夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

4個月前發現c6有外遇,外遇在上海, 因c6工作需要,一個月有約兩三星期在國內不同省份工作,每月約一星期在上海工作,他們的關係已維持左1年。發現當日同c6正面地討論此問題,自己諗住佢會以家庭為重,自己原諒佢,大家從新開始。 點知他的回應是: 1) ‘她’是他一生最愛, 現在不會分開, 俾時間佢解決,佢知道點做,但唔可以催佢 2)不會離婚。此時此刻自己暫不打算離婚,因為很多事件未準備好 (如經濟上) ,所以都努力挽救婚姻 (因為有個3 歲小朋友 + 一齊左12年la) 。因為c6工作改變,這4個月佢無得返上海,開始變得內分泌失調,更加拒絕同我溝通,哪邊廂又不停發功,一個電話、sms就令到c6就發花dee。現在自己就克盡己份,唔好俾位佢發我爛渣,不過漸漸發覺當佢唔愛你時,你付出的任何他都是無視的,開始反思自己應該點做。知道c6打算同個女人去honeymoon,究竟我應該點做? 1)當無事發生? 2)提出最後warning?叫佢唔好搞出人命?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,你都好大方喎!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

唔係佢揀離唔離婚,係妳決定嘛,叫妳老公慳d啦,妳咁樣讓步,唔出聲,佢會睇少妳的

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你比晒位佢入, 佢仲會返轉頭, 以後當你唔存左架喇

禁止發言

公爵府

你有咩可以做啫, 咪繼續忍lor

侯爵府

你真係好大方,EQ都好高,比著我單方提出離婚好耐LU。

民房

我都知, 但如果正面同佢嘈, 佢都一定唔堅決唔認,之後咪話的這個家好煩, 咪又會上去 .
如果佢話公幹, 我話跟去, 佢咪又發dee...
如果當唔知, 我仲可以扮無野, 有timming俾我就部署定離婚, 因為自己真係未let go. 不過真係會俾佢入晒位!!!

基本上佢已經唔當我的存在因為他現在正熱戀中....
正如我說, 我有孩子, 經濟未ready...此刻離婚未必有能力獨自照顧. 但都好struggle係咪分居先!

原帖由 YanYan2001 於 10-7-19 13:42 發表
你比晒位佢入, 佢仲會返轉頭, 以後當你唔存左架喇

大宅

我建議大家比d實際建議啦, 樓主好需要人支持. 離婚講就容易, 但係唔係一時兩刻做到嘛

大宅

仲諗咩呀...即走啦...
申請離婚, 佢咁多錢包29, 你要求多d贍養費.
一齊幾多年都假, 男人變左就係變左.

珍珠宮

原帖由 blackpearl008 於 10-7-19 13:03 發表
2)提出最後warning?叫佢唔好搞出人命?

你意思係以死來威脅佢? 定係以死來感動佢呀? 雖然我冇乜實際方法幫到你,
但請你唔好天真唔好傻, 呢個方法你諗都唔好諗, 你仲有個3歲小朋友, 好好保重自己, 辦法總比困難多!!
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都無錢架,一個月揾7K,叫嗰隻嘢比贍養費3.5K,都同個囡生活到啦,我唔明要離婚,要步處D咩,只要有分工,慳慳地都可以生活架喇!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

原帖由 beagledog 於 10-7-19 14:20 發表
仲諗咩呀...即走啦...
申請離婚, 佢咁多錢包29, 你要求多d贍養費.
一齊幾多年都假, 男人變左就係變左.

完全正確,樓主有兩個做法:
1. 做得出,自己走留番啲細佬比佢
2. 做唔出,帶啲細佬一齊走,重要親佢同隻野去honeymoon嗰時攞清有用物品永不回來
而家香港地咁多支援及配套,打個電話有自願機構幫,唔使驚。上公屋好快,我以前有個朋友都係咁,先搬去庇護中心,2-3個月就可以settle down。

大宅

原帖由 kikiboy 於 10-7-19 14:34 發表
你意思係以死來威脅佢? 定係以死來感動佢呀? 雖然我冇乜實際方法幫到你,
但請你唔好天真唔好傻, 呢個方法你諗都唔好諗, 你仲有個3歲小朋友, 好好保重自己, 辦法總比困難多!! ...

唔係, 係叫個c6唔好搞大人個肚.

禁止發言

民房

我自己都有工作, 不過知道此刻離婚, 佢一定同隻野結婚, 有左第二頭家, 你估佢仲會唔會俾$, 可能自己身邊見到d朋友問ex羅$時通上初頭會俾, 之後就....
我只係唔想影響小朋友及週圍人(eg要父母湊小朋友)的quality of life.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-7-19 14:45 發表
我都無錢架,一個月揾7K,叫嗰隻嘢比贍養費3.5K,都同個囡生活到啦,我唔明要離婚,要步處D咩,只要有分工,慳慳地都可以生活架喇!!

珍珠宮

原帖由 beagledog 於 10-7-19 14:50 發表

唔係, 係叫個c6唔好搞大人個肚.

, 明白.
如果我係男人我會覺得你默許佢咁做, 只要唔好搞大二奶個肚.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁要睇你自己想點喇, 你想離婚定想佢返轉頭呢? 想佢返轉頭就真係唔駛諗喇, 個心都唔係你度咯
如果你諗住離婚, 你要幾多時間同要步處D咩呢?你諗住慢慢係佢度"R"錢, "R"夠就走?

別墅

樓主你真係好大方
如果係我,我一早走咗啦
原帖由 blackpearl008 於 10-7-19 13:03 發表
4個月前發現c6有外遇,外遇在上海, 因c6工作需要,一個月有約兩三星期在國內不同省份工作,每月約一星期在上海工作,他們的關係已維持左1年。發現當日同c6正面地討論此問題,自己諗住佢會以家庭為重,自己原諒佢,大家從新開始。 點 ...

大宅

原帖由 blackpearl008 於 10-7-19 14:54 發表
我自己都有工作, 不過知道此刻離婚, 佢一定同隻野結婚, 有左第二頭家, 你估佢仲會唔會俾$, 可能自己身邊見到d朋友問ex羅$時通上初頭會俾, 之後就....
我只係唔想影響小朋友及週圍人(eg要父母湊小朋友)的quality of l ...

如果你可以接受c6只係同屋主, 同佢冇任何交流都得.
你咪照依家咁生活.
睇下邊個頂唔順先提出離婚.

首頁

尾頁

跳至