想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

代友問;
丁丁唔合格,有什麼方法改善?
有冇食療推介?
thanks!

1) 容量: 0.7ML (要求2.0 - 6.0ML)
2) 密度: 6.6 (要求≥ 20 X 10⁶/ML)
3) 總數: 4.6 (要求 ≥ 40 X 10⁶/ ejaculate)
4) 精子形態: 8 (要求 ≥ 15%kruger's criteria)

別墅

我都想知我c6個d丁丁合唔合格呀?因為我家計會個到睇話ok,但睇中醫個時反而個ec話c6 d丁丁唔太active喎~有無人可以幫幫手睇下咁樣係ok or 唔ok呀???

voloum 容量 3.5 ml > 2.0
ph 酸鹼度 7.6 7.2-7.8
motility 移動度 75% >60
%of normal morphology 正常型態比率 85% >50
sperm count 精子數量 36 106/ml >20

男爵府

好好呀,
令你自然懷孕無難度呀~~

原帖由 bibi521 於 10-7-19 21:10 發表
我都想知我c6個d丁丁合唔合格呀?因為我家計會個到睇話ok,但睇中醫個時反而個ec話c6 d丁丁唔太active喎~有無人可以幫幫手睇下咁樣係ok or 唔ok呀???

voloum 容量 3.5 ml > 2.0
ph 酸鹼度 7. ...

別墅

原帖由 hunghung215 於 10-7-19 22:56 發表
好好呀,

我地TRY左一年都唔成功呀><
你睇左個REPORT 係OK呀?咁唔通個中E呃我?佢話C6 D丁丁唔夠ACTIVE呀><

別墅

原帖由 hunghung215 於 10-7-19 22:56 發表
好好呀,

咁即係我有問題?!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 bibi521 於 10-7-20 02:14 發表

咁即係我有問題?!

咁你有無做檢查 ? 驗血 , 照超聲波 , 同埋照輸卵管 ?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 bibi521 於 10-7-19 23:05 發表

你睇左個REPORT 係OK呀?咁唔通個中E呃我?佢話C6 D丁丁唔夠ACTIVE呀>

唔夠 active , 可以做下運動都有幫助. 食多d 蕃茄, 蝦 , 蠔, 韮菜..

別墅

好媽媽勳章

咁有冇人知,點樣幫到我朋友呀?

男爵府

應該仲有1D數字你無POST出來,
如 a) rapid, b) slow 等等,
你post埋先知喎,
不過中醫把脈, 係咪可以知ACTIVE與否, 我就有d保留 ...

咁你有無check過?
原帖由 bibi521 於 10-7-19 23:05 發表

你睇左個REPORT 係OK呀?咁唔通個中E呃我?佢話C6 D丁丁唔夠ACTIVE呀>

男爵府

你個朋友d數字照睇真係幾差, 不過又係post d唔post d,

西醫會話無野好做,
中醫會叫食下中藥, 補下腎, 瞓多d之類, 睇返佢咩體質囉...

點解佢唔自己上來問人呀?

原帖由 szesze2009 於 10-7-20 08:43 發表
咁有冇人知,點樣幫到我朋友呀?

別墅

原帖由 hunghung215 於 10-7-20 12:39 發表
應該仲有1D數字你無POST出來,
如 a) rapid, b) slow 等等,
你post埋先知喎,
不過中醫把脈, 係咪可以知ACTIVE與否, 我就有d保留 ...

咁你有無check過?

呢個係家計會report我show晒出黎la~你講既a) rapid, b) slow 我搵唔到有既??
我地結左婚8月就一年la,早3個幾月前我去左西醫到照左超陰咋~係DAY13個時照到D卵SIZE好細,咁醫生就叫我DAY20再去照...點知個日照到D卵既SIZE都係得13mm左右,醫生only話我d卵唔長咋,無講其他野了~之後我就去左睇中醫諗住調理一下了~
我無照過輸卵管有無窒呀,因我睇西醫個次問佢要唔要照佢話唔需要照住~我重有d咩要驗ga??請指教呀^^

別墅

原帖由 miffymiffy 於 10-7-20 07:50 發表

咁你有無做檢查 ? 驗血 , 照超聲波 , 同埋照輸卵管 ?

