自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我坐企呢個阿姑旁邊睇D宣傳單,你知啦坐巴士碰撞係難以避免,係
我不知情下, 我碰到她, 當時我不為意就繼續睇,呢個阿姑就特登碰左我三吓, 而我就好大動作咁避開,呢個阿姑就細細聲話我撞到她,我好嬲,於是罵她
(A 代表本人, B代表呢個阿姑)
A: 唔知係你撞我, 還是我撞你
B: 係你撞到我先,仲係度咋咋帝,扮唔知,扮無野!
A: 我撞你係冇心,你撞我係有意
B: 我唔理係有心定冇心,總知就撞到我,所以就回敬你,係呀!我係特登撞你呀!
A: 坐巴士撞係難以避免,你唔洗咁呀!
B: 你撞到我仲鬧我, 一睇你就覺得你忔人憎啦!
A: 如果係個男人撞到你,你實唔
敢鬧佢啦!
B: 我人格不知幾高尚, 我忍唔先至鬧你咋!
A: 你人格咁高尚, 你不宜坐巴士同地鐵,你坐的士就唔會有人撞到你啦!
<阿姑開始有D話無論似>
B: 坐的士都會比人撞,仲有呀,揸的士D人都可能係衰人,我D仔女個個係碩士生,佢地都唔會咁做啦!”
<我完全唔明佢講乜>
A: 咁即係話你有D錢啦!咁你唔坐的士,咪司家車啦,洗乜要逼巴士!
B : 坐的士OR司家車唔代表有錢同人格高尚,坐巴士唔亦代表冇錢,睇你穿條裙靚D,學人扮細個,睇你個樣以五十多歲的師乃"
(其實我只係三十多歲,而呢位阿姑就似係四十多歲的師乃,而且動作及說話都係有D問題)
A : 我係師乃,你咪係阿姑囉!之前就有個巴士阿叔,而家就有個巴士阿姑
B : 你就係巴士阿姑,睇你就知道你好窮啦!要坐巴士,你唔會有錢坐的士啦!
A : 大家咁話啦!你咪同我一樣坐巴士,係度扮高尚,我EQ高,費事大聲鬧你,D人唔小心撞到我都唔會鬧人,你就EQ低啦
B : 我EQ不知幾高,係我忍唔住先至鬧你,平時D人坐巴士撞到我,都唔好似你咁,扮無野,你都傻傻哋!
A : 通想話人傻傻哋嗰個人,先至係傻,你都巔巔哋,不如你睇吓醫生CHECK啦!仲有呀,你咁講即係話有多人都撞到你啦,你咪成日發巔一鬧人
B : 係我忍唔住先至鬧你,一睇你就知你個格衰啦!你就巔巔哋!
A : 呀!可能你今日比人激親,而家想揾人發(薛)吓!鬧啦!鬧啦!
B : 我費事同你講!
(隔咗一陣)
B : 一睇你就知,你個人好衰格啦!
A : 又話費事同你講,而家又係咁鬧!
(佢繼續話我傻、巔,而我的回應係"吓"、"係呀!"、繼續鬧呀!",佢就越講越嬲)
B : 我日日都坐呢班巴士,第我認住你個樣先!
A : 真係唔好意思啦!我今日遲咗先至坐呢班車,仲有呀,我見到你,都會掉頭走,費事你巔巔哋,攞把刀嚟插我呀!
B : 你就巔巔哋,我驚你攞把刀嚟插我先真!
A : 係呀!我巔巔哋,你小心我攞把刀嚟插你呀!
B: 我影你相,然後放上網
A :你咪影啦,!我會告你侵
犯私隱!
B: 你點會告得入,好多人都放上網啦!
A : 你咪試吓影囉!
(大家靜咗一陣,我又繼續睇單張,呢次我好小心就住嚟睇,費事唔小心撞到佢又發巔)
B : 咁咪好啦!係要人話你先小心D
A : 阿姑,我驚撞親你又發巔鬧人呀!
B : 仲以為你有改進,仲係度惡人先告狀!
(於是佢繼續話我傻、巔,而我的回應係"吓"、"係呀!"、繼續鬧呀!")
(我見到佢好似想落車咁樣,我就話)
A :你要落車呀!等我坐另一個位,讓條大路比你行呀!
(佢唔出聲,我又話)
A :小心D行呀!
(佢終於忍唔住)
B : 你恐嚇我呀!
A : 唔係恐嚇,係叫你小心D行,免得被人撞又鬧人啦!

