跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

BB勁無胃口(包括奶同solid food)已嘗試唔同口味嘅粥 +開奶茶,都無用,請問有什麼法寶?超擔心! pls share, thanks!

大宅

米糊/奶糊呢? 有冇試過呀? 同埋會唔會有其他唔舒服/病令佢冇胃口呀?

我個女都試過一排食好少, 唯有畀佢少食多餐, 過一排就食番正常了

子爵府

畀面勳章

多唔多口水or成日咬野咁
如果係就係出牙仔
易謙都係咁
我媽咪走去買羚羊絲+燈心花煲俾佢飲
真係好d
但要出左牙先回覆到平時的食量

複式洋房

我個仔之前一路都係食得好地地.踏入夏天中午果餐就變得無晒胃口,煮乜都唔多想食.但晚飯就依舊食到 大人碗半粥仔喎.唔知係牛牙仔定熱氣,定佢家下依個年紀會唔想坐HIGH CHAIR,所以變得對食無耐性呢.
於是我開始煲多D唔同既湯水俾佢飲,因佢已開始食雜,所以唔多使飲開奶茶,耐不耐煲D清熱去濕湯水俾佢飲下就OK.飲左一排,明顯無咁熱氣(再無耐不耐有眼屎).但胃口中午果餐依舊咁上下,我唯有俾少D佢食,食到佢唔想食就停,再加3安奶俾佢飲下.湯水我就係晚飯前1-2HR前俾佢飲.

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Tsuikaren 於 10-8-6 01:12 發表
我個仔之前一路都係食得好地地.踏入夏天中午果餐就變得無晒胃口,煮乜都唔多想食.但晚飯就依舊食到 大人碗半粥仔喎.唔知係牛牙仔定熱氣,定佢家下依個年紀會唔想坐HIGH CHAIR,所以變得對食無耐性呢.
於是我開始煲多D唔 ...

大宅

原帖由 ann-b 於 10-7-14 23:19 發表
BB勁無胃口(包括奶同solid food)已嘗試唔同口味嘅粥 +開奶茶,都無用,請問有什麼法寶?超擔心! pls share, thanks!

主席, 喺咪mathis仔食慣西餐唔肯中餐呀???(just joking), 會唔會好似carol話齋出牙呀??或者試吓正啲fruit 米糊俾佢食, 有媽咪正啲mix berries米糊, 睇吓佢食唔食, 試啲新野, 等佢有番胃口....

首頁

尾頁

跳至