家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

本人約每月儲$2000 (迫自己儲的,因唔想亂用)

大家會用咩方法儲錢而有高d既回報呢?

我之前係儲開零存整富果d, 不過唔多息.當迫自己儲下錢.(每次1-2年左右)
我見而家有d人仔既儲蓄保,唔知呢d信唔信得過?
定係都係做番零整好d呢?

謝謝!

男爵府

hi!
早幾個月我開始儲人民幣, 而家儲有15000蚊已經可以放定期, 定期每個月有$11息, 活期就有$6, 雖然係小, 反正係儲錢, 又吾想洗左佢, 每個月再加錢入去, 又做定期, 希望第日人民幣升小小, 都有份得益!
不過我只會將部份儲蓄放rmb!

原帖由 nono76 於 10-7-15 10:42 發表
本人約每月儲$2000 (迫自己儲的,因唔想亂用)

大家會用咩方法儲錢而有高d既回報呢?

我之前係儲開零存整富果d, 不過唔多息.當迫自己儲下錢.(每次1-2年左右)
我見而家有d人仔既儲蓄保,唔知呢d信唔信得過?
定係都係做 ...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

甘你係唔係都每個月自己換人仔去儲丫,thank!

大宅

我上兩年先開始儲$ ,一開始迫自己儲最多最多的$,因為未有小朋友,所以一日三餐都好慳,一年儲左10萬(我唔係找好多~不過有bouns呀,利是$都會儲埋落去)

今年就開始買月供基金,
再拿左上年其中5萬去買股票,買下放下,每次賺千幾二千就走人,再將d$儲埋~蝕就唔放住,因為d$唔急用~

別墅

原帖由 OmOm 於 10-7-15 15:47 發表
我上兩年先開始儲$ ,一開始迫自己儲最多最多的$,因為未有小朋友,所以一日三餐都好慳,一年儲左10萬(我唔係找好多~不過有bouns呀,利是$都會儲埋落去)

今年就開始買月供基金,
再拿左上年其中5萬去買股票,買下放下,每 ...

你好勁呀!!

大宅

原帖由 dllau 於 10-7-15 16:23 發表

你好勁呀!!

唔勁喇~有d人仲勁,可以儲多過份糧的一半~
今年就唔可以好似上年咁儲lu~因為有左,有好多野要買,有時仲洗突><

都係小c9一個~

大家可以交流下儲$的方法~儲多d私紀$$

男爵府

其實換左先入有一個問題, 就係有時會有coins ,銀行又吾會接受coins , 所以都係在銀行直接轉就可以啦, 因為我地只儲1-2千, 係找換店相差不多, 比幾個coins就仲煩!

原帖由 nono76 於 10-7-15 12:32 發表
甘你係唔係都每個月自己換人仔去儲丫,thank!

侯爵府

回覆 4# OmOm 的文章

我都覺得你好勁呀..你介唔介意講下你搵幾多錢一個月呀?我就唔得喇.只係供緊份基金.每個月死迫爛迫自己儲多$1000-$1400蚊.(有時唔夠錢洗會拎番D出黎用添=.=)再加埋..每日儲10蚊..哈哈哈.我呢個就快做中女既女人仔.做左咁多年人都冇儲錢..而家慘啦.要慳慳慳先可以有DD錢...

別墅

我都係........做左廿幾年人+生咗3件都冇儲錢..而家慘啦.要慳慳慳先可以有DD錢...
(不過好彩c6一向有儲錢習慣)

而家我每月大約儲$3500

原帖由 christyheihei 於 10-7-16 10:36 發表
我都覺得你好勁呀..你介唔介意講下你搵幾多錢一個月呀?我就唔得喇.只係供緊份基金.每個月死迫爛迫自己儲多$1000-$1400蚊.(有時唔夠錢洗會拎番D出黎用添=.=)再加埋..每日儲10蚊..哈哈哈.我呢個就快做中女既女人仔.做 ...

侯爵府

回覆 9# samyanchi 的文章

你就好我好多啦.我地2公婆都冇呢個習慣.希望而家先起步唔會太遲啦.你係咪做定期呀?