驗血我only係婚前驗查個時驗過咋~無照過輸卵管呀~
照過照陰,係day13 同day20個時照過d卵唔令,醫生就話我d卵唔長咋~ DAY20 D卵都係得13mm咋><
我而家重可以做D咩...有D咩我需要去驗架?請指教^^

瑪瑙宮

原帖由 bibi521 於 10-7-20 14:47 發表

驗血我only係婚前驗查個時驗過咋~無照過輸卵管呀~
照過照陰,係day13 同day20個時照過d卵唔令,醫生就話我d卵唔長咋~ DAY20 D卵都係得13mm咋><
我而家重可以做D咩...有D咩我需要去驗架?請指教^^ ...

如果你試左 1年 以上, 可以試下排家計會不育科 或者睇私家生育專科. 因檢查會詳細一d . 同埋驗血係會驗你既 fsh 同 lh值(卵巢排卵功能指數)~

別墅

好媽媽勳章

原帖由 hunghung215 於 10-7-20 12:43 發表
你個朋友d數字照睇真係幾差, 不過又係post d唔post d,

西醫會話無野好做,
中醫會叫食下中藥, 補下腎, 瞓多d之類, 睇返佢咩體質囉...

點解佢唔自己上來問人呀?

...

post出黎個d就係家計會d數字囉!
我代佢問咪一樣!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-7-20 15:14 發表

如果你試左 1年 以上, 可以試下排家計會不育科 或者睇私家生育專科. 因檢查會詳細一d . 同埋驗血係會驗你既 fsh 同 lh值(卵巢排卵功能指數)~

其實家計會成份報告都係得咁多數字咋喎!

應該食乜野有助丁丁既質量呀?

別墅

原帖由 miffymiffy 於 10-7-20 15:14 發表

都有一年LA><咁有無邊個生育專科既醫生好呀??

男爵府

哦, 原來向家計會,
咁照你提供既資料睇,
你C6丁丁無問題,
醫生都話你EGG EGG細, 咁其實已經係一個問題啦..
你係不嬲都係咁, 定只係照過一次咁大把?
又要睇下你幾大年齡,
咁你向 家計會有無SUGGEST你D咩呢?

原帖由 bibi521 於 10-7-20 14:43 發表

呢個係家計會report我show晒出黎la~你講既a) rapid, b) slow 我搵唔到有既??
我地結左婚8月就一年la,早3個幾月前我去左西醫到照左超陰咋~係DAY13個時照到D卵SIZE好細,咁醫生就叫我DAY20再去照...點知個日照到D卵既 ...

別墅

原帖由 hunghung215 於 10-7-20 16:42 發表
哦, 原來向家計會,
咁照你提供既資料睇,
你C6丁丁無問題,
又要睇下你幾大年齡,

我睇家計會個時我未照過D卵子架~
我係個個CYCLE照過咋...之後無照過LA~諗住下個cycle會睇返西醫~我今年岩岩32了,所以好心急呀!!

...

別墅

原帖由 hunghung215 於 10-7-20 16:42 發表
哦, 原來向家計會,
咁照你提供既資料睇,
你C6丁丁無問題,
又要睇下你幾大年齡,

...

我係個個cycle去左照咋~之後無再照la,我諗住睇埋今個月中醫調理完先再去照睇下有無改善到~
我今年都唔細la, 32歲了!所以而家好心急想要bb呀
我睇家計會個時未照d卵架,所以無同家計會講過我呢個問題呀><

別墅

一個JZOOM既JM係以下FORUM講佢老公食左呢隻精子維生素後同佢BINGO既情況..你睇下幫唔幫到你~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2409868&extra=&page=1

http://www.brainybb.com/fertilaidmen.html
:-? :-?

首頁

尾頁

跳至