在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:10 發表
生左第1個之後, 一直都好想生第2個, 但C6到而家都仲唔肯, 再唔生怕想生都無得生. 而自己一向都好想讀埋個 degree, 為左生第一個, 所以放棄左. 而家做野競爭咁大, 更加想讀埋佢.

各位姊妹, 你地會點抉擇 ? ...

如果係我,我會邊讀邊陀b,一次過辛苦,好過做完先生..... 如果你係讀商科個d,就更加唔係問題。

我bb10個月大,我就已經決定再進修,宜家要一、三、五、六 ....仲有好多實習試,同埋筆試要考....又要湊b,又要返工、又要讀書,仲埋今個月就完lu~ haha~

只要時間分配得好,讀書係冇問題既,生完第二個先讀,我真係怕有心無力咋~

民房

我都快30,之前都考慮咗好耐,最後決定生,而家大女六歲,細女六星期大。
我生bb時見到兩個媽咪生第二個,佢地話之前考慮太耐,而家三十幾歲生,一個要成日返醫生驗血,一個而家得8個月,要係醫院等生,因胎水太多。
年紀大生,真係多d風險,你真係要快d決定。

民房

襯仲後生,就生啦,
過左30就高齡產婦啦!

禁止訪問

男爵府

HIHI.. 我都係為了生bb而delay我pregent..生了第一個後..又想study.. 所以現在take緊個degree course要1.5yr.不知不覺都讀了一半了.. 因為我知再為了生bb or study去糾纏..我想兩樣都做唔到..就算我現在study..唔=我唔可以有bb..有了bb我都可以cont study..所以suggest u 快d 去做想做的事.. 再delay的話..可能會有心無力了..因為生完bb..而age 都大, 真係好辛苦..add oil

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:10 發表
生左第1個之後, 一直都好想生第2個, 但C6到而家都仲唔肯, 再唔生怕想生都無得生. 而自己一向都好想讀埋個 degree, 為左生第一個, 所以放棄左. 而家做野競爭咁大, 更加想讀埋佢.

各位姊妹, 你地會點抉擇 ? ...

男爵府

RETYP
原帖由 mikehappy 於 10-8-10 12:31 發表
HIHI.. 我都係為了生bb而delay我STUDY..生了第一個後..又想study.. 所以現在take緊個degree course要1.5yr.不知不覺都讀了一半了.. 因為我知再為了生bb or study去糾纏..我想兩樣都做唔到..就算我現在study..唔=我 ...

侯爵府

好媽媽勳章

如果我係你, 生bb係首選, 書其實幾時讀都得(但係最好等D細路大D先)

我想俾我個經驗你睇下

如頭先有媽咪話可以邊陀邊讀, 我2個女都係我讀緊書時陀同埋生, 大女三字頭生, 而家3歲幾, 細女隔兩年生, 我而家都仲讀緊書, 如果真係生第三個就讀完書先諗喇

其實如果你體力應付得到, 咁就冇問題, 因為你有大B, 你大住個肚都要照顧佢, 佢黐身的話你真係超辛苦架, 如果個小朋友大d唔駛成日抱都仲好d

其實我諗番起呢段陀B日子都有D驚, 而家兩個女大D, 但自己都成日夜晚要返學, 少左同佢地相處時間, 有時都覺得好無奈, 但係唔增值就會俾人淘汰, 心裡面好矛盾

之不過因為你唔係第一次生BB, 3張尾生第一個就話危險o者, 以前d阿媽生到40幾歲, d細路咪又係咁正常, 只不過個risk係比後生女大o者, 同埋可能真係要諗下自己要足65歲先可以退休, 呢樣野都要衡量埋架~

禁止訪問

公爵府

2024勳章

原帖由 SAGO 於 10-7-29 15:40 發表
一看個TOPIC....唔使想....一定生仔先.....你年紀都唔細....

agree 我都會揀生仔先....

男爵府

第一件事係妳要說服到妳老公先,因為生仔係2個人的事麻, 若決定左生。就一定係先生仔後讀書。我都三十幾了, 又係沒有讀完DEGREE, 而家陀緊第二個, 但我從沒有把生仔同讀書拉埋一齊睇, 如果我有左時, 因為太累, 我寧願唔讀住都唔會累壞自己同BB, 因為身體第一麻, 而BB過左機會,年紀大左可能就無機會生了。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

生 BB, 當然越早越好, 45 歲後幾乎唔洗再諗
讀書, 有心的話, 80 歲都可以返學讀書
hello hello ~~

首頁

尾頁

跳至