嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

孖B依家13個月, 我有想過用番一個工人, 而我自己係全職湊!

一個星期孖B有5日的早上要返PLAYGROUP, 一個工人陪我去, 另一個就留係屋企打掃及煮定粥! 佢地都係上午忙D, 下午好多時間, 尤其當孖B午睡的時候, 加上亞B 晚上8.30就瞓, 夜晚佢地都有好多時間!

唔知用番一個工人WORK 唔WORK?

等待驗證會員

我孖B 3個半月
剛先請多了工人(好難搵), 9月中上工
我都係諗住, 2個工人用到孖B 2歲
到時佢地返N1, PLAYGROUP, 作息定時, 咁唔洗2個工人啦
到時1個工人都OK

別墅

原帖由 castersugar 於 10-7-21 14:03 發表
孖B依家13個月, 我有想過用番一個工人, 而我自己係全職湊!

一個星期孖B有5日的早上要返PLAYGROUP, 一個工人陪我去, 另一個就留係屋企打掃及煮定粥! 佢地都係上午忙D, 下午好多時間, 尤其當孖B午睡的時候, 加上亞B ...

hi,
如果你全職湊, 1個工人得啦, 我由孖b出生到依家5個月都係自己+1個工人湊, so far ok.

大宅

逍遙派 ,

其實我起初係一個工人GA, 後來攪唔點, 由於亞B開始一個星期五日PLAYGROUP (要大人陪), 工人變左無時間清潔(我家比較大)及煮飯! 所以係佢地4個月的時候決定請多個!

大宅

sukiko,

可能上左N1會好D啦, 到時佢地自己返學唔使我同工人陪就僧好好多!

子爵府

好媽媽勳章

其實我覺得13-24months先要多d manpower 去take care twins, 因為佢地好活躍但又無安全意識, 又要清潔煮飯, 得1個工人, 你同工人會好辛苦, 有2個工人, 就大家都舒服好多, 起碼bb/自己/工人病左都有backup

原帖由 castersugar 於 10-7-21 14:03 發表

一個星期孖B有5日的早上要返PLAYGROUP, 一個工人陪我去, 另一個就留係屋企打掃及煮定粥! 佢地都係上午忙D, 下午好多時間, 尤其當孖B午睡的時候, 加上亞B ...

等待驗證會員

我阿媽一直反對我請多個工人
佢話孖B 6個月後會定D, 到時1個工人搞得掂, 阿姨都唔洗在我OFFICE HR落來幫手
但孖B 到時學爬, 學行, 1個工人全日在家湊, 我仲唔放心喎

所以最終都係請多個工人
預計9月中到
加上2個工人, 起碼半夜有時我真係頂唔順, 叫2個工人湊
唔洗像現在, 搞到返工無精神做野, 有時做錯野呢

等待驗證會員

原帖由 逍遙派 於 10-7-21 17:28 發表

hi,
如果你全職湊, 1個工人得啦, 我由孖b出生到依家5個月都係自己+1個工人湊, so far ok.

你1個工人+自己湊
咁你地平時點買餸, 煮飯, 清潔?

工人放假, 你同C6湊?

別墅

原帖由 sukiko 於 10-7-22 08:42 發表

你1個工人+自己湊
咁你地平時點買餸, 煮飯, 清潔?

工人放假, 你同C6湊?

hi,
bb瞓覺時就落樓下supermarket買d簡單既餸, 有時阿媽買上來. 工人煮飯, 只限於蒸蒸烚烚果d. 清潔咪工人做, 我家不是很大, 所以ok.

工人放假就最辛苦, 我地2公婆自己湊, 所以星期日有時會去爺爺嫲嫲家, 多d人幫手抱下.

對住一個工人已經唔鍾意, 重要對住2個, 而有2個工人時又要處理佢地既問題, 好煩...我寧願請多個local鍾點如果太辛苦..

複式洋房

我依家WEEKEND 一個工人放 SAT, 一個工人放SUN, 都覺幾辛苦 ! 我孖B 現在 13 個月, 真係睇小眼都唔得架

別墅

唉! 我阿媽話佢以前一個湊幾個都係咁, 重要我同家姐只差1年幾....所以佢覺得我有1個工人幫手湊孖b已好幸福, 可能我地lee代唔捱慣啦!!

等待驗證會員

原帖由 逍遙派 於 10-7-22 12:09 發表
唉! 我阿媽話佢以前一個湊幾個都係咁, 重要我同家姐只差1年幾....所以佢覺得我有1個工人幫手湊孖b已好幸福, 可能我地lee代唔捱慣啦!!

完全一樣
我阿婆都生了孖仔, 那時生完第2日要返工
孖生舅父, 就由其他大些的仔女湊

我阿婆, 阿媽成日話我算幸福
有陪月, 有工人, 阿媽來幫手, 阿姨又來幫手
以前佢地1個湊幾個, 又要返工, 想搵人轉下手, 想輕鬆下都唔得

問題係, 現代的BB 係白厭些, 難教D囉
又或者咁講, 現代人生1-2個, 所以BB 就會重視D

大宅

kk2008 & mmcompany,

都係GE, 孖B依家學緊行, 真係好煩, 因為我地差不多是人釘人, 因為好易跌倒, 但係又唔可以不比佢地跌! 而且周屋行, 又行得快WO, 唔跟住唔得!

