自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然,我個女得3YRS OLD,但係我都巳經覺得佢係一個實至名歸"港孩".

有時,我家人出去食飯,佢就成日話唔去,要同工人姐姐一齊.佢會同我講,佢鍾意姐姐多D,因為成屋人之中,只有我經常"丙"佢.

佢成日話唔鍾意我,因為佢話我-AGNRY ME.成日閙佢,
但我見到佢個行為唔教,唔通大家就晒佢咩.

放工回家,見到姐姐比佢一路食,一路走來走去,還要成地玩具,姐姐就一邊執.甘,我就會STOP佢,佢D飯含成個鐘都唔吞,我睇唔過眼又"丙".

工人放假,佢平日D惡行,又"丙".次次食到最後一啖,就吐出來,之前仲要吐在地上.

我知佢應該全屋最怕我,不過,應該係話無人怕,C6林,成日唔理,99就成日未食,就係到講3講4,如"唔食就算,涷晒拿唔好比佢",個工人就拿住D飯等佢埋黎食,一係追住餵.所以每到工人假期,我地家中,就會不停聽到佢CRY..

因為,我唔想就佢,同埋難得有教佢機會.

我怕佢遲D,會更不喜歡我.OH NO.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果我一直留個工人由細湊到我女大,我睇佢都會變所謂港童

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

M...好明白你,但你鬧都無用
你要身邊D人同你合作咁至可以改好小朋友
因只有你做小朋友就覺得媽咪對自己好嚴唔好,唔似其他人咁就佢
我就好你D,因我係全職媽媽,呀仔細時老公話我對呀仔食飯咁好惡,唔似佢媽咁(個小朋友完全唔會自己食要人喂)老公好唔鐘意
但佢無我法我要呀仔自己做到就要自己食而且坐定
而家老公都話呀仔乖唔似99湊既要人喂(8歲)
99都話點解呀仔咁叻
所以樓主你要身邊人合作至得KA.

男爵府

如果係自己亞媽,我想應該可以同我合作,可惜係99.

個工人,我都成日講,唔好甘,唔好甘.個小朋友會掂掂掂,咪又係甘.

原帖由 kellyly 於 10-7-23 15:13 發表
M...好明白你,但你鬧都無用
你要身邊D人同你合作咁至可以改好小朋友
因只有你做小朋友就覺得媽咪對自己好嚴唔好,唔似其他人咁就佢
我就好你D,因我係全職媽媽,呀仔細時老公話我對呀仔食飯咁好惡,唔似佢媽咁(個小朋友 ...

男爵府

生活在香港........成為[港童]自然不過既事.......尋晚........東張西望訪問2位小朋友........一位約10歲出頭既小姐姐........一直有工人照顧.......另一位係[真一]小明星......要佢地去街市買東西........睇吓佢哋識唔識買同找錢........仲有就係自理能力同做家務等等........一睇[真一]就知佢好假.......佢所做既根本唔係佢平時會做架........另外果位小姐姐........唔識做.......都無咩唔岩姐.

其實........年代唔同........呢一代小朋友好幸福........社會生活水準提升.........唔同以前或而家生活係鄉下既人.........鄉下小朋友好細個就要識煮飯打掃, 照顧家人等........係生活迫出黎架.

所以.........唔可以雙提並論囉.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 BBLOVEMAMA 於 23/7/2010 15:23 發表
如果係自己亞媽,我想應該可以同我合作,可惜係99.

個工人,我都成日講,唔好甘,唔好甘.個小朋友會掂掂掂,咪又係甘.

你同99住?
咁就煩D LA試下解釋比佢知個後果
我都係咁同99講KA.

男爵府

我請菲姐照顧我個女7年,由返小學開始唔請工人啦,到依家家中冇工人已經足足8個月, 我個女已經識自理, 仲會幫手洗碗、抹檯擺碗筷、切水果、沖茶、摺衫等等, 呢d野有工人時佢就唔會做囉。

大宅

樓主, 夜晚有冇同小朋友一齊食飯, 我家小公主就每晚都同我一齊食, 我唔俾工人幫佢, 全程我睇

另外, 你要你個女知你講得出做得到, 佢就會聽話啲.

