在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做咗全職媽媽大半年, 忙過返工, 雖然好開心可以成日見住阿囝, 但有時發夢自己以前返工既生活...

其實都有些壓力, 阿囝唔肯食野, 老公又問你點解買咗個面包機又唔整面包比阿囝食, 我話佢最近感冒怕食面包難消化...佢又話買咗好耐啦... 但佢明唔明...最近裝修, 忙完搬屋, 之後又要執屋, 真係現在先開始過穩定生活, 星期六日佢放假, 佢都睇到時間過得幾快...阿囝唔肯食固體, 又要tum佢開心, 令佢心情好食好D, 有時連自己都無時間食飯... 佢唔明囉...

佢一緊張講野就大聲, 好似鬧我咁, 我都唔好受...

其實我一直對佢既感情好淡, 可能佢好多時都同我拗/ 講道理, 有時我真係唔想聽....

我唔開心, 唔係因為全職媽媽, 而係因為這段婚姻關係令我好失望....

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

做full time mama, 24hrs, 返7日, 總慚過返工, 加上係新手, 對住BB, 好多時都唔知點算, 又唔可以話放棄, 因為係自己個仔.
我做左full time mama 1年多, 亞仔起居飲食, 屋企家 務, 總要煮dinner.........成個亞四甘.
個老公成日返工返來就話好累, 甘我呢?????
佢已經比人好, 揸車返工, 放工. 想點WOR.......有車無工人......
佢總可以隔個weekend去揼骨....., 我唔可以, 因為佢唔識喂奶同飯......俾佢激死.
我情願返工, 其實早知個老公甘唔去肯湊仔, 我唔生好過.

原帖由 busiuhk 於 10-7-20 23:43 發表
做咗全職媽媽大半年, 忙過返工, 雖然好開心可以成日見住阿囝, 但有時發夢自己以前返工既生活...

其實都有些壓力, 阿囝唔肯食野, 老公又問你點解買咗個面包機又唔整面包比阿囝食, 我話佢最近感冒怕食面包難消化...佢 ...

別墅

不好咁啦 同老公傾下啦
原帖由 DorothyTsang 於 10-7-21 00:38 發表
做full time mama, 24hrs, 返7日, 總慚過返工, 加上係新手, 對住BB, 好多時都唔知點算, 又唔可以話放棄, 因為係自己個仔.
我做左full time mama 1年多, 亞仔起居飲食, 屋企家 務, 總要煮dinner.........成個亞四甘 ...

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

別墅

我自己做咗2年全媽,
頭一年兩公婆關係係無咁好,
由期是頭半年,成日想離婚,
因為會覺得老公幫不上忙不特止,
仲要係度多多要求,
經常會問自己,點解bb係大家,
但只有自己一個去學習照顧bb?
其實主要原因自己係真係太忙同有壓力1,
唔會再花時間係男人度,同埋覺得傾完都係唔明,亦唔體諒,

但當bb學行既時候,
男人會爭住抱bb,
因為bb識同老豆玩了,
同埋bb都叫做聰明,
當有人讚個女時,
個老豆就會係度認威,
仲係度去教人....

而家bb剛2歲,
我同bb既生活習慣、喜好都夾得好好,
bb需要學到既嘢都學到,
好多嘢都定咗,
加上真係無細時咁辛苦,(可能係一下子由0開始啦)

以前成日都為著bb既事唔開心,
而家先真正可以享受下三人行......

不過大多數時間都係我同bb二人行,
間唔中出去食個high lunch / high tea,就講今日先睇咗場戲,
如果有埋老豆係度,我諗我就唔拾得high勒,

總之啦辛苦 / 適應日子總會過

當bb可以跟大人一齊食嘢時,日子就會無咁辛苦架勒。

別墅

原帖由 DorothyTsang 於 10-7-21 00:38 發表
我做左full time mama 1年多, 亞仔起居飲食, 屋企家 務, 總要煮dinner.........成個亞四甘 ...

我記得有次我特然間好暈,bb個時識爬,
叫老豆返黎睇阿b,一係叫阿麻放工睇阿b,
我老公話唔好比阿麻,等多陣就返,
個一陣.....有成三個鐘........,
真係想病都要睇時間。

別墅

我快做全職媽 是我自己要求所以已預了自己搞掂 預定無人help la will be better I am super mom ma hehe add oil la be positive not much ppl could be ftm gar we are lucky to accompany kids hehe

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

侯爵府

Agreed with josejandy, 真係唔係咁多人可以做full time mom, 能夠陪住自己小朋友成長. 我都係做了FTM無耐, 返慣工, 開頭都要適應. 現在無工人一腳踢, 辛苦但都OK嘅. 或者我以前份工超忙, 勁stress, 反而現在仲覺relex D.

大家要加油呀!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

完全同意, 到個仔可以跟你周街去又係另一種味道!
原帖由 shirley10521 於 10-7-21 04:49 發表
我自己做咗2年全媽,
仲要係度多多要求,
其實主要原因自己係真係太忙同有壓力1 ...

子爵府

醒目開學勳章

haha! 我都是間唔中都亞囡high tea, 行街, shopping架! 依家亞囡都2歲多少少, 可以食多少少出面街既野食, so方便好多!

原帖由 shirley10521 於 10-7-21 04:49 發表
我自己做咗2年全媽,
仲要係度多多要求,

子爵府

醒目開學勳章

做全職媽媽真係壓力好大&辛苦! 喺呢2年多嚟都受過不少閒言閒語呀! 不過睇見亞囡同比工人or老人家湊既分別, 就覺得是值得!

加油呀!

大宅

真係希望遲d 會冇咁辛苦啦..我老公初初又係咁..經過我不繼同佢講咁咁咁...點點點..但對於我要求仲有一段距離...d 男人成日以為出去返工..攞錢返屋企就啱晒..佢冇諗過唔係我用..係bb 同個屋企要用..如果唔係為bb 好..打死我都要返工..日日無無聊聊..
我自己做咗2年全媽,
仲要係度多多要求,

大宅

由其係平日出街..推住bb 車就知你冇嘢做..d 人好似你唔起你咁
原帖由 Imagist 於 10-8-3 00:37 發表
做全職媽媽真係壓力好大&辛苦! 喺呢2年多嚟都受過不少閒言閒語呀! 不過睇見亞囡同比工人or老人家湊既分別, 就覺得是值得!

加油呀!

男爵府

原帖由 Imagist 於 10-8-3 00:37 發表

加油呀!

我好認同呀...之前女女都會比d ee湊..但係都冇自己湊咁好..壓力大過返工..有次真係辛苦到想一走了之...但諗到個女會冇人理..咁就打消左喇

複式洋房

me too! 真係好想番工, 但始終唔放心比工人湊. 做fulltime mom真的好搵笨, 好似坐監咁,無annual leave, no sick leave, and 無得吞"pop", 受氣又唔可以辭職, 又唔可以好似d 工人咁係暗地裡報復...........最慘係d人成日以為你好嘆, 唔駛點做..............呻完!

不過能夠親自照顧教導bb, 看著佢長大,幾辛苦都值得的.

(個人意見, 不喜勿插.)

子爵府

醒目開學勳章

"最慘係d人成日以為你好嘆, 唔駛點做!!!"

就是這句呀! 最憎! 我99就是咁諗!

大宅

回覆 14# busiuhk 的文章

梗係大壓力!!!!仲係一般工既3倍

因阿媽要同時兼顧BB

1. 健康
2. 學習能力
3. 品格

以上3樣, 是但1樣, 做得唔好, 通常D人只會怪全職阿媽, 而唔係話阿爸!!!

首頁

尾頁

跳至