家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個天花板有好多地方有裂痕, 請問應該點做呀.....

複式洋房

一係油過,一係當無事發生!
心造福田,自有福緣.

複式洋房

但係當無事, 會唔會久了會"OP"出黍, 跟住跌灰架??

民房

有無相可以睇到?

只係油漆裂? 定係明顯地有裂痕, 好似"枯乾"咁???

我的新屋完工了, 很開心, 裝修師傅資料及屋內相片會放上去.... 謝謝分享及交流~~~~~~~

http://kensonman.mysinablog.com/

複式洋房

有分別咩???

大宅

我都有,當睇唔到

男爵府

畀面勳章

原帖由 kensonman 於 10-7-13 06:21 PM 發表
有無相可以睇到?

只係油漆裂? 定係明顯地有裂痕, 好似"枯乾"咁???

借個位問下
我間房的天花都有咁的情況,原本天花油油有D裂痕,跟住來開始有D灰跌落來,尋日將就跌的灰"MI"落來,發現天花有D地方有D濕印.....係唔係樓上漏水啊?應該通知管業處嗎?

民房

michellecheng06 :

有分別既, 因為如果只係油漆裂, 可能係只係油漆老化, 最簡單係鏟走表面再油就可以.... 如果係裂到枯乾, 會見到成塊牆灰 "想甩想甩" 咁.... 咁就要大執...

cathy6710 :
天花有濕印, 要睇下位置係邊, 近窗 or 洗手間? 廚房?? 用手試下有無水, 尤其是落雨時間.... 如果有水滲, 那多數是上面問題, 最好叫管理處睇下, 佢地既作用唔係同你整, 只係keep 起個record, 保障你既追究權... 如果無滲水, 咁所謂濕印其實就係霉菌, 那就要鏟底翻油, 是大工程了~~~!!!!
我的新屋完工了, 很開心, 裝修師傅資料及屋內相片會放上去.... 謝謝分享及交流~~~~~~~

http://kensonman.mysinablog.com/

複式洋房

我諗住用"柒剷"剷起去, 再填"平地槳"補去, 乾後用沙紙磨平佢, 再油油. 請問甘做可以嗎?

天花有濕印 -
我屋企個天花有一個位之前是樓上滲水 (現在已無), 但每逢潮濕天, 就有個"濕印"出黍, 但用風扇一吹彧乾燥天, 個濕印就消失. 禁請問是不是你地講既""霉菌""

民房

我諗住用"柒剷"剷起去, 再填"平地槳"補去, 乾後用沙紙磨平佢, 再油油. 請問甘做可以嗎 <---- 可以的, 不過, 好考技巧~....

天花有濕印方面, 你最好搵過師傅上去問一問... 因為霉菌是會明顯起斑, 而且就算是乾身都不會退色斑, 會退的話是水份子, 如果你肯定不是自己問題, 好大機會是樓上/外牆仲有dd滲水....

首頁

尾頁

跳至