跳至

首頁

尾頁

洋房

我好認同曾特首今次呢番言論:
大家唔應該各家自掃門前雪!

佢話:「中西區成日話好難搵到(骨灰龕)用地,點會呢?中西區有咁多聖(教)堂及廟宇;沙田又話唔鍾意,邊度有位就暫時放在邊度。我知沙田(居民)長壽,但都有人過身o架,無理由你唔鍾意,又不願將先人骨灰帶返家中,就走去畀發叔(屯門區議會主席劉皇發)拿到屯門,咁係唔得架.....」。

大家真係唔知當屯門係咩地方,垃圾堆填區?
定係永遠墳場呢?

死人臭檔爆炸嘅野一諗就諗屯門先~~~

其實18區都有骨灰龕真係幾好喎,好似小學咁,跟住做埋派位分配,大家都方便D同唔駛擔心親人唔係到要等好耐先有位~~

我以前住兆康苑近小學果邊,周邊就係石油氣鼓,屯門醫院,青松仙苑,青松觀,青山醫院,特殊學校2間,遠少少就係寶田中轉屋同其他公屋.......
D城市人最唔鍾意嘅建築物,就係曬我家身邊!

可能係咁嘅原因,我真係接受到囉~~~~

子爵府

GOOD!!!!!!!! 講得好......

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

完全讚同!!
d議員,醫院/泳池/圖書館就話要區區有,到骨灰龕就推晒去人地嗰區道,叫佢地搵地方,又講埋晒d廢話,又話搬去迪迪尼,又話搬去馬場,老老實實每人係個區內交個地方出黎仲好啦,咪以為做議員咁易,功就識得囉,野就唔識做,好似涂x申咁,淨係識得批評,冇見佢做過d有建設性既野!依家叫長毛,x民比d有建設性既提議,我就話你叻啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實生老病死, 人生必經, 點解D人咁"驟技"D"死人嘢", 又話空氣污染, 又lee又路.
住公屋都咁多要求, 比豪宅配套你好唔好.

我屋企都係公屋, 好近屯門醫院, 青松觀, 咪一樣咁住, 只要治安好, 地方清潔, 唔好咁多"哦哥"嘅人, 我ok架啦.

大宅

洋房

原帖由 lyctina 於 10-7-24 00:20 發表
完全讚同!!
d議員,醫院/泳池/圖書館就話要區區有,到骨灰龕就推晒去人地嗰區道,叫佢地搵地方,又講埋晒d廢話,又話搬去迪迪尼,又話搬去馬場,老老實實每人係個區內交個地方出黎仲好啦,咪以為做議員咁易,功就識得囉,野就 ...

係囉...應該做到80%市民生前死後都要有個竇先啱家麻....好簡單啫,只係公屋同骨灰位啫~~

在生時抽公屋望到死個日都申請唔到~~~~
死左嘞唔好話搵塊地入土為安,連擺d灰都咁難~~~

果d豪宅可以起到70幾樓天咁高,試諗下如果每區起返幾座呢d大廈做骨灰位,略略計下都知有幾多人受惠啦!

怕外表得人驚?而家d豪宅都可以包裝到皇宮咁,咪照板煮碗囉,再唔係咪整到主題公園咁,一定有人租同買!

首頁

尾頁

跳至