大宅

原帖由 christyheihei 於 10-7-16 10:36 發表
我都覺得你好勁呀..你介唔介意講下你搵幾多錢一個月呀?我就唔得喇.只係供緊份基金.每個月死迫爛迫自己儲多$1000-$1400蚊.(有時唔夠錢洗會拎番D出黎用添=.=)再加埋..每日儲10蚊..哈哈哈.我呢個就快做中女既女人仔.做 ...

其實真係無咩特別,我找萬中,當時每個月硬性儲5000~只有多唔會少(即使嗰個月唔夠,都一定唔會拿出來) 再將雙糧同花紅儲埋(都有2萬幾)新年的利是$(又有幾千)
上年都咩買過衫,無換過tel~少d同朋友出街食飯,其實咁都慳好多~

其實我都出左來做野幾年,之前每年一儲到$就去旅行玩哂~

今年人工無加過,但支出多左,但都堅持每個月2000月供基金~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 OmOm 於 10-7-16 12:27 發表

其實真係無咩特別,我找萬中,當時每個月硬性儲5000~只有多唔會少(即使嗰個月唔夠,都一定唔會拿出來) 再將雙糧同花紅儲埋(都有2萬幾)新年的利是$(又有幾千)
但都堅持每個月2000月供基金~

月供基金係幫唔到儲蓄,到頭來還要輸本。。。

http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12653170&extra=page%3D1

侯爵府

原帖由 samyanchi 於 10-7-16 10:55 發表
我都係........做左廿幾年人+生咗3件都冇儲錢..而家慘啦.要慳慳慳先可以有DD錢...
(不過好彩c6一向有儲錢習慣)

而家我每月大約儲$3500

我都係做人甘耐都唔識儲$$,係生左2件,加上老公成日話要迫自己儲$$,所以呢幾年先有儲咋.慳埋都係得1500-2000左右.所以想搵d好既儲畜方法.
不過又怕基金厄人.所以都係用番舊時方法,儲一年,拎出黎再投資好過..haha

大宅

我知基金唔會一定賺,不過結婚前都係用呢個方法儲$ ~

而家d$又唔急用,照買基金,想住儲返10年8年(當然中間唔對路,就走人喇)

我呢d小c9唔識咩大投資,總之唔好蝕就算,少少地買粒糖我都滿足家喇~

男爵府

大家都開始哂啦~睇黎我都係時候"認真d" + 堅持d
儲番多少傍身la 我係成日洗大左 就去儲起果樹
攞出黎洗埋=得個吉

別墅

我祇係識硬性規定自己每個月出糧,都擺30%去銀行,無論發生咩事都唔准郁咋。我奶奶就會定期買金當草錢。

大宅

不過有時儲下儲下, 又想換樓, 又想下partial payment, 到頭來都冇錢乘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 OmOm 於 10-7-15 07:47 發表

今年就開始買月供基金,
再拿左上年其中5萬去買股票,買下放下,每 ...

我一年儲到既錢同你差唔多,其實可以多d,不過每年我都會用10萬左右旅行,上年用左15-16萬tim....

但我唔敢買股票,因為上年我都係用5萬黎買...除左第一次賺左4k外...之後倒蝕50%....

我諗我都係要腳踏實地慢慢儲錢架啦...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妳地唔識儲蒿試下用 5 年時間去月供 交易所指數基金 ETF
#2800 #2823 ........

月供股票--投票及分享篇IX (正在和持有月供股票之種類投票)
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9878381&extra=&highlight=%A4%EB%A8%D1&page=1

ETF 交易所買賣基金 介紹
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11078324&extra=page%3D1

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 大力大力 於 10-7-17 09:22 發表
妳地唔識儲蒿試下用 5 年時間去月供 交易所指數基金 ETF
#2800 #2823 ........

月供股票--投票及分享篇IX (正在和持有月供股票之種類投票)
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9878381&extra=& ...

想問下一種叫direct fund 冇年期的基金,隨時走,可在bank or IFA買,有冇問題?

首頁
12345...6

尾頁

跳至