自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

頭先朋友講先知呢單新聞, 乜原來補選經費無限制點用架?! 用唻交違泊罰款都得?! 仲要係1.1萬喎! 陳偉業一日用10.5萬請食飯, 有1千人都每人可以食成百蚊啦! 公帑可以咁豪請食飯?!?!

長毛被罰萬元 補選食37張牛肉乾
(明報)2010年7月21日 星期三 04:40

【明報專訊】5區補選嗰陣,公、社兩黨都做咗好多宣傳工作,5個當選嘅議員先後交咗選舉開支,原來5個人喺今次補選度,總共用咗超過687萬,當中亦有好多騎呢選舉開支,包括社民連[url=]梁國雄[/url]([url=]長毛[/url])喺選舉期間,申報單係違例泊車嘅罰款,就已經用咗超過1.1萬蚊,如果以違例泊車每張320蚊計,佢就已經食咗成37張牛肉乾!

為方便亂泊車 理直氣壯

Emily問過長毛點解會咁樣,點知佢理直氣壯咁話自己無車牌,相信都係司機為咗方便做口野亂泊車,仲話好多香港人都係咁。話晒長毛都係議員,點都應該守吓規則,但長毛竟然反問Emily「你係咪傻㗎」,完全覺得違例泊車好正常。佢仲話一張罰款要幾百蚊,「罰萬幾蚊都唔係好多啫」,相信呢個觀點,都冇咩人會認同。

和尚打傘造型花198元

長毛報名參選嗰日,打扮成和尚打傘嘅造型,諷刺政府無法無天,原來都用咗198蚊,因為把油紙傘就要100蚊,而佢個光頭頭套就要98蚊。

長毛黨友[url=]陳偉業[/url]申報嘅選舉開支係眾人之冠,可能因為佢選舉團人數多,飲食開支大過人,單喺投票當日,佢就申報咗10.5萬膳食費,選舉事務處噚日睇唔到參選人提供嘅單據,唔知佢口地係去食鮑參翅肚,定係宴請咗成千人食飯;喺九龍西參選嘅林依麗,當日只係用咗300幾蚊請助理食魚蛋粉,真係相差好遠。選舉後嘅慶功宴,大嚿亦申報用咗1.28萬。

大嚿同Emily解釋,話投票當日佢喺選區內嘅票站同街頭擺成百幾個站,有過千人幫佢手,所以當日膳食開支達呢個「冧巴」十分正常。
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

我就最鬼憎呢條友仔,次次開會都嘈之巴閉,有幾多次可以坐到尾吖佢,佢更係好啦,嗰日有事做吾想開會,嘈吓個場攪亂個場,又比人趕走咪吾洗開會囉,D選民都吾知係咪盲咗,第二次都仲肯投佢票,白逗人工。

公爵府

好媽媽勳章

真係吹漲wor...

無守法精神既人入去立法........

大宅

睇段文字就係可以claim政府錢作為選舉經費一部份囉! 牛肉乾都還好, 叫做政府左袋落右袋, 1日食左10萬... 真係唔知講乜好!

原帖由 oldcake 於 10-7-26 18:03 發表
想請教, 佢地洗左呢筆錢, 係咪可以問政府攞返架?

公爵府

好媽媽勳章

唉......點食法都唔知.....真係"食"得和味......

下次選舉仲有無人投佢地都未知.....依家食得幾多就幾多啦.....

原帖由 Bman 於 10-7-26 18:21 發表
睇段文字就係可以claim政府錢作為選舉經費一部份囉! 牛肉乾都還好, 叫做政府左袋落右袋, 1日食左10萬... 真係唔知講乜好!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-7-26 12:24 發表
頭先朋友講先知呢單新聞, 乜原來補選經費無限制點用架?! 用唻交違泊罰款都得?! 仲要係1.1萬喎! 陳偉業一日用10.5萬請食飯, 有1千人都每人可以食成百蚊啦! 公帑可以咁豪請食飯?!?!

長毛被罰萬元 補選食37張牛 ...

呢班牛鬼蛇神來架,攪死香港就係呢d眉似八刀黨.
<br><br>

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 oldcake 於 10-7-26 18:42 發表
最弊有部份人當佢地係救世主呢

果d咪就係天真同無知lor,甘心比人洗腦,比佢地呃得幾耐呀...天有眼架,佢地呃果d應該大部份冇交稅果d人掛,立稅果d....睇住自己d錢咁倒落坑渠真係心都實哂.
<br><br>

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢D無質素既人,都唔明點可以做議員,成日係議會裡面打”爛仔交“,俾人逐出去,咁又

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 oldcake 於 10-7-26 18:42 發表
最弊有部份人當佢地係救世主呢

係d人傻 , 成日覺得政府咩都係唔好 , 總知有人行出黎鬧 , 就支持佢, 希望個班人入去攪死個政府 , 就當報左仇咁 , 根本係同政府攪對抗才選呢班契弟 .....

個班契弟就開心啦 , 平時霉到唔霉 , 現在日日 un un 腳都袋幾皮係度齋鬧人做晒 show .... 仲話呢d都有得 claim ....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

原帖由 seaheart88 於 10-7-27 10:58 發表

係d人傻 , 成日覺得政府咩都係唔好 , 總知有人行出黎鬧 , 就支持佢, 希望個班人入去攪死個政府 , 就當報左仇咁 , 根本係同政府攪對抗才選呢班契弟 .....

個班契弟就開心啦 , 平時霉到唔霉 , 現在日日 un un 腳都 ...

個長毛未人局時飛機陣味都未嗅過,一入局大條道理成日歐遊,名義上話去人地國家了解人地d民主...講到自己成個高官出巡咁,去玩咪玩lor,用立稅人d錢去快活者唔係掩飾啦.
<br><br>

別墅

原帖由 cat_ma 於 10-7-27 10:52 發表
呢D無質素既人,都唔明點可以做議員,成日係議會裡面打”爛仔交“,俾人逐出去,咁又

都係約勢政府這種人才有市場。

伯爵府

佢違例泊車 37 次就可理直氣壯.
如果掉轉頭俾佢見到高官違例一次, 都有可能俾佢大造文章, 嘈到拆天.

最憎呢 d 人, 以為自己係天下大聖人, 咩都自己啱哂, 人地錯哂.

大宅

原帖由 yanmachai 於 10-7-27 11:37 發表

都係約勢政府這種人才有市場。

又一例證~~咩都係政府錯!!mouth:

首頁

尾頁

跳至