家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

c6俾一千我, 轉頭月底問我拿3000千
我而家成日煩緊, 入息唔會有變, 只可以節流
點save錢好呢 ?

男爵府

係啦~我都煩緊點搞 錢搵極都係雞碎咁多
唔通真係唔食咁就儲到錢嗎 ?

有冇高手幫到我同樓主呀 唔該哂

民房

我係一個剛出來做野既大學生,搵錢唔多,但明白儲錢既重要(可惜有個大洗既女友),我既儲錢方法如下:

要知道想有財富就係開源同節流,同減肥原理差唔多

開源既就動動腦筋做d手作仔小生意,以我為例,我鐘意影相所以會賣下菲林,一個月都搵到$500到

第二,睇下屋企有乜野係唔需要既野,賣左去又好,送比人又好,因為空間都係錢來,雖然賣到個價錢一定唔好,但希望咁樣大家會痛定思痛,每下一次買野既決定都要深思熟慮

節流既方法有好多,諗一諗自己會唔會行街唔覺意買左一支野飲,買左d零食,呢d無形既洗費隨時嚇死你,例如你一日用$20買野飲零食,一個月就用左$600,一年就用左$7200,係咪好得人驚呢? 所以要小心用錢,諗下自己係需要定想要呢件野先.

仲有,我會習慣儲$5同$10銀,仲有紫色$50紙,因為可以迫自己儲錢.

另外每月會買$1000HKD既澳幣,分兩個時段買,可以平均成本.

希望幫到大家!記住,勿以錢小而不為!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都覺得啲錢愈越愈"唔見洗"...

我平日午餐...餐餐帶飯...(係公司可能好獨家村)

小啲出街食飯...(好似都幾悶)

衣服: 買一件掉一件...(有時唔"寫"得掉...變相叫自已唔好買)

唔追潮流, 唔換手機...(依家啲新款機, 連個開關係邊都唔知)

唔睇戲...(有時同人無話題)

唔打牌...(好似打牌多啲朋友)

總之, 係消費嘅年代, 你想摼錢, 就要減少消費, 即係會好悶囉...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

第一樣節流就係叫你c6慳d. 一個人純返工, 食飯搭車邊洗3千? 你每月唔洗佢俾你, 你都唔好俾佢, 已可慳番2千.

大宅

剩節流唔夠, 要廣開財源先得

複式洋房

Thx for sharing

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 skfv 於 10-7-23 13:43 發表
我係一個剛出來做野既大學生,搵錢唔多,但明白儲錢既重要(可惜有個大洗既女友),我既儲錢方法如下:

要知道想有財富就係開源同節流,同減肥原理差唔多

開源既就動動腦筋做d手作仔小生意,以我為例,我鐘意影相所以會賣下 ...

哥哥仔,女友/老婆 慳家是 "非常" 重要,如果這個洞不補好,你幾努力賺錢都流走!!

民房

原帖由 大力大力 於 10-7-23 20:43 發表

哥哥仔,女友/老婆 慳家是 "非常" 重要,如果這個洞不補好,你幾努力賺錢都流走!!

多謝閣下忠告,好彩佢而家仲係大洗自己d錢未波及到我個度姐......我已經經常叫佢慳d為左我地早日成親......佢係係係完之後又係咁......

首頁

尾頁

跳至