想生BB

跳至

首頁
45678...34

尾頁

子爵府

加油呀, 而家囡囡有足5磅就安心喇~
足左月又足左磅, 淨番落黎媽咪relax 下等佢出世啦...
兔兔你book 左幾多週開刀呀? 係咪都係dr.chan呀?

開始放假就抖下, 陰0的陰0的咁執下bb野.... 唔好太粗勞....
洗好晒0的bb衫, 烚定奶樽, 訓多幾覺.....
一切準備就緒喇...

我果時臨到生成日幻想阿囡個樣 (根據4D).....
出左黎原來好肉酸 (水腫), 睇住佢一日一日大同變靚d, 真係好開心呀~~
原帖由 blackypurin 於 10-7-27 11:53 發表

今日終於37wk 啦! 唔知呢幾日bb大幾多呢? 好想今個week都可以重半磅, 不過聽你咁講都可能已經開始生得慢啦...

而家開始放產假啦, 喺屋企都悶悶哋, 不過又唔敢周圍去, 唯有得閒就瞓 另外得閒要炒定d米同 ...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siufung 於 10-7-27 12:10 發表
加油呀, 而家囡囡有足5磅就安心喇~
足左月又足左磅, 淨番落黎媽咪relax 下等佢出世啦...
兔兔你book 左幾多週開刀呀? 係咪都係dr.chan呀?

開始放假就抖下, 陰0的陰0的咁執下bb野.... 唔好太粗勞....
洗好晒0的bb衫, ...

嘻嘻, 人都係貪心, 雖然而家過咗5lb, 但梗係想佢重秤d好d啦...

我book咗38wk2d搵dr chan開刀, 即係下星期四呀! 而家都有d緊張, 但最驚都係佢早咗出來, 我重要養肥佢, 真係一天都不能早呀

我估我個b應該都幾醜樣, 我無照4d呀, 完全唔知bb係點, 不過佢咁細, 肯定"巢"晒皮 :lol 希望個女大得快d, 似你囡囡咁cutie就好嘞... btw, 你囡囡d造型真係勁正

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我都聽細妹講
男仔粉藍色
女仔粉紅色
不過唔知點解
我果本係黃色嫁!
不過入面有晒男同女仔的生長圖表囉

原帖由 DodaBB 於 10-7-26 18:30 發表

本手冊,男仔同女他係唔同架~ 男仔係粉藍色封面, 女仔係粉紅色.... 裡面嘅生長線亦有分男女架~

大宅

好媽媽勳章

都係全靠我個陪月果碗開奶茶, 飲完個胸脹哂, 不過都痛左2日, 因為谷奶, 而家d乳線通左就唔痛了.

不過我都唔係次次埋身餵, 有時會泵出來比人餵呀.

我個陪月話唔係個個都上到奶, 所以你唔洗自責, 而且餵全人奶真係好困身, 亦都會成日谷奶好辛苦的, 收奶又麻煩, 我都怕怕.

原帖由 siufung 於 10-7-26 10:00 發表
我全"盛"時期都係一次最多泵到50ml (兩邊加埋)
你真係好勁..... 而家你上左奶, 應該可以好成功餵到....

我從未有過奶咁滯...真失敗....

大宅

好媽媽勳章

居然有一個係你同事? 當然唔好講我地既經歷啦~

原帖由 sukiko 於 10-7-26 12:18 發表

在你FB, 我見到有1個人留言恭喜你
那個係我同事, 好搞笑, 世界真細小
放心, 我唔會講, 我地點識的, 哈哈

大宅

好媽媽勳章

thanks!

原帖由 DodaBB 於 10-7-26 13:57 發表

恭喜恭喜~

大宅

好媽媽勳章

你係咪都順產呢? 我估我地呢度個個姊妹都會好順利咁生b, 預祝你都生b順利~!!

原帖由 baby.ee 於 10-7-26 14:37 發表
恭喜你咁順利呀!
繼kinoko之後另一個响好短好短時間之內就生左, 小b 真係好錫媽咪呀!!
你快d休養好身體..得閒d 將d相upload 去fb 啦!

大宅

你第1胎可以咁短時間完成, 真係好羨慕, 其實我而家開始, 有時都諗緊自己頂唔頂得順咁痛............

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:53 發表
分享一下我既順產生囡經驗啦, 過程比想像中更順利呀!

話說我上星期六早上見紅, 咁我就食埋飯沖埋涼在下午入院啦, 期間係一d都唔痛的, 亦沒有穿水和陣痛.

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二 ...

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-7-27 21:34 發表
居然有一個係你同事? 當然唔好講我地既經歷啦~

我PM 你講那人叫乜名

大宅

好媽媽勳章

咁你係咪都試順產架, 如果順產就先苦後甜, 如果開刀就先甜後苦, 各有不同, 你幾時要決定呀?

原帖由 catcat888 於 10-7-27 22:42 發表
你第1胎可以咁短時間完成, 真係好羨慕, 其實我而家開始, 有時都諗緊自己頂唔頂得順咁痛............

大宅

好媽媽勳章

點解幾日唔見tata? 唔通佢生左?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetyck 於 10-7-28 12:38 發表

吓? 咁快? 啱啱先過37wk咋噃... 不過平時佢都唔係日日上來, 會唔會未得閒咋...

btw, 我本來想喺facebook讚你個囡囡啱啱出世就識微笑好得意, 點知原來我寫錯咗喺d舊post度, 真係好白痴呀, 哈哈哈!!!

大宅

係wor,tata唔知有無消息呢?
我會下星期一,blackypurin下星期四....希望個個都平平安安接小b返屋企喇~

大宅

未生得,不過呢個星期係產假前最後一個working week, 琴朝同今朝分別去咗健康院同Dr.Chan度產檢,又趕住清file 同handover d 野俾同事,所以比較忙

今日同Dr. Chan約咗9/8入醫院催生la, 我晏d得閒d再同大家報告今日產檢既情況

原帖由 janetyck 於 10-7-28 12:38 發表

子爵府

畀面勳章

原帖由 siufung 於 10-7-27 11:44 發表
糯米媽~
係呀, 我果時都係比得幾多得幾多....
都係當甜品咁食法咋, 好過冇啦~

糯米妹好白好滑, 佢食邊隻奶粉0架?

糯米係食雪印...唔知關唔關食雪印事, 不過我覺得糯米真係肥咗D

你囡囡都好白滑喎~ 佢又食開邊隻?

[

子爵府

畀面勳章

原帖由 lalamike 於 10-7-27 18:12 發表
我都聽細妹講
男仔粉藍色
女仔粉紅色
不過唔知點解
我果本係黃色嫁!
不過入面有晒男同女仔的生長圖表囉

黃色咁特別?!
[

子爵府

畀面勳章

janet b 好令女喎~
[

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chweebebe 於 10-7-28 15:03 發表
我會下星期一,blackypurin下星期四....希望個個都平平安安接小b返屋企喇~

星期一好快就到啦 一定順順利利嘅, 記得得閒post d相比大家睇!

大宅

我一定會post上fb....!希望小b唔好太失禮人~
原帖由 blackypurin 於 10-7-28 17:54 發表

星期一好快就到啦 一定順順利利嘅, 記得得閒post d相比大家睇!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chweebebe 於 10-7-28 15:03 發表

chweebebe, blackypurin & tata,

話咁快就到你地嘅大日子喇,祝你哋個個都順順利利咁接小B返屋企!!!

首頁
45678...34

尾頁

跳至