論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家, 我剛搬屋, agent話就算想炒工人都要立即通知入境處去改地址, 叫我同工人的正本合約同埋新地址證明比佢地幫我辦, 當然要收費. 請問大家可唔可以自己去入境處改地址, 要填什麼表格同手續, 入境處電話打爆都入唔到線. 問唔到改住址的程序.

我唔想正本hold在agent手因我想炒工人, 而家個賓來了3個月, sor sor地, 下午自己走去街玩, 留小朋友自己係屋企, 一係午睡, 返來咩都未做. 問佢一句點解, 佢就發顛, 搞到成家好驚佢, agent 又唔理, 怕正本hold在agent手有麻煩.

請大家幫忙教路

禁止訪問

大宅

畀面勳章

係呀, 只係寫封letter去通知入境處, 無需要改contract. 我個agent同我做, 只係叫我簽名, 一d錢都無收我. 不過好彩ccssww22提一提, 因為我都唔記得改保險個地址.

大宅

Thank you CCSSWW22 and littlejimjim. 我都係唔記得要改保險個地址tim!

另想問如send信去轉地址, 咁即是不用填過另一份新contract. 咁舊contract上是否不用自己在上面加上新地址?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-7-15 10:59 發表
Thank you CCSSWW22 and littlejimjim. 我都係唔記得要改保險個地址tim!

另想問如send信去轉地址, 咁即是不用填過另一份新contract. 咁舊contract上是否不用自己在上面加上新地址? ...

其實, 你係咪即炒工人呢?
如果係, 按常理, 根本唔需要改地址先 - 改一份將會失效的合約內容, 唔make sense喎~
而且, 如果改咗先, 你咪要等immigration寄確認信比你, 你至可以炒工人囉? 又冇理由喎....
我覺得你個agent講野不盡不實!

大宅

我而家搵緊現成印, 上得工來都睇怕要8月份. 屋企冇人睇細路, 所以要搵到人才可以炒呢件. 以免件SOR工人被炒走去告我工作地點與地址不符. 雖然新搬屋, 都係轉左地址先至炒佢.

我AGENT直頭呃我, 而家呢件資料同事實根本不符, 話佢係SINGPORE完2年約, 冇HK 經驗, 來到原來有HKID, , 係我屋企打橫行,話佢幾日冇拖地,地下好烏糟, 佢回應唔滿意可以炒佢, 又話告前僱主成功, 仲串我佢有大把時間同我玩,係我要返工冇時間炸!!! 聽到我火都黎! 來了3個月己經咁衰格, 正一衰賓.

以前請D工人都好好, 而家質數極差, 所以想轉下印, 希望好D啦!

原帖由 ellawyc 於 10-7-15 11:37 發表

其實, 你係咪即炒工人呢?
如果係, 按常理, 根本唔需要改地址先 - 改一份將會失效的合約內容, 唔make sense喎~
而且, 如果改咗先, 你咪要等immigration寄確認信比你, 你至可以炒工人囉? 又冇理由喎....
我覺得你個a ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-7-15 12:13 發表
我而家搵緊現成印, 上得工來都睇怕要8月份. 屋企冇人睇細路, 所以要搵到人才可以炒呢件. 以免件SOR工人被炒走去告我工作地點與地址不符. 雖然新搬屋, 都係轉左地址先至炒佢.

我AGENT直頭呃我, 而家呢件資料同事實 ...

呢點又不用太擔心, 你好易有齊文件証明, 而且你係在一個合理時間做搬屋+炒工人, 唔係拖好耐的話 (let say你搬屋後十日八日內炒工人), 我覺得有得講喎.
當然, 如果你話, 仲要等多一頭半個月, 就梗係盡快通知入境處啦.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-7-15 12:13 發表
我AGENT直頭呃我, 而家呢件資料同事實根本不符, 話佢係SINGPORE完2年約, 冇HK 經驗, 來到原來有HKID, , 係我屋企打橫行,話佢幾日冇拖地,地下好烏糟, 佢回應唔滿意可以炒佢, 又話告前僱主成功, 仲串我佢有大把時間同我玩,係我要返工冇時間炸!!! 聽到我火都黎! 來了3個月己經咁衰格, 正一衰賓.

呢d挑釁行為, 一於錄佢音, 留待日後用~ 留番3,5,7個在手, 日後炒佢都可以搏唔補錢呀!

大宅

ellawyc ,

多謝你! 其實裝CAM是否犯法, 想RECORD 佢炳我個仔的證據 ,如果要係通知工人的情況下裝, 佢一定發癲. 我成家人都怕左佢.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-7-15 12:48 發表
ellawyc ,

多謝你! 其實裝CAM是否犯法, 想RECORD 佢炳我個仔的證據 ,如果要係通知工人的情況下裝, 佢一定發癲. 我成家人都怕左佢.

除咗佢嘅房同埋佢會用嘅洗手間唔裝得
你可以全間屋三步一cam, 任裝! :lol

另外, 你知佢打你個仔, 你仲想搵証據? 點解唔係即炒佢? 唔好搵個仔較飛啦.....考慮下

大宅

Thanks again ellawyc有關裝 cam規定.

今日己親自上入境處2樓交改地址文件. 個亞姐叫我影印一份copy佢即時"及入境處印"係上面比我keep, 證明入境處己收到通知改地址. 真係好人! 星期日in個完約印印, 希望順利 la.

大宅

回覆 1# TINGMUM 的文章

真是不明白 點解甘壞的工人 我地炒她 還要給他錢 樓主真可憐 希望能快點找個比較正常的工人就好了 god bless u 炒她後記得 post 她的名出來 以免她為害人間 sigh....

首頁

尾頁

跳至