話說, 我家小公主有一次, 姐姐煮了她不愛吃的東西, 佢就一口話唔食, 我說好, 不吃就不吃, 但你這下午不會有下午茶吃, 她說好

過了兩小時後, 她真的餓了, 姐姐偷偷地在廚房給東西她吃(其實我已叫姐姐不要給她吃東西) 給我發現了, 我把她吃了進口的食物, 要她吐出來, 因為是她選擇不吃的.
再過半小時我去買野, 出門時叫姐姐不要給她東西吃(當然我姐姐一定會給公主吃東西, 因她們知道誰是真老闆)

自這次已後, 她知如果她選擇不吃, 她就真的沒有得吃, 以後食飯就好多了(只要你忍心一次)

男爵府

因為我要7点幾才回到家,所以係由姐姐大概6点便開始食,有時食個幾鐘,但最小要一個鐘,可能初初幾啖都肯食,但多一兩啖就開始唔吞,我有時問佢,掂解,佢就話飽,又話唔想吃飯,食通粉就好D.

我試過一次,見佢都大個,不如一起食,由7点幾開飯,到9点都未食完,我又要一邊叫佢吞,我都食得好辛苦.加埋同枱有99,都有D壓力,最後,一天之後,我就放棄.

請指教有咩好方法.我都唔想成日閙,又話捉佢走,又話打又話唔要佢.

原帖由 心心靚媽媽 於 10-7-23 16:16 發表
樓主, 夜晚有冇同小朋友一齊食飯, 我家小公主就每晚都同我一齊食, 我唔俾工人幫佢, 全程我睇

另外, 你要你個女知你講得出做得到, 佢就會聽話啲.

話說, 我家小公主有一次, 姐姐煮了她不愛吃的東西, 佢就一口話唔食, ...

別墅

好媽媽勳章

好多時工人係最縱容小朋友果個,因為幫個細路搞掂曬,肯定快過叫個細路自己做。個細路自己食飯,一定搞到檯面同衫褲都係飯,所以姐姐寧願餵,乾手淨腳。我阿仔雙眼望住個電視,姐姐就可以用1分鐘同人著好曬校服,比我見到真係扯火,一日話姐姐過百次都係咁。依家姐姐放歸,阿仔即刻成個醒曬,樣樣野識自己做,仲識幫手做家務。工人真係有又煩,無又煩!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 babyjerry 於 10-7-23 15:27 發表
生活在香港........成為[港童]自然不過既事.......尋晚........東張西望訪問2位小朋友........一位約10歲出頭既小姐姐........一直有工人照顧.......另一位係[真一]小明星......要佢地去街市買東西........睇吓佢哋 ...

有睇呀 我老公仲叫62同99快d睇吓 雖然唔同住但成日見面(1week都有起碼3日左右)老公叫99唔好成日叫阿爺幫佢做!連摺個膠袋同件衫;洗隻膠杯都話得唔得呀~~~~攞黎阿嫲幫妳,唔係咁摺呀.....放低啦!阿爺洗阿爺拾啦 即刻俾我地話!!唔係佢地!.....我女(9歲多)其實低班已會掛衫摺吓野啦!我唔駛佢做得好好,只係要佢會做,d野係個女自己嘅!好彩我女剪指甲好過12歲個女仔都會幫手買野俾 $攞野
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-7-23 15:05 發表
雖然,我個女得3YRS OLD,但係我都巳經覺得佢係一個實至名歸"港孩".

有時,我家人出去食飯,佢就成日話唔去,要同工人姐姐一齊.佢會同我講,佢鍾意姐姐多D,因為成屋人之中,只有我經常"丙"佢.

佢成日話唔鍾意我,因為佢話 ...

