔係咁好, 原來咁就係唔pass呀, 我仲以為個個小朋友2歲半都要返

Same case as your boy, he needs to come back at the end of this month. I think he will NOT pass if it is required to say a complete sentences.

大宅

阿仔昨天返左健康院了.. PASS左!!

其實今次同上次問既野都差不多... 講野方面姑娘無要求小朋友即場表演.. 只係問我佢平時有D乜野講... 跟住又係拎本書仔出來.. 叫佢指出一D物件... 阿仔一路指.. 一路都有講o個樣物件係咩... 跟住就pass了~

個人意見.. 主要係睇家長點present... 我同姑娘講阿仔在家好多野講... 大部份日常生活的詞語物件等都識講.. 亦開始組合句子.. 例如:阿b食飯, 阿b夠鐘沖涼, 媽咪起身返工... (堅識講的.. 音亦準確).. 但係未識用代名詞(你, 我, 他), 以及有時一個名詞有4個音佢未講到(士多啤梨, 巴斯光年o個d).. 但3個音的詞語講到... 姑娘話咁都已經好ok... 姑娘話最緊要佢肯指出d物件.. 要佢明白左哩個係乜野物件先會講野.. 所以只要指得出就ok..

大宅

恭喜晒!返咗學真係唔同D,匡匡最鐘意講巴斯光年,8月6日先知!!
原帖由 yyy008 於 10-7-27 11:59 發表
阿仔昨天返左健康院了.. PASS左!!

其實今次同上次問既野都差不多... 講野方面姑娘無要求小朋友即場表演.. 只係問我佢平時有D乜野講... 跟住又係拎本書仔出來.. 叫佢指出一D物件... 阿仔一路指.. 一路都有講o個樣物 ...

大宅

原帖由 証匡媽媽 於 10-7-27 16:48 發表
恭喜晒!返咗學真係唔同D,匡匡最鐘意講巴斯光年,8月6日先知!!

謝謝~ pass左打後年半都唔洗請假陪佢返健康院了!!
不過暐澄係返playgroup咋.. 1week1堂個半鐘... 我見其他開始插左班返n1的進步仲明顯!

大宅

暐澄唔係返N1咩???PG 返全日???]原帖由 yyy008 於 10-7-27 17:26 發表

謝謝~ pass左打後年半都唔洗請假陪佢返健康院了!!
不過暐澄係返playgroup咋.. 1week1堂個半鐘... 我見其他開始插左班返n1的進步仲明顯! [/quote]

大宅

[quote]原帖由 証匡媽媽 於 10-7-28 10:47 發表
暐澄唔係返N1咩???PG 返全日???]原帖由 yyy008 於 10-7-27 17:26 發表

暐澄9月先開始返n1呀... 插班無位呀...
佢之前一直都係返playgroup架咋.. 逢周六返個半鐘咋... 唔係返全日o個d pg架... 1week 1.5hrs only

大宅

2018復活節勳章 畀面勳章

原帖由 証匡媽媽 於 10-7-14 13:01 發表
因為要講句子,唔知有無BB唔PASS,要3歲再返去呢??

我個仔18個月, 24個月都有返, 又係語言唔得唔pass,
30個月要再返去就pass咗.

妳個BB係唔係2歲半返健康院?
但個姑娘同我講2歲半講到雙詞都OK, 3歲先要講句子喎...
姑娘叫我如果個仔3歲講唔到句子就要自己約時間再返去.

洋房

回覆 1# s(5) 的文章

我個bb又係2yr返健康院唔pass(講嘢同認知)都未達水平..但醫生就比我揀轉介去醫院定半年後再返嚟check, 但中間沒任何嘢可以做..我就選擇去醫院, 上星期終於見到醫生做咗一個全面評估, 係發展遲緩, 語言得18mth, (即得單字: 媽, 爸, 車, 要, 我, 開, 婆...等等) 但我個b已2yr7mth..不過我就比佢8月開始返n1, 現在已3星期, 醫生多d不同的刺激, 對bb有幫助, 我都希望bb能夠追得番la ..

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開始番學,會接觸其他小朋友,大家一齊玩,對說話能力一定有幫助...

原帖由 Tsz-him 於 10-8-27 17:15 發表
我個bb又係2yr返健康院唔pass(講嘢同認知)都未達水平..但醫生就比我揀轉介去醫院定半年後再返嚟check, 但中間沒任何嘢可以做..我就選擇去醫院, 上星期終於見到醫生做咗一個全面評估, 係發展遲緩, 語言得18mth, (即得 ...

首頁

尾頁

跳至