跳至

首頁

尾頁

大宅

bb已經3星期大,但臍帶仍然未甩,而且每次抹時都有血,但就冇臭味,咁要唔要帶bb去睇醫生or返母嬰健康院呢?

男爵府

畀面勳章

:loveliness: 我個B5日就甩啦。醫生話BB5到7日就會甩:loveliness: 我覺得應該問嚇醫生好的。

男爵府

原帖由 annababe 於 10-7-22 13:15 發表
bb已經3星期大,但臍帶仍然未甩,而且每次抹時都有血,但就冇臭味,咁要唔要帶bb去睇醫生or返母嬰健康院呢?

你一日抹幾多次?同埋, 沖完涼之後, 有冇同佢索乾d水?

別墅

我大囡都係0甘成個月都唔甩,你可以去母嬰健康院,護士會幫你係bb臍帶度加一條線,我個囡加左之後臍帶好快甩,我建議你早d搞惦,因為成日唔甩成日幫佢清潔都係搞唔惦既,而且都累到自己! 

大宅

1日抹4次,每次沖完涼都有幫佢抹乾d水架!

原帖由 tai_man 於 10-7-22 23:03 發表

你一日抹幾多次?同埋, 沖完涼之後, 有冇同佢索乾d水?

大宅

今日去左健康院,醫生話唔好用消毒藥水幫佢抹,要用凍滾水。

護士冇幫佢加條線喎!都唔知幾時先甩

原帖由 tszchingmak 於 10-7-23 11:05 發表
我大囡都係0甘成個月都唔甩,你可以去母嬰健康院,護士會幫你係bb臍帶度加一條線,我個囡加左之後臍帶好快甩,我建議你早d搞惦,因為成日唔甩成日幫佢清潔都係搞唔惦既,而且都累到自己!  ...

別墅

我個B 都成三個星期先甩條臍帶....不過我記得上次去母嬰健康院個護士話如果一個月都唔甩要返去話比佢地知

大宅

我個囡囡都係5日已經甩咗lu....

原帖由 Season.guo 於 10-7-22 20:38 發表
:loveliness: 我個B5日就甩啦。醫生話BB5到7日就會甩:loveliness: 我覺得應該問嚇醫生好的。

5w6d~0.4cm  7w6d~1.50cm  9w3d~2.46cm  11w2d~4.20cm  12w4d~6.28cm   13w6d~7.30cm  15w4d~9.7cm 28w5d~2 lb 8oz  31w4d ~ 1.64Kgs

複式洋房

我個仔都係7日就甩咗, 醫院說最耐3WEEKS就會甩, 你都係睇下醫生好D...

大宅

係BB 3星期2日大條臍帶終於都甩左喇!

首頁

尾頁

跳至