親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問在日月潭內各景點距離遠嗎?可步行到達,還是要靠行車?若是行車,區內有觀光車嗎?

同样,在清境如要上合歡山、青青草原、小瑞士、步道有什麼車呀?

好頭痛...唉!請幫忙解答。謝!

男爵府

唔係架, 一定要座車架! 區內公車很少, 我是包車玩的, 清境上合歡山也要座車的, 多見多時車路, 又彎又斜又窄駕車也不易的, 所以才包車玩.

伯爵府

熱血勳章

一定要坐車, 不過我上次3個人係包的士, 如果唔包車, 都可以轉公車, 由台中車站搭客運去浦里, 再由浦里去清境. 不過點去日月潭我都唔太清楚搭咩車, 因為都係的士車我地.

大宅

打算在清境住的話, 那些旅店可以代安排交通.

別墅

我既經驗, 覺得自駕好D, 有細路就更加係自駕好

原帖由 monchhi-mama 於 10-7-22 02:14 PM 發表
打算在清境住的話, 那些旅店可以代安排交通.

大宅

聽講自駕都幾險(清境那段),要上山彎曲多,都係咪制lumouth:
各位好友請問有無包車介紹?價$若莫多少呢?Ummm....還有包車C機車你去食飯,敢要唔要另外比$給C機大佬食飯呢?

我預算行程
Day 1 由逢甲==>集集/水里/車埕==>日月潭
Day 2 由日月潭==>清境
Day 3 由清境==>合歡山==>清境==>埔里
Day 4 由清境到台中清泉崗機楊

吖!請問:-
1. 清境除青靑草原、小瑞士花園外,有其他景點推介嗎?
2. 附近有無花田、花海之類呢?
3. 在日月潭內好似有觀光車喎,有冇試過、方便嗎?

禁止訪問

大宅

one day NT2500 on 13/7

複式洋房

我們一家四口復活節自駕遊,在桃園高鐵車站內租格上
,事先要e-mail book定車

在 日月潭 住 水月台湖畔民宿
在 清境 住 事外桃源民宿
在 埔里 住 水田衣

希望幫到你

原帖由 haydn 於 10-7-27 15:40 發表
聽講自駕都幾險(清境那段),要上山彎曲多,都係咪制lumouth:mouth:" />
各位好友請問有無包車介紹?價$若莫多少呢?Ummm....還有包車C機車你去食飯,敢要唔要另外比$給C機大佬食飯呢?

我預算行程
Day 1 由逢甲==>集集/水里/車埕==> ...

大宅

除非有正式高山的揸車經驗, 否則不應胡亂建議別人自駕.

台灣高山山路並非香港荃錦公路上大霧山咁簡單, 天氣路況又唔同, 在不熟悉環境下, 極易出事! 出左事, 有幾多人可以立即有反應去解決?

玩投訴 (自已魯莽決定)?

版友, 俾錢人賺, 租車, 安全第一.
全心灌注欣賞風景好過傷神左擰右避去揸車.

洋房

ds_jj/wangc, can you send me the information/contact for 包車?

My email address:
[email protected]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wangc, ds_jj,

Pls pm the driver info to me also, thx.
明天會更好~~

大宅

hi, I just came back from Kenting last night, we et a very bad driver, I know that he also provide service for 日月潭、清境 area, pls dont use him! His surname is "Lo", we are already planning to complain him to taiwan Travel Authority

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Laney 於 10-8-20 10:08 發表
hi, I just came back from Kenting last night, we et a very bad driver, I know that he also provide service for 日月潭、清境 area, pls dont use him! His surname is "Lo", we are already planning to comp ...

Please post / pm his full Chinese name so we can prevent to hire the same driver, tks.
明天會更好~~

大宅

盧x敬

民房

ds_jj/wangc,
Pls pm the information/contact for 包車?
Many thanks!

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

係呀, 清景既山路好險要上斜落斜, 路窄多彎, 最好可以包車, 自駕最好係drive開car既人好d~ 記緊留意沿途風景, 真係好靚架

大宅

上清境,真係唔建議自己揸車上,條路又窄又彎又多斜,暗角位又多!
天氣好都仲好d,天氣唔好,真係又大霧又大雨好危險!
俾錢人賺好過!
如果樓主plan左既行程,全程租車可能會方便d,
如果唔係一家大細,只係幾個fd去,可以係台中坐公車入浦里再上清境
再回台中去日月潭
當然,咁樣就花係各景點既時間會少左啦!

清境去青青草園、小瑞士(小瑞士其實冇咩睇!)之外,冇花海!但睇你咩季節去啦!
如果秋天,都有d路段可以賞紅葉!

另外,有部份民宿有自己既果園,可以去果園參觀、農耕!咁就睇下你會唔會book那些民宿啦!

如果要花海,要落番台中、南投一d先有,那邊會多d!但最好去之前上網睇下其他人既 comments先,因為天氣會影響"花海",打風落大雨後,不去也罷!

大宅

Sorry, phlee,
0935-881818 Mr.NG
0939-803901 MR.Chan
THEY ARE FRIEND

大宅

Sorry, phlee,
0935-881818 Mr.NG
0939-803901 MR.Chan
THEY ARE FRIEND

首頁

尾頁