自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電腦-不知道的鍵盤功能仔細看看你的鍵盤,在CTRL鍵和ALT鍵之間,有個你平常也許很少用的按鍵。這個按鍵上有個Windows的標誌,因此就稱為「Windows鍵」。
你也許知道按下Windows鍵,就會像用滑鼠按下「開始」一般出現開始功能表;但你可能不知道,Windows鍵和其它按鍵所組成的組合鍵,還有許多快速又實用的功能哦!5 P0 t; G% I/ M2 m: ]% X% ~. s8 n% J
舉個例子來說,你可能很習慣用「檔案總管」或「我的電腦」來管理電腦中的檔案。' g5 s0 a7 F9 p; U5 }" a" L* w9 ^2 F
一般我們開啟「我的電腦」或「檔案總管」都需要動到滑鼠,得花上好幾個動作,才能打開「我的電腦」或「檔案總管」。; }2 v, z: F% c
如果同時按下「Windows鍵」和「E」鍵,就可以立即開啟「檔案總管」,一個動作立刻完成,手還不必離開鍵盤哦!
再舉個例子,想用Windows提供的搜尋功能找電腦中的檔案,一般都要移動滑鼠,按下開始鍵後再點選「搜尋」;但你也可以用「Windows」鍵+「F」鍵,一下子就可以叫出搜尋視窗,方便吧!
看到了嗎?活用Windows鍵,確實可以替你省下不少時間。
以下列出的是所有的Windows鍵快速功能,不妨把它印出來放在電腦旁邊做為參考,很快你的電腦操作效率就會高人一等啦!" E' H5 y& I) V3 a$ p; H
+Break 顯示 [系統內容] 對話方塊。
+D 顯示桌面。
+M 最小化所有的視窗。
+E 開啟 [我的電腦]。: f$ Y2 j; F+ W: x4 j; A$ L
+Shift+M還原最小化的視窗。
+F 搜尋檔案或資料夾。7 V- p p5 c- V, l, K3 l
+Ctrl+ F 搜尋電腦。+ z: E g2 h1 ?0 p( z; d' I" E
+F1 顯示Windows[說明]。
+R 開啟 [執行] 對話方塊。
+U 開啟 [公用程式管理員]。
+L 切換使用者(Windows XP新功 能)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

暈!!自己做左電腦甘多年都唔知!!

謝謝分享!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

+L 切換使用者(Windows XP新功 能)====真係唔知噃!THX!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝你的分享...又學到嘢

子爵府

醒目開學勳章

真係唔講唔知啦....多謝晒

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

Thank you!

原帖由 lisagary 於 10-7-19 22:44 發表
電腦-不知道的鍵盤功能仔細看看你的鍵盤,在CTRL鍵和ALT鍵之間,有個你平常也許很少用的按鍵。這個按鍵上有個Windows的標誌,因此就稱為「Windows鍵」。
你也許知道按下Windows鍵,就會像用滑鼠按下「開始」一般出現開始功能 ...

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

伯爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好有用啊 !

多謝分享 !

伯爵府

大b駿逸細b駿晞

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

但呢個唔明 ===> +Break 顯示 [系統內容] 對話方塊。

大宅

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

伯爵府

熱血勳章

咁請問CTRL鍵和ALT鍵可以有咩function? 我淨係識CTRL+P = print, 連copy & paste都唔知,有無人可以教我?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 natzuki 於 10-7-20 09:04 發表
咁請問CTRL鍵和ALT鍵可以有咩function? 我淨係識CTRL+P = print, 連copy & paste都唔知,有無人可以教我?

CTRL+C = copy
CTRL+V = paste

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

大宅

男爵府

呢D FUNCTION KEY以前中學讀電腦要背KA

而家梗係俾返晒阿SIR啦

首頁

尾頁