逍遙派,

妳媽咪講GE野, 咁巧我亞媽都講過, 佢之前都係勁反對要多個工人, 直至佢見到依家D B 真係同以前有D唔同(太有活力, 又鬼馬), 加上仍見我要成日帶佢地返PLAYGROUP, 工人整個早上什麼都做不到, 返到屋企亞B又無飯食, 所以佢先OK 我請多個! 以前D小朋友都無話咁早已經返學, 時代唔同左!

別墅

原帖由 castersugar 於 10-7-22 18:05 發表
kk2008 & mmcompany,

都係GE, 孖B依家學緊行, 真係好煩, 因為我地差不多是人釘人, 因為好易跌倒, 但係又唔可以不比佢地跌! 而且周屋行, 又行得快WO, 唔跟住唔得!

逍遙派,

妳媽咪講GE野, 咁巧我亞媽都講過, 佢之前 ...

hi castersugar,

咁又係, 以前邊有playgroup, 同埋而家d bb經貴d...

查實playgroup點解要返5日咁多呢?

大宅

逍遙派,

我起初都無同佢地返咁多, 係返下返下, 覺得佢地好開心, 而且又學到野 (如收拾玩具, 比比, BYEBYE, 拍手, 飛吻, 舉手表示我要......), 加上不同的PLAYGROUP又學到其他野, 包括手眼協調, 感觀刺激.....! 所以就變左返五日+下午自己再同佢地去公園/在家看FLASH CARD 及講故事! 所以日日都好忙!

男爵府

我2個工人用到依家6嵗,先開始打算唔用,如果自己返工only奶奶或婆婆 + 一個工人係好辛苦的 (奶奶或者婆婆會好辛苦),所以他們返全日小一,我先會考慮cut一個lor﹗我try過2個星期得一個工人,我阿媽真係即刻瘦左.....所以都係....不過他們快升小一啦,我可以cut一個啦﹗^^

原帖由 sukiko 於 10-7-21 14:31 發表
我孖B 3個半月
剛先請多了工人(好難搵), 9月中上工
我都係諗住, 2個工人用到孖B 2歲
到時佢地返N1, PLAYGROUP, 作息定時, 咁唔洗2個工人啦
到時1個工人都OK ...

等待驗證會員

原帖由 kyliema 於 10-7-26 16:41 發表
我2個工人用到依家6嵗,先開始打算唔用,如果自己返工only奶奶或婆婆 + 一個工人係好辛苦的 (奶奶或者婆婆會好辛苦),所以他們返全日小一,我先會考慮cut一個lor﹗我try過2個星期得一個工人,我阿媽真係即刻瘦左.....所以都係... ...

我想請教你
孖B 快近4個月, 本身有1個工人+我親阿姨 在我OFFICE HR來我家湊孖B
但阿姨唔可以長期來, 所以前幾日請多了1個工人
預計9月中上班

如何分配2個工人湊孖B 及做家務?
我打算A工人放SAT, B工人放SUN
是否A 工人全力湊大孖
B工人全成湊細孖, 例如餵奶, 換片?
但萬一A工人煮緊飯, 大孖喊, B工人會否唔理大孖呢?
半夜是但1個B喊, 咁工人會否望完唔係自己湊的B時, 而唔理呢?

家務方面, 我打算
A工人: 煮飯, 煲水, 洗孖B衫及大人衫, 烚奶樽, 洗碗, 倒垃圾, 總之廚房AREA 所有事宜
B工人: 掃地拖地, 清潔全屋 (除廚房外)
如以上咁安排, A工人放假時, 如B工人煮飯, A工人一定唔願清潔廚房
正如B工人放假, A工人一定唔會掃地拖地

請問你是點編排?

大宅

用兩個工人其實都好麻煩,但唔用唔得,無計!
我地用工種來分,其實都係工人自己做下做下分出來: 一個專門湊B,湊B有關都要負責,例如洗BB衫,做BB菜,清潔BB房間和用具玩具,另一個就負責家務,大人所有野連兩餐,這樣分比較問責性高D,即係如果BB有任何問題,都係湊B果個負責,大人和家務有問題就另外一個負責.

當然這個都有缺點,就係湊B果個放假,亞媽就要搞兩個,不過我都會教無湊B個工人幫手做,等小朋友唔會對呢個姐姐太生寶

Twins 媽咪

大宅

原帖由 逍遙派 於 10-7-22 11:21 發表

hi,
bb瞓覺時就落樓下supermarket買d簡單既餸, 有時阿媽買上來. 工人煮飯, 只限於蒸蒸烚烚果d. 清潔咪工人做, 我家不是很大, 所以ok.

工人放假就最辛苦, 我地2公婆自己湊, 所以星期日有時會去爺爺嫲嫲家, 多d人 ...

Totally agree. To interact with 2 helpers are painful.

I managed to use 1 maid only after twins 2 yrs old. Then I will send then to full day pre-nursery class. I also have an elder kid 4 yrs old.

Everything is possible. Depends on your determination and well planning.

Add oil.

禁止訪問

回覆 19# castersugar 的文章

首頁

尾頁

跳至