母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

any solution?
I stored 80 packs of 冰奶 already.....

複式洋房

use the old one for bb take bath

男爵府

原帖由 Kim08 於 10-7-21 22:28 發表
any solution?
I stored 80 packs of 冰奶 already.....

嘩!富媽媽

我無地方store,迫自己唔泵咁多,攪到宜家要追奶,我開頭泵得多奶,都係比阿b沖涼。一大盆水落2-3安,阿b沖完滑一滑

男爵府

but even 80 packs, only enough for 1.5 weeks when I stop breastfeed... I wonder other than buying another freezer, any other solution?
cos for bathing is a waste.. and my pui yuet refused to use my milk to bath my baby.... she says smile like milk wor...
headache!

大宅

開mask敷面, 整旦羔, 燉/蒸旦, 溝豆漿自己飲, 煮糖水(腐竹旦), 奶昔, 布甸................手工皂.

唔好泵咁多.......如果係富媽媽冰箱有10包左右balance就OK ; 窮媽媽儲乜鬼,直接飲新鮮的奶, 點解要stop ?

[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

原帖由 Jojolaw99 於 10-7-22 10:35 發表
開mask敷面, 整旦羔, 燉/蒸旦, 溝豆漿自己飲, 煮糖水(腐竹旦), 奶昔, 布甸................手工皂.

唔好泵咁多.......如果係富媽媽冰箱有10包左右balance就OK ; 窮媽媽儲乜鬼,直接飲新鮮的奶, 點解要stop ? ...

我之前有多,都係自己飲返,人奶好甜下。

複式洋房

我冰格都有 80 - 90 包, 不過我唔係富媽媽, 係好勤力儲番黎的, 所以我都係會留住先, 因為怕有咩事, 自己奶量跌. 我而家有 D 放左去姑奶屋企 (佢住對面單位, 好彩佢個冰格無放野, 而家囡囡又已經滿左一歲, 佢同老公都唔介意, KAKA)

而家我細 B 四個月大, 我諗住 maintain 住個 inventory 先, 等佢六個月大食糊仔, 對奶需求少左, 我奶量供應壓力減低先, 之後就會用黎沖涼, etc...

侯爵府

嘩,真係羨慕死我。
噚晚先同老公講起呢樣嘢,講到點處置多奶,老公自已講自已笑。
佢話老公帶返公司飲囉,帶埋麵包當早餐;
D同事實好奇問:[咦,呢排咁健康呀,朝朝都飲奶]
老公答:[係呀,新鮮揸出嚟架]
同事:[咦,咁正,比D嚟試吓好喎]
老公:[你真係想試,咁我叫老婆聽日揸多D人奶囉]
同事:[........!]

哈哈哈.....你地吾覺得好笑吾緊要,不過我老公一路講一路笑。

男爵府

原帖由 hellomag 於 10-7-22 11:00 發表
嘩,真係羨慕死我。
噚晚先同老公講起呢樣嘢,講到點處置多奶,老公自已講自已笑。
佢話老公帶返公司飲囉,帶埋麵包當早餐;
D同事實好奇問:[咦,呢排咁健康呀,朝朝都飲奶]
老公答:[係呀,新鮮揸出嚟架]
同事:[咦,咁正,比D嚟試吓好喎]
老 ...

睇到笑左出黎,你老公咁支持你d 媽媽奶既

大宅

冰奶過左一個月好蘇,可能阿B唔飲嫁喇~
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

複式洋房

係呀, 所以而家我好白痴咁攞一包出黎又放番兩包入去咁囉...就係唔想 d 奶太舊. 而家會冰奶(1/3)溝新鮮奶(2/3)咁比佢食.

原帖由 Jojolaw99 於 10-7-22 11:53 發表
冰奶過左一個月好蘇,可能阿B唔飲嫁喇~

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就笨咗冇醒起可以自己飲或者做甜品,囡囡食固體後,儲備太多,沖凉沖到過晒期都沖唔哂,結果倒晒。
其實嘅然夠又真係唔駛儲太多,而且餵得好地地做乜停bf呢。

原帖由 methy 於 10-7-22 10:37 發表

我之前有多,都係自己飲返,人奶好甜下。

複式洋房

其實我想比大 b 飲, 佢22 個月大, 不過佢試左一啖就唔肯飲, 話唔係奶奶 (佢飲開大仔奶粉).