妳個case同我差不多
不過我家中無奶奶
我隻佬又係淋
所以衰人係我做
我都係成日要鬧仔
佢又係鍾意含飯
不過就唔會周圍走食飯
試過有次佢係sofa 突然跳落地打姐姐一巴
我即時捉佢隻手打佢
有d人話 : d 大人平時點對工人
d小朋友會有樣學樣
我地對工人好客氣
亦從無大聲呼喝過工人
所以都唔明點解亞仔有呢d咁既行為
不過點都好
小朋友一定要教
佢唔like 我都係咁話

公爵府

好媽媽勳章

冇.....

我對兩個仔女好嚴謹!!!
因此俾人話我"虐待"兒童我只係要佢哋獨立唔好依賴任何人咋....
有次接女放學都俾人話我唔幚個女拎書包....>_<
WHY要幚佢拎書包???
唉......社會充斥太多依賴他人嘅人!!!
獨立自理應由細做起/由家長做起!!!
家長們應學會------>放手!!!
咁你/妳嘅小朋友就唔會成為"港童"......
你的人格如何,你的人生亦必如何!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實最大原因係因為工人姐姐係主要o既照顧者...如果佢係縱容o個位, 即使你鬧幾多、教幾多真係冇乜用, 而且仲會影響到你同你小朋友o既感情, 佢只係會覺得你係衰人, 姐姐係好人。

我深信, 而家香港咁多港孩, 都係因為好多小朋友都係由工人湊大, 好多工人都係只會諗自己方便, 有幾多個會真係從小朋友o既角度去諗, 幫父母去教呢??

我自己係ft mum, 亦有請工人, 好明白有工人o既好處同壞處。所以寧願自己死慳死抵都自己湊, 唔交比外人湊。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

.我有工人 女十歲 女識執房煮面㷛粥
識去買野 我諗佢吾算港孩呱?

伯爵府

暫時未有,因為佢好細個~~

但我深信將來都唔會有,因為我做家務好辛苦,難得有張白紙俾我教佢做~~佢老豆已經被寵壞,唯有父債子還。。。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChristieMing 於 10-7-23 17:49 發表
其實最大原因係因為工人姐姐係主要o既照顧者...如果佢係縱容o個位, 即使你鬧幾多、教幾多真係冇乜用, 而且仲會影響到你同你小朋友o既感情, 佢只係會覺得你係衰人, 姐姐係好人。

我深信, 而家香港咁多港孩, 都係因為 ...
又唔一定係工人湊先寵壞喎....我識好多人都自己湊OR婆婆/99湊咪又係寵壞晒?
我始終認為----->寵兒害兒!!!
你的人格如何,你的人生亦必如何!

珍珠宮

原帖由 Kuri 於 10-7-23 17:53 發表
暫時未有,因為佢好細個~~

但我深信將來都唔會有,因為我做家務好辛苦,難得有張白紙俾我教佢做~~佢老豆已經被寵壞,唯有父債子還。。。

我囡唔係港孩,因我屋企無工人又無 99 ....
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

好媽媽勳章

我係全職媽媽, 好懶, 乜都要兩個女自己做, 又要分擔家務... 但間唔中佢o地都會"港孩"...
以前我媽要返工, 自己o係屋企, 仲要做埋家務煮好飯等佢o地返黎... 但我媽都話我冇佢o地細個咁好條理...
冇辦法, 生活社會風氣治安唔同o左, 以前自己返小學係正常事(分分鐘仲要湊埋細佬妹), 但依家中學生仲要家長湊先係正常事...
我想要9999呀...

伯爵府

我個日係咁意係奶奶面前講話要佢學做家務咋~~即刻話:咁佢大D又要讀書,你又唔會要佢做架啦~~

我即回佢:讀書讀成日咩,起碼都要執番自己D野啦~~

我心諗,我細個咪又係咁幫阿媽~~

原帖由 webjen 於 10-7-23 17:53 發表

我囡唔係港孩,因我屋企無工人又無 99 ....
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至