嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我預產期係 9月中 (應該係細碼 b), 已經買咗 d 長袖薄袍俾小b (和尚袍 new born size, 長袍係 6-12m) , 不過我想問下通常 lee d 衫仔可以著到幾多個月呢? 有 d 人話 6個月, 有d人話 2-3 個月......
另外, 到12月時天氣已經開始涼, 到時係唔係又要買過一批厚 d衫仔, 定係加衫 or 被响上面呢?

Thanks!!!

大宅

D衫仔唔好買甘大, fit 就好, 因為只著到1-2個月, BB大得好快, 而且成日會嘔奶, 就算點洗都會好黃, d底衫仔要換得好密, 我果時一個月到就要買過一批

另外和尚袍夏天冬天都要, 冬天時要再穿厚衣服侏暖
明日之<猩> - 卓彥

侯爵府

係呀,D衫仔吾好買太大呀,FIT身大DD好喇,吾好諗住著到6個月呀,如果你買多咗又買大咗,如果天氣涼涼地D衫仔仲啱著的話,當底衫著,出面加衫仔啦,再凍D就加要厚衫仔,冬天我就鐘意用睡袋多D。

大宅

都系建議你唔好買太大 我買比我個B既和尚袍著一兩個月就著唔到 因為好快殘(我買個陣10個媽咪有8個都買某個百貨公司有售既台灣牌子既和尚袍 結果唔系斷繩就系起毛頭)宜家既天氣起碼熱到10月底 通常最快到12月先凍 但系過左新年無耐就熱 建議你買得合身好D 厚個D太大件都無用 唔通大熱天時著咩。薄個D容易耗損 而且初生同半歲既身形相差好遠 我認為點都需要買多一批:loveliness:
天凍既時候 BB訓覺就用睡袋 但系其他時間要比佢著穿著方便郁動但補暖既衫 個陣BB開始好多動作 著太多BB難郁動 頸同四肢協調既發展容易受到臃腫衣服限制

DEL

大宅

建議冬天買mothercare長袖連身底衫, 因為較厚, 外面再加和尚袍, 連身衣...

原帖由 my_bride 於 10-7-16 08:46 發表
我預產期係 9月中 (應該係細碼 b), 已經買咗 d 長袖薄袍俾小b (和尚袍 new born size, 長袍係 6-12m) , 不過我想問下通常 lee d 衫仔可以著到幾多個月呢? 有 d 人話 6個月, 有d人話 2-3 個月......
另外, 到12月時天 ...

大宅

回覆 1# my_bride 的文章

其實你唔一定淨係買細SIZE,我個BB果陣D和尚袍都有幾個SIZE咖,真係一兩個月就唔岩著,所以你要買岩BB個月份D衫,天氣凍左訓覺咪用睡袋囉,防止BB踢被,其他時間要比佢著D方便郁動但補暖既衫:例如厚D既夾衣,出街可以買D擋風外套,起瑪唔使拿住張被仔左包右包咁麻煩...
我bb而家8個月大啦,有d二手衫你睇下幫唔幫到你

大宅

原帖由 sugarsam 於 10-7-16 22:33 發表
其實你唔一定淨係買細SIZE,我個BB果陣D和尚袍都有幾個SIZE咖,真係一兩個月就唔岩著,所以你要買岩BB個月份D衫,天氣凍左訓覺咪用睡袋囉,防止BB踢被,其他時間要比佢著D方便郁動但補暖既衫:例如厚D既夾衣,出街可以買D擋 ...

bb9月出世, 唔洗買幾個size 的和尚袍, 因為到初生的唔岩, 都要轉季

highlyrecommend 馬莎的長袖body (包腳) 

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

初生 BB, 仲要係細碼 B, 唔好買太大呀!! 因為初生 B 穿太大件和尚袍會打出晒個心口

因為初生 BB, 頭1-2個月穿和尚袍乍, 到佢身體及頸仔有 D, 就轉穿著 BODY 仲好, 由其是冬天, 包埋 PATPAT 好好多

當年我仔出世係大碼 B, 初生穿3MTHS, 3個月就 6-9MTHS (70碼), 6個月就要80碼都好緊, 我仔由出世至而家5歲幾, 真係季季都要買過 D 衫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我大女都係細碼b...出世得5磅幾...我果陣唔識野,買埋d 0-3m比佢著..好鬼大件...我奶奶睇完我地,即刻去買d tiny baby body(up to 5lbs)比亞女....

而家第2胎,我都係買d new born baby (up to 4.5kg)果d body比佢著咋.....太大件,好唔舒服~

首頁

尾頁

跳至