懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次第三胎跟之前兩胎一樣會開刀生,正考慮會否做埋結紮手術,真係十五十六,唔知結紮對日後有沒有不良影響呢?有冇mami可以俾D意見。

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Waii 於 10-7-14 12:43 發表
今次第三胎跟之前兩胎一樣會開刀生,正考慮會否做埋結紮手術,真係十五十六,唔知結紮對日後有沒有不良影響呢?有冇mami可以俾D意見。

你是準備到私家生嗎,如是,一定要浸會,法國是天主教醫院,如做結紮,我醫生話好麻煩,要寫信比醫院批的,仁安同政府我不清楚,因浸會要一知道有孕,馬上付訂金,法國可到20周才交訂金,所以我最後都打算法國生

大宅

謝謝您。是啊,我會在浸會開刀,您打算順產還是開刀?

請問有冇mami知道結紮會不會有後遺症呢?如更年期會否好麻煩,如脾氣特大...?

原帖由 acomcom88 於 10-7-14 13:45 發表

你是準備到私家生嗎,如是,一定要浸會,法國是天主教醫院,如做結紮,我醫生話好麻煩,要寫信比醫院批的,仁安同政府我不清楚,因浸會要一知道有孕,馬上付訂金,法國可到20周才交訂金,所以我最後都打算法國生 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係第3胎開刀生,仲考慮緊做唔做結紮

別墅

hi...我順產的...e+第二胎...
我都想做結紮....
但醫生唔多贊成...
1. 我年紀唔算大...因結紥後會影響女人分泌...
2. 做左返唔到轉頭
3. 用子宮頸環...一次可keep5年
4. 我ma/ 奶奶都是過來人...佢地都覺得唔好...
(佢地話扎左始終好多女人病出)

我都唔知ar...但我生完都唔打算再生了
所以我會去做葯性子宮頸環...醫生話負作用小d...m流量會會少d...經痛會少d...5年更換一次...$2000

不過e+時代進步...好多嘢都唔同左...你問吓你個醫生意見la...

男爵府

政府帶5使錢,好似俾1蛟咋
原帖由 2on 於 10-7-15 12:58 發表
我都想做結紮....
但醫生唔多贊成...
2. 做左返唔到轉頭
...

大宅

我都係第二胎開刀生,都有諗過呢個問題,之前同樓主一樣,都開過呢個topic, 但回應既媽媽都話唔係咁好, 紮完會肥, 仲有女人病, holmone 分泌有問題, 所以同老公商量後, 決定唔會做.

惟有自己小心d, 唔好再搞出人命.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 2on 於 10-7-15 12:58 發表
我都想做結紮....
但醫生唔多贊成...
2. 做左返唔到轉頭
...
我99又係過來人,佢話唔駛咁早紮wo..而且紮左有1%都有機會通返...聽個同學仔mama講,如果紮左後有左,個bb係唔要得

首頁

尾頁

跳至