總之就全程由上車鬧到落車,佢就越鬧越嬲越激氣,而我就好似條軟皮蛇咁,佢話我係乜,我就應佢話我,非常平心靜氣咁話佢,我諗佢嬲到暴!

點解香港會有D咁唔講道埋的人呀!天呀!

民房

點解香港會有D咁唔講道埋的人呀!天呀!

點解香港會有D咁唔講道埋的人呀!天呀!直慘

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

巴士阿姑,語無倫次

男爵府

對答一流 !! 正 !!!

會唔會宜家想起有 d 想笑, 特別是激到佢嬲嬲地個樣, 個心不知幾涼 !!

複式洋房

Haha, 你唔好同佢嘈啦, 一陣佢又拿把刀出黎筒你都唔奇, 我有一次比個男人用佢對重皮鞋踩落我度, 我真係痛到標眼淚, 差d 中佢, 佢仲要扮冇野, 背住我, 我跟住打比我個妹, 然後對住佢講, 都唔知咩人黎架, 男人著高踭鞋, 仲要踩到人都唔講對唔住! 跟住佢又係話, 你咁有錢下次坐的士呀ma! (心諗關有唔有錢咩事?) 香港d人真係好大壓力架, 好多人short short 地!

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

hello. 少少意見.

雖話係響巴士上碰撞係難以避免, 而撞人既岩岩又不留神+不為意, 但點都好, 如果你係先碰撞佢, 咪謂句對唔住囉... 好少事.

有邊個鍾意比人撞架??
但由於時下太多shot人+痴人+巔人+咸佬+死佬....
所以坐任何公共車輛都要留神一d.

tks.

====================
原帖由 caroltsui 於 10-7-14 02:28 發表
話說我坐企呢個阿姑旁邊睇D宣傳單,你知啦坐巴士碰撞係難以避免,係
我不知情下, 我碰到她, 當時我不為意就繼續睇,呢個阿姑就特登碰左我三吓, 而我就好大動作咁避開,呢個阿姑就細細聲話我撞到她,我好嬲,於是罵她
(A 代 ...

洋房

我兩月前試過在佐敦道長樂街橫過馬路,每天返都會經過而我係好守交通規則人,因為我明白身教的重要性,雖然這條是小馬路但依然會望清楚有無車轉入,無就過囉,點知在行在馬路中時突然聽到好怪的聲音,因為會擔心有車突然在左邊轉入(這條路是單程路),所以我會不停望住,點知原來有部私家車從右邊倒後行駛,由於無咩可能我也不知所措,瞬間剩係褪係了兩步,這部車就在我腳下的鞋頭刷過,我整個人呆了,點知這名司機泊好車即刻衝過來大罵我,激死我好似我唔咁,阻住佢泊車,原來佢由前面大約7個私家車位的位置倒後來霸住車位,最離譜就係佢快速倒後唔顧有無人過馬路(後來其他路人話比我知,佢駛得好快想叫住我,但係剎那之間的事),真的頂唔順D人咁無公德心,所以一路都教小朋友過馬路要我看清紅綠燈,但原來仲要教他們好多突然其來的事。

大宅

我本來都想SAY "SORRY",我已經解釋係冇心,佢仲話"我唔理係有心定冇心,總知就撞到我,所以就回敬你,係呀!我係特登撞你呀!",仲話我衰格,佢咁無理取鬧,我都費事SAY "SORRY"啦!

原帖由 pchiu 於 10-7-15 11:37 發表
hello. 少少意見.

雖話係響巴士上碰撞係難以避免, 而撞人既岩岩又不留神+不為意, 但點都好, 如果你係先碰撞佢, 咪謂句對唔住囉... 好少事.

有邊個鍾意比人撞架??
但由於時下太多shot人+痴人+巔人+咸佬+死佬....
所 ...

首頁

尾頁

跳至