母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

由於9月要開始返學,囡囡由朝早9點至3點要俾朋友湊..但朋友話只會餵奶粉,因為佢都有個仔同我個囡1樣大,,而佢都係義務幫我湊,,我都唔敢要求咁多
其實可唔可以話朝早果幾餐食奶粉,下午開始食返人奶?囡囡不嬲都唔肯食奶樽,咁我要點同佢戒?要幾耐要戒得甩?我真係好唔捨得同佢戒....

大宅

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-7-27 22:15 發表
由於9月要開始返學,囡囡由朝早9點至3點要俾朋友湊..但朋友話只會餵奶粉,因為佢都有個仔同我個囡1樣大,,而佢都係義務幫我湊,,我都唔敢要求咁多
其實可唔可以話朝早果幾餐食奶粉,下午開始食返人奶?囡囡不嬲都唔 ...

其實都唔一定要戒o者, 你做多少少野減少佢的麻煩咪得囉e.g. 你朝早俾D人奶佢時, 你唔好俾冰奶, 你溶好晒一支支, 岩每餐既份量, 俾埋個暖奶器佢用, 佢唔使開奶一淨係座熱支奶俾個B飲咪佢方便佢

別墅

其實我唔怕麻煩,,,但朋友話囡囡食人奶冇定時,,,食奶粉會定時好多..咁俾人湊就好麻煩人地,,始終人地都有個仔要湊..其他我一路都有訓練個女定時食奶,,但係唔成功,成日食少少就唔肯再食,,跟住好快又要再食過,,但有時明明食左好多,,但冇幾耐又想再食,都唔知點教好..
原帖由 cheungchit 於 10-7-27 22:23 發表

其實都唔一定要戒o者, 你做多少少野減少佢的麻煩咪得囉e.g. 你朝早俾D人奶佢時, 你唔好俾冰奶, 你溶好晒一支支, 岩每餐既份量, 俾埋個暖奶器佢用, 佢唔使開奶一淨係座熱支奶俾個B飲咪佢方便佢 ...

伯爵府

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-7-27 22:46 發表
其實我唔怕麻煩,,,但朋友話囡囡食人奶冇定時,,,食奶粉會定時好多..咁俾人湊就好麻煩人地,,始終人地都有個仔要湊..其他我一路都有訓練個女定時食奶,,但係唔成功,成日食少少就唔肯再食,,跟住好快又要再食過,,但有時明 ...

你bb 3個月? 咁應該都可以3小時食一次奶了....
你之前試是否自己餵?? 其他人餵可能好些.
好多在職奶媽都要俾bb 人湊, 都係定時食, 幾日bb 就會慣了, 唔駛太擔心.

不過就算你朋友餵佢奶粉都無問題, 只要你仍keep 住泵, 你接返bb 回家就可以食返人奶, 無問題的.

不過你朋友咁怕麻煩, 咁bb 6個月要食粥仔佢又會唔會嫌煩呢??

別墅

我朋友話佢食糊仔果陣會好D,因為可以同佢個仔一齊食喎..
我個囡死都唔肯食奶樽...俾唔倒人餵,,,想知有咩方法佢要佢食奶樽...可能我真係太種佢...種壞晒...都唔知點好...煩死啦...
原帖由 hanbb 於 10-7-27 22:57 發表

你bb 3個月? 咁應該都可以3小時食一次奶了....
你之前試是否自己餵?? 其他人餵可能好些.
好多在職奶媽都要俾bb 人湊, 都係定時食, 幾日bb 就會慣了, 唔駛太擔心.

不過就算你朋友餵佢奶粉都無問題, 只要你仍keep ...

伯爵府

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-7-27 23:34 發表
我朋友話佢食糊仔果陣會好D,因為可以同佢個仔一齊食喎..
我個囡死都唔肯食奶樽...俾唔倒人餵,,,想知有咩方法佢要佢食奶樽...可能我真係太種佢...種壞晒...都唔知點好...煩死啦... ...

bb 見唔到自己媽媽, 可能就肯食奶樽了, 好多bb 都係咁的.
bb 通常都會扭下喊下, 幾 日就適應下來了....
我女都係.

如果真係唔得, 咁可能要用匙餵, 咁就真係好煩

別墅

一時間同佢轉奶樽同食奶粉佢會唔會接受唔倒?有冇更詳盡ge資料教我同佢戒?感謝x1000
原帖由 hanbb 於 10-7-27 23:45 發表

bb 見唔到自己媽媽, 可能就肯食奶樽了, 好多bb 都係咁的.
bb 通常都會扭下喊下, 幾 日就適應下來了....
我女都係.

如果真係唔得, 咁可能要用匙餵, 咁就真係好煩 ...

男爵府

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-7-28 00:09 發表
一時間同佢轉奶樽同食奶粉佢會唔會接受唔倒?有冇更詳盡ge資料教我同佢戒?感謝x1000

我阿仔3個月時日頭比本地ee湊,我每日都係拎3支雪奶+冰種過去.我阿b已經train到3個時間,好定時咁食奶.10am.1pm &4pm,日日如是,ee只需要係食奶前10分鐘拎出黎用暖水座熱10分鐘就得。放工就回返3個奶樽比我, ee連奶樽都唔係烚。
之至阿b唔肯食奶嘴問題,我阿b見唔到我,就肯食.肚餓就自己會食,我未比ee湊前.就由老公用奶樽餵媽媽奶,係ee到都無問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