自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我朋友之前起某討論區寫了一段關於不滿某網店的評語,還將這網店的link公開出來,起一次偶然的情況下,這所網店發現了朋友起討論區內的評論,他要求朋友即時delete網店條link,於是我朋友就delete了條link,但該網店認為還不足夠,要我朋友delete埋討論區內有關網店的所有評論,限期過後還不delete就會告他誹謗,請問真的會告得入嗎??

水晶宮

大巨成份居多...不過如果系事實你朋友又肯比人大而刪左既...但都好難講...人活一口氣...對方嬲起上黎可能真會不計一切成本去告...如果你朋友系怕事既可以同對方道個歉希望了結此事...或者唔理巨見步行步橫掂都唔知巨系咪真系告...
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 MSChow 於 10-7-20 23:40 發表
我朋友之前起某討論區寫了一段關於不滿某網店的評語,還將這網店的link公開出來,起一次偶然的情況下,這所網店發現了朋友起討論區內的評論,他要求朋友即時delete網店條link,於是我朋友就delete了條link,但該網店認為還不足夠 ...

唔鬼使理佢就得,唔復唔回,玩失蹤。。 好似 BK 甘大討論區,有收入,有利潤,就話告,真係告攪一大輪都未必入,這幾年我開正名各大公司的問題,又係勿事都無,事實就是事實,告網上討論,仲要個人? 開完笑!!

嚇下小市民就得!! 唔使理!!

男爵府

咁請問如果該網店真的要告,真的會告得入嗎?? (但他已經delete了該店的link)

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-7-20 23:52 發表

唔鬼使理佢就得,唔復唔回,玩失蹤。。 好似 BK 甘大討論區,有收入,有利潤,就話告,真係告攪一大輪都未必入,這幾年我開正名各大公司的問題,又係勿事都無,事實就是事實,告網上討論,仲要個人? 開完笑!!

嚇下小市民就得!! 唔使理!! ...

但此網店有我朋友的住宅地址,及電話號碼,請問會有影響嗎?? 但現在此網店警告話會出律師信告我朋友!!

珍珠宮

好媽媽勳章

如果係事實我係唔會DELETE, 理得佢死!!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

事實勝於雄辯
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 MSChow 於 10-7-20 23:58 發表

但此網店有我朋友的住宅地址,及電話號碼,請問會有影響嗎?? 但現在此網店警告話會出律師信告我朋友!!

出封律師信幾百元就攪定!律師信大晒?

是小網店嗎? 真係告?要好多專業証明,你朋友寫左 d 勿呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幾舊水就出到 "律師信" 啦!! 洗驚佢

誹謗係民事索償, 等佢慢慢搞啦!! 因為係賠聲譽損失, 咁佢慢慢比 D 數據出來, 睇下佢失左 D 什麼先啦!!

原帖由 MSChow 於 10-7-20 23:58 發表

公爵府

我想講我一位同事既故事, 佢既故事係關於結婚租姐妹衫既唔開心事, 冇link, 不過講故事劃到出哂介. 係人都知邊間, 間shop都係sure我朋友, 結果 ................. 攪左3個月, 我朋友都結左婚, 咪果咪又係冇左件事, lawyer重叫我朋友sure返間公司, 我朋友冇, 之後file close~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

樓主,

佢要sue你朋友既,都唔會預先警告啦,係sue先算啦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唔記得講,係事實既,怕咩佢sue你朋友

大宅

好媽媽勳章

講事實
講間網店服務有幾差或價錢有幾貴或貨物材料壞
係完全無問題

伯爵府

好媽媽勳章

如果那店的貨真的有問題
自己理直氣壯的話
不單 不用怕,還可以去消委會(或其他地方)告他 !!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不滿某網店的評語 =/= 誹謗
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

好媽媽勳章

寫不滿網店的評語 = 網店可以告顧客誹謗?

咁d律師可以長注Yahoo/Ebay啦!

男爵府

其實件事的始末係因為之前我朋友在該網店買東西,但過了很久都未收倒件貨,於是他上網向其他人呻,同將網店的電郵回覆內容告知其他人,當其他睇過他的電郵內容後,都覺得此店的處事作風好有可疑,好懷疑有沒有將貨品寄出,掂了一大輪,最後此店都主動同我朋友講可以約出黎面交,而交收亦都完成了,但之後店無意中發現了我朋友之前起網上對他的評論,於是就要求我朋友delete該店的link,ok...我朋友都跟住做了delete了條link,但該店還不滿意,要求我朋友delete埋成個post,否則就會告他誹謗,我諗這個店主現在是斟著於之前所有對該店不滿的留言,所以就話要出信告我朋友,請問如果在咁樣嘅情形之下,要告會告得入嗎??

男爵府

anyway, thank you all the feedback million thx

大宅

難道連網上言論自由都沒有嗎??

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 MSChow 於 10-7-21 14:58 發表
其實件事的始末係因為之前我朋友在該網店買東西,但過了很久都未收倒件貨,於是他上網向其他人呻,同將網店的電郵回覆內容告知其他人,當其他睇過他的電郵內容後,都覺得此店的處事作風好有可疑,好懷疑有沒有將貨品寄出,掂了一大 ...

係咪話寄掛號個單呀???
如果係, 我唔覺得個個post有咩問題, 佢只不過將件事如實講出黎, 誹咩謗喎???

首頁

尾頁

跳至