想問下, 如果我兩溝比佢飲 (沖好既奶再加人奶), 得唔得?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 Tazman 於 10-7-22 12:17 發表
係呀, 所以而家我好白痴咁攞一包出黎又放番兩包入去咁囉...就係唔想 d 奶太舊. 而家會冰奶(1/3)溝新鮮奶(2/3)咁比佢食.

唔好意思...想請教你

冰奶溶左唔係要儘快食嗎? 點樣可以溝新鮮奶?

因為之前bb食量係120ml所以每包冰奶都係呢個數...但宜家bb食多左所以唔知d冰奶點算好.

複式洋房

冰奶係溶左之後24 HOURS 之內要食晒佢. 我每晚會11:30PM 拎 D 冰奶落雪櫃解凍, 到朝早第一餐 7AM 時, 都未溶晒架, 我會放係水喉下沖一陣, 好快就溶, 之後就每一餐倒落奶樽到, 再溝 D 新鮮雪奶比BB 食. 通常我會分四餐食晒去 (7, 11, 3 & 7).
原帖由 babychingching 於 10-7-22 14:43 發表

唔好意思...想請教你

冰奶溶左唔係要儘快食嗎? 點樣可以溝新鮮奶?

因為之前bb食量係120ml所以每包冰奶都係呢個數...但宜家bb食多左所以唔知d冰奶點算好. ...

子爵府

你地就好啦! 富媽媽. 可唔可以教下我點樣可以造多d奶. 個陪月比我食過黑木耳之後, 我就奶量勁跌.

sigh .......

複式洋房

黑木耳...坐月個三個月我都食唔少喎...

其實我第一 & 第二個月, 全埋身比BB 啜, 佢喊要食我就餵, 半夜都照餵, 因為半夜餵會上奶快 & 多. 初初老公叫我唔好餵, 怕我攰, 佢幫我餵奶粉. 不過陪月EE 就提我, 半夜餵快上奶, 所以我餵由 BB 出院就一路餵到佢介左夜奶唔食為止.

如果你 BB 仲要食夜奶, 我提議你埋身餵, 瞓係到餵好OK 的.

另外我都有食好多上奶食物, E.G. MORE MILK PLUS, YOGI TEA (多奶茶), 早餐會食小麥米粥 / 魚湯通心粉 / 米粉, 陪月煲 D 湯我會食埋 D 花生, 都係一般 D 上奶食品/湯水囉, 無咩特別, 不過一日我就真係飲好多水, 代茶 & 湯, 同每餐食一大碗飯 (我平時唔鐘意食飯架).

原帖由 babyemma 於 10-7-22 15:09 發表
你地就好啦! 富媽媽. 可唔可以教下我點樣可以造多d奶. 個陪月比我食過黑木耳之後, 我就奶量勁跌.

男爵府

原帖由 Tazman 於 10-7-22 15:06 發表
冰奶係溶左之後24 HOURS 之內要食晒佢. 我每晚會11:30PM 拎 D 冰奶落雪櫃解凍, 到朝早第一餐 7AM 時, 都未溶晒架, 我會放係水喉下沖一陣, 好快就溶, 之後就每一餐倒落奶樽到, 再溝 D 新鮮雪奶比BB 食. 通常我會分 ...

Thanks! Tazman..

男爵府

原帖由 babyemma 於 10-7-22 15:09 發表

其實我都唔算係好富媽媽,我每次泵晒兩邊都係啱啱夠bb一餐,所以得放假泵o個d奶可以儲,平時返工係儲唔到奶.

所以儘量可以就埋身餵,平時飲下黑豆漿同飲多d湯水keep住個奶量囉

大宅

我之前都係儲到成個冰格, 唔準人買任何嘢返黎, 成個冰格淨係放冰奶, 最後仲要用埋亞媽個雪櫃既冰格.
其實唔一定係富媽媽先可以儲咁多, 只係bb大咗, 食固體多咗, 奶需求少咗, 但我又keep住一日泵4-5次, 慢慢就儲咗咁多.

我應該係食白背木耳, 唔知同唔同黑木耳呢?

飲多啲水, 一日8杯只係夠個大人, 要有多餘水份做奶, 一定係more than 8杯啦. 多啲湯水, 魚湯, 木瓜湯, 豬手花生湯.........

最重要係勸力啲泵囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