自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿囝4歲最近何b仔成日痕,帶佢睇醫生,醫生話要割包皮,雖然都係小手術,好common,但我地一家依然好擔心。想請教有經驗的媽咪:
1. 如果唔割,將來會有什麼影响
2. 手術過程如何,全身麻醉或是半身?
3. 手術後傷口多久才好番,傷口如何護理
4.有沒有好醫生介紹?
5.那個年紀割比較好?
感謝 !!

大宅

我大仔(3歲多),17號剛做完.頭尾不用一個星期已好返,亂跑亂跳.
如果不做可能遲D會發炎更煩.手術只要半個鐘至9個字.
你要跟醫生商量用全身麻醉或是半身,一般都全身,因怕手術過程小朋友害怕動來動去.而且是用吸的麻醉,不用打針的.
做完都不太痛的,只是去尿尿有點,去多幾次就習慣了.
醫生會給你生理盐水洗傷口早晚洗.一星期後去複診.都沒什麼了.只是不可去游水長D時間.
我是浸會住一晚連複診$13400.
何旭熙醫生.
一般醫生建議越早做越好

大宅

原帖由 heidiyhthm 於 10-7-29 15:17 發表
我大仔(3歲多),17號剛做完.頭尾不用一個星期已好返,亂跑亂跳.
如果不做可能遲D會發炎更煩.手術只要半個鐘至9個字.
你要跟醫生商量用全身麻醉或是半身,一般都全身,因怕手術過程小朋友害怕動來動去.而且是用吸的麻醉, ...

請問保險包唔包 ?

大宅

原帖由 janbibi 於 10-7-29 15:38 發表

請問保險包唔包 ?

保險一般都包晒,具體你要問你的保險經紀,了解一下你份保單.

男爵府

原來保險有包的嗎?
返家check 下先

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以問多一兩個有經驗既E生先再作決定
我仔仔早兩日做完..係寶血做 埋單$1.1300囝囝係因為太窄..連柯VV個<燶>淨係睇到DD..小便時會脹起一個波波..所以2個E生都建議做手術
仔仔2歲半...所以一定要全身麻醉.仔仔做左大約半個鐘就出黎..上番房E生話可以食雪糕..食完仔仔就已經走黎走去..個E生同姑娘話做完都唔覺佢做左手術甘~所以E生話即晚可以出院...返到屋企小朋友每次小便都要清洗乾淨同要末乾..我仔就柯身一督VV既時侯就喊得好勁..之後都冇喊..1星期後就再番E院覆診

首頁

尾頁

跳至