跳至

首頁

尾頁

別墅

我只係買左:
細奶樽 X1
口水肩 X1
指甲鉗 X1
帽 X1

和尚袍其實應該買長定短?
包被應該買薄定厚?
奶樽消毒器係咪所有牌子既奶樽都fit size架?
因為我唔會淨係用一個牌子
奶粉格我見好多都係個隻黃色鴨仔,又唔like...
除左永安 吉之島 荷花 仲有冇其他選擇呀?
THANKS~~

大宅

原帖由 angel-mummy 於 10-7-13 12:42 發表
我只係買左:
細奶樽 X1
口水肩 X1
指甲鉗 X1
帽 X1

包被應該買薄定厚?
奶粉格我見好多都係個 ...

>> 4 長 4 短 + 2件對胸扣鈕的羊毛衫仔

包被應該買薄定厚?
>> 厚 <-- 阿B 出生時已11月

>> 唔係,如果你用肥樽/b-free果D咁就要注意

奶粉格我見好多都係個隻黃色鴨仔,又唔like...
除左永安 吉之島 荷花 仲有冇其他選擇呀?
>> 黃鴨仔係台灣牌子,所以BB的安全食具我係唔會揀佢.
>> 奶粉格....買時,最好看看可否 Steam, over 120度既就 good, OK 架喇。

仲有,買定 2-3 打紗巾啦,巾到用時方恨少架)))))
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

我地bb晌11月出世, 月頭可能都仲熱, 月未可能已經凍. so 買衫仔要睇EDD係幾時. 不過我唸可以買多d長d同厚d, 因為bb 大得快嘛, 12月至2月冬天就凍啦!

和尚袍 - 我第一胎初時都比bb著, 不過無耐就轉晒過頭笠夾衣, 因為唔會冷親bb肚仔.

包被, 11月 & afterwards 出街去健康院應該厚ge好, 不過可以買張薄ge 晌屋企用.

口水肩 -自己覺得初生bb唔多用, 反而紗巾要多d (2打)

帽 - 初生要有1-3頂替換, 以防冷親. 不過都係唔好買太多, 大得快好快就唔o岩.

奶瓶消毒器, 最好買你d奶瓶ge牌子, otherwise 要留意奶瓶高度, 有d係只可以放肥矮bottle, 放唔倒高身bottle ga.

原帖由 angel-mummy 於 10-7-13 12:42 發表
我只係買左:
細奶樽 X1
口水肩 X1
指甲鉗 X1
帽 X1

包被應該買薄定厚?
奶粉格我見好多都係個 ...

別墅

唔該晒ar~~

別墅

真係好有用,我都真係唔知要買乜豪無頭緒,而家總算知要買咩...

複式洋房

我都係不斷上網睇下又買下咁...都唔知夠唔夠ga...不過衫仔真係唔敢買太多...
因為唔知bb出黎係咩size

8w-------> 1.6cm
9w2d------> 2.7cm
13w1d---> 11cm

大宅

好多人都係買BB貼身用品多~ 或者我分享下一D好少人注意的用品~

1. 買定2個細盤仔, 細細個得架啦, 1個細面仔, 一個要黎細pat pat, new born baby好多時好多屎屎, 特別係天氣開始凍時, 用盤仔裝D熱水, 係換片時幫BB抺PAT PAT唔怕凍, 又唔怕有尿疹~

2. 2個大盤仔, 要黎洗奶樽用架, 唔好用廚房清潔盤呀~

3. 準備多D背心膠袋, 要黎做乜??? 要黎裝BB屎片, 除非你made sure每次換屎片後都即時掉去垃圾房, 否則... 每當你開垃圾筒時.. 成間屋都係臭臭味~ 記得綁好膠袋先掉入垃圾筒呵~

別墅

非常詳盡~唔該哂.
大家再list下有咩係要買ga la~
我仲未開始買.

我整左個list,係入院要帶既.大家睇下有無咩漏左.

TASK:準備好分娩用品
日期:9月20日或之前
(我11月12生)
媽媽用:
前面開襟睡衣 盥洗用具袋 沖涼用具(薑) 廁紙 入院Folder 拖鞋 銀包 水樽 / 小食
產婦衛生巾(連扣裝)兩至三包 孕婦用吹氣水泡(坐時用) 小睡枕(餵母乳用) 生理沖洗器 餵奶胸圍
棉質內褲或紙內褲

BB用:
初生嬰兒紙尿片 餵奶用小毛巾 濕紙巾(換片用) 棉花(換片用)

出院用:
媽媽衣服 初生嬰兒衣服-和尚袍 紅傘 厚包被

別墅

原帖由 JWCBB 於 10-7-14 00:26 發表
好多人都係買BB貼身用品多~ 或者我分享下一D好少人注意的用品~

1. 買定2個細盤仔, 細細個得架啦, 1個細面仔, 一個要黎細pat pat, new born baby好多時好多屎屎, 特別係天氣開始凍時, 用盤仔裝D熱水, 係換片時幫BB抺 ...

thanks ar~真係好有用

大宅

非常同意第3點, haha......

1. 買定2個細盤仔, 細細個得架啦, 1個細面仔, 一個要黎細pat pat, new born baby好多時好多屎屎, 特別係天氣開始凍時, 用盤仔裝D熱水, 係換片時幫BB抺 ...

別墅

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3155877-1-1.html
走佬袋用品 份量
大家都可以參考下

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我而家都係買左d和尚袍,厚的夾衣都係買左3件,bb係11月尾預產期...都唔知買咩好...仲有好多野都未買......

別墅

原帖由 Kikiecheung 於 10-7-14 12:29 發表
非常詳盡~唔該哂.
大家再list下有咩係要買ga la~
我仲未開始買.

我整左個list,係入院要帶既.大家睇下有無咩漏左.

TASK:準備好分娩用品
日期:9月20日或之前
(我11月12生) ...

出院用:
媽媽衣服 初生嬰兒衣服-和尚袍 紅傘 厚包被
有咩用呀???

子爵府

醒目開學勳章

1. 我返而唔係買盤仔 我買好似保鮮盒既有蓋盒
2. 冇錯呀 我都有另外買2個盤 一個洗奶樽用 一個洗bb野
3. 是woo 第3個好提議呀 等我留返下d膠袋先

別墅

洗奶樽???又話無得用奶樽既??/
我問過姑娘唔洗帶奶樽喎!!

大宅

我路過的, 我在09年11月生左個女. 我有一個excel 有我當時prepare的東西, 有需要我可以PM 給你.希望幫到手, 準媽媽們..

複式洋房

jacmklam, 你好呀,可以send 你個list 給我麻~~
[email protected]..
thanks!!!!!

複式洋房

回覆 2# jacmklam 的文章

我都想要呀, 唔該.
[email protected]

Thanks a lot!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

可唔可以比埋我呀, 唔該晒
[email protected]

THANKS

大宅