懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係十月媽媽...
呢幾十日都訓唔著...諗緊BB會咩情況下突然要出世...
(因為一來第一胎,二來屋企無人係度,)

我係到諗...
1.我係屋企突然生...的士佬會唔會拒絕我唔車我去....
2.我會唔會痛到行唔到,拎唔到走佬袋
3.訓訓下要生會係點????會唔會穿左水自己都唔知???
所以我好想媽媽分享下你地突然要生果時做緊咩????

大宅

通常第一胎都唔會咁快生到, 放心.... 記得一有任何異動(穿水, 陣痛, 見紅)都要先保持鎮定....

若果情況真係好危急, 又call唔到的士, 記得call白車呀, 唔好盲目咁等的士呀, 因為bb同自己才是最重要, 邊一度生都唔係大問題

如果可以的話, 睇下有無家人陪你啦, 因為可以鎮定d...

原帖由 manpolover 於 10-7-21 15:36 發表
我係十月媽媽...

我係到諗...
3. ...

複式洋房

我係11月mama, 我都好想知道果刻既情況~~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 manpolover 於 21/7/2010 15:36 發表
我係十月媽媽...

我係到諗...
3. ...

1,的士司機唔會唔車係去,除非佢唔係人
2,都應唔會掛,我D朋友都攞到
3..就唔知LA

我上一胎就下午7點到見紅,就我就叫埋個外賣食,其間沖埋涼,食到8點到就穿水
之後就搭的士去醫院LA.
成個過程我都有朋友陪住,佢地話我咁老定,咩都慢慢黎

男爵府

唔知我過幾日bb會唔會準時出世呢

大宅

係lo 我都好驚唔知咩情況下生 我係11月生 有無d媽咪分享下

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我生之前一日有少少見紅,一路都無理到,之後夜晚沖完涼諗住訓,2點幾覺得個肚有少少唔知點咁…係咁要去痾尿,之後等到4點幾個肚有少少痛痛地,我都怕係流料,仲等到5點幾先入醫院,入院前仲食左個麥當當,痛住黎食,入到去痛左6個鐘生左嚕…

大宅

我在生之前5天已見紅, 但冇陣痛冇穿水~
5天後, 我在零晨4點幾發覺有些M痛, 之後自己計住... 一直數到6點幾確定係有規律的, 就洗頭沖涼, 食野... 8點幾入到醫院, 開左1.5度... 之後下午2點幾開左3度幾, 落產房... BB在晚上8點幾出世~

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我生第一胎時,36W2,都無預佢會咁早出世.
我同我老公食完晚飯,瞓咗一陣,11點幾我FEEL倒底底濕濕哋,除褲睇,發現有血水,我同我老公講,佢成個人扎醒咗,反而我好淡定.我去洗手間,沖涼洗頭,之後就老公車我什院.入到醫院就流血流得好勁.即刻推我入產房.嗰時零晨兩點幾左右.THEN吊鹽水.第二日1點醫生先比我吊催生針.5點幾生左
爆愛車縫作

大宅

我生第一胎果陣係穿水先既~我記得果日我訓到下午1點左右~洗完面,就坐左係梳化度~一起身好似瀨左尿咁,條褲同梳化都濕左~之後打比老公叫佢返黎同我去醫院,等老公果陣,我仲去左洗白白添~!去到醫院果陣2點幾~一直都未有陣痛~去到4點幾果陣覺得有d痛~入去比姑娘cheak下~原來已經開到3度~之後落左產房~9點左右~大囡就出世啦~!

大宅

嘩!妳地好勁丫, 陣痛, 穿水, 都禁定 .. ..
究竟咩感覺先係bb出世時間, 我會係c家生, 如果攪錯, 入早左e院, 真係好容喎

別墅

原帖由 jennyo 於 10-7-21 18:20 發表
我細B既將會9月出世啦~
記得我生第一個時, 早上一訓醒(11點幾), 就陣痛, 但不嚴重.
於是我去叫外賣(栗米肉粒飯), 沖涼洗頭。

我發現我一坐定係梳化度, 陣痛就冇甘密, 於是我物坐定係度睇電視, 同時都計住陣痛隔幾耐 ...

點解你可以咁冷靜係屋企等成10個鐘...仲做咁多野???
你唔驚既咩????
你十個鐘都無穿水同出血呀??????

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

我分享下感覺要生的情況啦.
第一胎:
到朝早六點鐘, 覺得有水流, 個人係會即醒架. 保持鎮靜, 因為都唔肯定係咪穿水, 搞咗成個鐘, 終於見紅, 洗頭沖涼入院. (入到院姑娘話我未穿水, 如果唔係已見紅的話, 佢地就會叫我走架喇.)

第二胎:
瞓咗個半, 又係突然彈起身, 因為覺得好急, 點知又冇嘢去. 之後愈急愈密, 就知發生咩事, 即刻入院, 好在等咗唔夠一分鐘就有的士, 去到醫院已經開到四度喇.

複式洋房

我生第一個時,係晚上12點幾開始痛,但唔知係陣痛,以為要去55,但去唔到,就同老公睇埋隻VCD先訓,但一路都訓唔著,到晨早5點幾就見紅,就沖涼洗頭,叫醒老公CALL的士去醫院,度數開得好慢,因為係第一胎,到下午4點幾先生....

禁止訪問

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我生哥哥時, 只係36W幾, 冇諗到咁早生, 但嗰日下面好濕, 成晚心思思瞓唔到, 但嗰晚沖涼後已用巾巾, 到零晨兩三點, 突然有3下POPPOPPOP的水, 去TOILET一睇, 巾巾裝滿水, 仲有丁丁淡紅色, 自己從走佬袋中拎出仁安婦產科電話, 打去問姑娘, 姑娘叫我入院我先叫醒老公, 佢仲緊張過我, 我返而叫佢定D先, 我自己CALL定的士, 出門口前開始陣痛, 密而短的, 入到醫院一CHECK, 開到3-4度, 直入待產室, 6點幾AM就生咗囝囝出嚟喇.

原帖由 siushuen 於 10-7-22 11:06 發表
我生第一個時,係晚上12點幾開始痛,但唔知係陣痛,以為要去55,但去唔到,就同老公睇埋隻VCD先訓,但一路都訓唔著,到晨早5點幾就見紅,就沖涼洗頭,叫醒老公CALL的士去醫院,度數開得好慢,因為係第一胎,到下午4點幾先生.... ...

大宅

咁講既話其實見紅未肚痛或穿水可以慢慢黎架喎

大宅

但係唔係話穿左水唔可以沖涼, 話驚有菌既咩??點解樓上d媽咪個個有水流都照沖涼洗頭既???

首頁

尾頁

跳至