家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問呢隻叫咩東東呢????? 好似鍾意食"紙張" 買D咩可以消滅佢呢?????

複式洋房

回覆 1# heiheiw 的文章

terrible, dont know, use some washing liquid or soap water to kill it. Very frightening, keep clean at home.

民房

衣魚(學名:Lepisma saccharina),俗稱蠹、蠹魚、白魚、壁魚、書蟲或衣蟲是一種靈巧、怕光、而且無翅的昆蟲,牠的身體呈銀灰色,因此也有白魚的稱號,嗜食糖類及澱粉等碳水化合物。

牠屬於纓尾目,在地球上已經出現約三億年

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%A0%B9%E9%AD%9A

之前呢個有個網友, 佢話滅蟻淨都可以殺死佢地...
我的新屋完工了, 很開心, 裝修師傅資料及屋內相片會放上去.... 謝謝分享及交流~~~~~~~

http://kensonman.mysinablog.com/

大宅

原帖由 kensonman 於 10-7-30 00:53 發表
衣魚(學名:Lepisma saccharina),俗稱蠹、蠹魚、白魚、壁魚、書蟲或衣蟲是一種靈巧、怕光、而且無翅的昆蟲,牠的身體呈銀灰色,因此也有白魚的稱號,嗜食糖類及澱粉等碳水化合物。

牠屬於纓尾目,在地球上已經出現約三億年

htt ...

好奇怪... 佢通常係有紙張地方出沒的....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 heiheiw 於 10-7-30 09:54 發表

好奇怪... 佢通常係有紙張地方出沒的....

因為衣魚最鍾意食紙
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

民房

屋企有時翻開的好舊好舊的書,間中就會有呢種蟲走出呢。通常都係見一隻打一隻,有時打唔到就由得佢走。

好彩唔係好大隻,通常好似一粒米咁大,或者大啲啲。

冇乜辦法,除非將屋企啲舊書全部棄掉,但又唔捨得。而且有d新書夾雜在舊書中,已經"感染"左。

男爵府

"鹽蛇"最鍾意食衣魚,所以有時會覺得點解屋企多左"鹽蛇",其實係因為舊書多,有衣魚出沒.

大宅

原帖由 dhcheung 於 10-8-3 02:17 發表
"鹽蛇"最鍾意食衣魚,所以有時會覺得點解屋企多左"鹽蛇",其實係因為舊書多,有衣魚出沒.

好彩我唔驚鹽蛇.....

我家又不覺有 鹽蛇出現...

大宅

原帖由 CoolWong 於 10-8-2 09:07 發表
屋企有時翻開的好舊好舊的書,間中就會有呢種蟲走出呢。通常都係見一隻打一隻,有時打唔到就由得佢走。

好彩唔係好大隻,通常好似一粒米咁大,或者大啲啲。

冇乜辦法,除非將屋企啲舊書全部棄掉,但又唔捨得。而且有d新書夾雜 ...

或者搵日的起心肝.... 用膠袋包好d舊書....唔知有無效... 好擔心呢d衣魚會咬爛d書.....

首頁

尾頁

跳至