自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我office內有d勁乞人憎既8公8婆,勁鍾意大大聲講人是非,又拿別人既小動作來大笑一餐,所以基本上我地分左兩team人,我地呢d唔想咁無聊既人就變成佢地既頭號敵人:;pppp: ...
有咩辦法可以對付到呢d人.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢D人生命力極強,等如殺不死的"小強",當佢透明係最好方法,唔需要勞氣。

翡翠宮

原帖由 winghei豬 於 10-7-19 13:29 發表
我office內有d勁乞人憎既8公8婆,勁鍾意大大聲講人是非,又拿別人既小動作來大笑一餐,所以基本上我地分左兩team人,我地呢d唔想咁無聊既人就變成佢地既頭號敵人:;pppp: ...
有咩辦法可以對付到呢d人..... ...

只打招呼, 一句都唔好透露屋企嘢.

珍珠宮

原帖由 kc_01k 於 10-7-19 13:37 發表

如果知道佢地有玩fb/微博, 一定block左佢地的名

男爵府

BK Milk勳章

佢地真係討厭到我連招呼都唔會打,因為唔知佢地轉頭又會笑乜,但當透明我又聽過俾人話我"西"面"喎

原帖由 kc_01k 於 10-7-19 13:37 發表

大宅

好媽媽勳章

寫佢個名响自己隻鞋底道。

大宅

原帖由 winghei豬 於 10-7-19 13:48 發表
佢地真係討厭到我連招呼都唔會打,因為唔知佢地轉頭又會笑乜,但當透明我又聽過俾人話我"西"面"喎

其實你要先接受呢個事實先,如果佢地要講你,無論你做咩佢地都會講架啦!使鬼理佢咩!佢地講你都係想睇你咩反應者,你唔理佢地,佢地會好無引。

翡翠宮

原帖由 小虎與點點 於 10-7-19 13:48 發表

如果知道佢地有玩fb/微博, 一定block左佢地的名

YES, 有理無理 BLOCK 咗先, search 都 search 唔倒我.

翡翠宮

原帖由 winghei豬 於 10-7-19 13:48 發表

唔打招呼咪由佢囉.

仲之做完自己嘢就算.

唔知點解, 結完婚生埋細路, 我對呢d人事關係無咩緊張, 最緊要快快趣趣做完嘢返屋企搵我仔.

你放鬆d啦, 有d人見你唔開心or在意, 仲更加有話題呀.

我有個同事, 之前都好似你咁, 又係被講嘅一位女仔. 佢好勁, 人講咩佢都聽唔倒, 逢人都打招呼, 見親人就笑, 初初d人都講得好起勁架, 講講吓, 人地又無咩點, 都無再攻擊佢 (另尋目標掛)

一係你就要做到咁 (我自問唔得, 因為明知佢地講我都要好親切同佢地笑, 真係好有難度, 打招呼已經係好比面熄事寧人架喇)

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Just ‘hi & bye'就算,唔好上心。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你真係唔忍得 , 咪轉工囉 , 不過唔係嚇你 , 間間公司唔多唔少都有一二個呢 d 人 , 轉得幾多次

珍珠宮

陪月勳章

呢d人真係太得閒, 如果自己做得出就笑笑口同佢地打下招呼就算, 做唔到就乖乖地係自己位做野, 盡量避免同佢地見面啦…. 唔好咁上心, 同事只係過客.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

結果我遍到呢d人得2個方法!
1係埋堆(旦我一定唔會)
2係唔理佢地唔好講自己d野比佢地知
當佢地透明做好自己就最好

一句朋友有得簡 同事冇得簡!!
唔好理佢地
最憎d人成個8婆甘講是講非!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你介意佢哋咪仲開心

伯爵府

我都有咁既情況,有d 8婆真係好煩,最鍾意講人是非,我就係唔想埋堆,結果咪成日比人話我呢樣個樣囉, 我諗只做好自己野就ok, 但唔係架,d人又會照話你!最衰我自己eq唔高, 唯有努力當佢地透明啦!

男爵府

BK Milk勳章

多謝大家意見...唉...
我就係衰左冇DELETE佢地D FB A/C..剛剛即刻BLOCK哂D麻煩人...但請問是否如果有同事B在我A/C留言後,佢地都仲可以睇到我D POST架?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 winghei豬 於 10-7-19 23:05 發表
多謝大家意見...唉...
我就係衰左冇DELETE佢地D FB A/C..剛剛即刻BLOCK哂D麻煩人...但請問是否如果有同事B在我A/C留言後,佢地都仲可以睇到我D POST架?

若然你唔想比佢地知d乜,你都係唔好係facebook提d乜好,有d野無得避,佢地咩都可以講得一餐既話,你越多小動作,咪比佢地多野講
一間公司越多人就越多事事非非,有d以鵝傳鵝,完全扭曲哂事實既野,有d又可以講到好似厘埋左係你床下低咁,仲清楚過你~~邊個同邊個有路呀,邊個同邊去酒店呀,邊個同邊搞埋一堆,我週不時聽~~

最搞笑我個時同我老公同一間公司既,竟然都有人傳我和另外一個同公司既男人有路~~不過都係聽完就算~~連我老公都知道呢班人係up得就up~~

複式洋房

公司有條c肥婆又係好鍾意講是非,個口可以吾停四圍打電話比人講幾日幾夜,吾明佢個口可以吾"gui",但係又有人得閒聽佢講,真係咩人都有

如果個是非肥婆放左假,成個office都靜晒,真係難得清靜﹗

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

間間公司都係咁架嘞!我已經慣左,普通黑人憎果D,見到面咪笑下囉!勁黑人憎果D,大家見面咪當對方透明囉!最重要係老板個個月準時出糧俾我,其它嘢一於好少理!

大宅

好媽媽勳章

ignore them

首頁

尾頁

跳至