自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

男家有個兄嫂,兩公婆自己有生意 (即是入息點填都得那種) ;早幾年賣左層私樓,租幾年屋就可以入紙申請公屋了。結果,成功申請到!一拿到屋就租俾親戚住,自己不知點樣又買私樓。講真,佢地一家的生活水平一看就知是中產、不是扮那種。我見個阿嫂淨係LV, Gucci都時不時新款,年年去旅行、個仔又學琴、老公又有”Benz” 車!

我是有d看不過眼!因為我有些親人生活得很辛苦就是因為剛過了少少公屋的資格。我地都無資格申請公屋,同埋公屋真是應該留給那些有需要的人的。我唯有同自己講:行得正好緊要,咁我先可以教到個仔咩叫做守規、不欺騙!

告發佢?第一,以上資料我都是聽呢兩公婆自己講的,邊有實在白紙黑字的証據丫!第二,吾通我做証人?我估家變都似!

不過早2年我已經做左件好正義的事,就是阻止左我個99教一個c9去申請綜援!個c9跟本無條件申請,只是我99同c9貪心想拿得就拿,有著數。我好開心阻止左、嚇埋個c9,因為我都係納稅人。唉!個社會邊有正氣丫?

禁止訪問

水晶宮

天下哪有真正的公正公平公義
好人未必有好報
壞人也未必不得善終
唯有自己睇開D
該怎麽過就怎麽過
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

每天都有很多不公義的事不停在身边,放鬆點,佢地這樣做一定有報應,如妳兄嫂如果早四年在低位賣樓,現在才買反有四成差價,當時運高睇唔到!!!

大宅

我有個好好嘅朋友都係咁計劃緊。
有時朋友講你只可以聽。

亦聽的人講佢地都唔底得的大6人呢香港揾著數又唔納稅。

子爵府

原帖由 Crystal_C 於 2010-7-17 09:53 發表
亦聽的人講佢地都唔底得的大6人呢香港揾著數又唔納稅。

注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唉, 呢個世界乜野人都有.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 54heima 於 10-7-17 09:04 發表
好人未必有好報
壞人也未必不得善終
唯有自己睇開D
該怎麽過就怎麽過

講得好啱...

男爵府

我諗好多而家住緊公屋既人都係咁, 唔會只得你識個人一個case, 邊告發得咁多喎.

大宅

我唯有同自己講:行得正好緊要,咁我先可以教到個仔咩叫做守規、不欺騙!

講得好啱, 呢樣嘢多多錢都買唔倒

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公有個朋友都係啦, 仲要唔止一間公屋喎====

佢阿嫲有2層私人樓(都係用阿嫲名), 一間阿嫲自己住, 一個比個仔(即我朋友的爸爸)住....咁我朋友個爸爸一次意外就死咗, 咁我朋友就用區議員幫手, 用阿媽名義去攞咗一間公屋(但朋友的媽咪, 一路都係住在老公的屋企, 沒有搬),

咁間公屋就比咗我朋友和沒有註冊的老婆和仔一齊住, 點知我朋友排期攞公屋, 又到佢的號碼, 咁房署又比咗一間公屋佢(仲要係同邨隔離座), 但佢就好有意氣咁, 將新攞間公屋就比個前妻住...合共佢就有2間公屋.....

仲要不特止喎, 佢用佢未註冊老婆個名, 在筲箕灣買了一間私人樓, 自己一家3口住, 咁咪即係有一間公屋係空置的...
因公屋有資產審查, 如有太多積蓄就要繳交雙倍租金, 佢就將D錢去買私樓, 房署又查唔到..........你都吹佢唔脹, 走法律"啦"

大宅

公爵府

畀面勳章

原帖由 katie0921 於 10-7-17 16:19 發表
我老公有個朋友都係啦, 仲要唔止一間公屋喎====

佢阿嫲有2層私人樓(都係用阿嫲名), 一間阿嫲自己住, 一個比個仔(即我朋友的爸爸)住....咁我朋友個爸爸一次意外就死咗, 咁我朋友就用區議員幫手, 用阿媽名義去攞咗一 ...

都幾複雜, 咁佢爸爸過左世後間私樓係咪留比你朋友???

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

c6個細佬同老婆同以上個案有待95%相似,唯一吾同係佢老婆無用名牌.
不過佢地費盡心思,又見得佢地發左達.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 54heima 於 10-7-17 09:04 發表
好人未必有好報
壞人也未必不得善終
唯有自己睇開D
該怎麽過就怎麽過

同意。眼見不少壞人好風光。

所以我只求問心無愧就算。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀...間屋留番比我朋友, 因現在仲有我朋友個媽咪係到住緊...

原帖由 noodles9112002 於 10-7-17 17:49 發表

都幾複雜, 咁佢爸爸過左世後間私樓係咪留比你朋友???

珍珠宮

公屋住戶唔可以有私人樓喎?!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實住公屋真係可以令人致富,
身邊D親戚住緊D租者有置其屋單位
地區又靚
買返黎十幾廿萬,但係已經升到成百萬
當你唔賣間公屋住,佢地都仲可以買樓,買鋪收租..

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 tkyy 於 10-7-17 08:48 發表
男家有個兄嫂,兩公婆自己有生意 (即是入息點填都得那種) ;早幾年賣左層私樓,租幾年屋就可以入紙申請公屋了。結果,成功申請到!一拿到屋就租俾親戚住,自己不知點樣又買私樓。講真,佢地一家的生活水平一看就知是中產、不是扮那 ...
咩人都有

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

首頁

尾頁

跳至