嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

病左. . . .喉嚨出左幾粒白點 .. .點算???

有冇 bb 試過咁樣, 係咪一定要食抗生素先得架????

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去睇醫生啦!!

之前係唔係發燒? 如果係... 都幾大機會係手足口病呀!!

呢個病... 唔洗食抗生素, 多數係發燒食退燒藥及消炎藥

一定要多飲水, 可以就煲 D 竹蔗,馬蹄, 紅蘿蔔水佢飲, 千奇不要食熱氣野

大宅

原帖由 szeszes 於 10-7-28 21:16 發表
去睇醫生啦!!

之前係唔係發燒? 如果係... 都幾大機會係手足口病呀!!

呢個病... 唔洗食抗生素, 多數係發燒食退燒藥及消炎藥

一定要多飲水, 可以就煲 D 竹蔗,馬蹄, 紅蘿蔔水佢飲, 千奇不要食熱氣野 ...

Thanks!

但佢 only 喉嚨出白點, 口裡沒有白點, 睇左醫生 la, 佢冇話係手足口病. . .又冇講係咩, 只係話要食抗生素 la

子爵府

大廚勳章

你BB 几大啊, 不好吃甘多抗生素拉, 我睇開個E 生就點都不會開抗生素俾我.
原帖由 過客 於 10-7-28 22:33 發表

Thanks!

但佢 only 喉嚨出白點, 口裡沒有白點, 睇左醫生 la, 佢冇話係手足口病. . .又冇講係咩, 只係話要食抗生素 la

大宅

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-7-29 12:43 發表
你BB 几大啊, 不好吃甘多抗生素拉, 我睇開個E 生就點都不會開抗生素俾我.

6 years old, 我都知食抗生素係唔好既, 但好驚佢高燒 ar, 佢一燒就話好頭痛, 佢 最 like 打機, 都話唔打, 好辛苦, 所以我好驚好驚

子爵府

大廚勳章

6 YEARS OLD 都好的. 太細個吃就不好了. 
原帖由 過客 於 10-7-29 12:53 發表

6 years old, 我都知食抗生素係唔好既, 但好驚佢高燒 ar, 佢一燒就話好頭痛, 佢 最 like 打機, 都話唔打, 好辛苦, 所以我好驚好驚

別墅

好媽媽勳章

我個女都係喉嚨有白點,仲發燒,醫生都有開抗生素,仲要食足7日(一個療程),想問你嗰樽係咪都係咁?

大宅

原帖由 ILOVECHING 於 10-7-29 15:42 發表
我個女都係喉嚨有白點,仲發燒,醫生都有開抗生素,仲要食足7日(一個療程),想問你嗰樽係咪都係咁?

我果支係食 5 day,每日 3次....
你個女幾大?

首頁

尾頁

跳至