母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

缺鐵~ 咁有無缺鐵嘅病徵呀?

FYI
e+ d所謂reference range, 係無bb同小兒嘅reference架, 有都係靠估架! 因為, d reference range係搵d 無病嘅人d血做嘅, 咁你估有無父母會bb無病都捐d血出嚟做reference range呀?

如果搵d 食鐵高10倍嘅奶粉b做 "正常"指標, 會唔會有d奇怪?! 不如用d人奶b做 "正常"指標啦! 咁咪見到d奶粉b 鐵質唔正常地"高"囉!

大宅

轉述一自然療法醫師 - 唔通上帝設計時忘記在母乳中添加鐵質 ? 自己諗下啦 !

這些所謂報告好明顯係為sell野整出來的 - 正如西醫/藥廠"發明"各種病出來係為乜 - 醫藥市場係上億計的.

[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

別墅

奶粉中鐵質既吸收率不及人奶高,所以奶粉製造商要添加鐵質,雖然人奶中既鐵質含量不及奶粉,但係人奶BB仔在六個月前係可以在母奶中吸收足夠既鐵質,六個月後才需要添加輔食。

男爵府

都係個句, 人奶真係咁0吾惦, 人類就早已絶晒種.

大宅

其實BB過咗6個月, 除咗人奶, 所有其他都要加, 唔係凈係鐵質. 我住澳洲, 呢度健康院好鼓吹加乳酪, 肉類, 而BB米糊好多都有添加鐵質.
你BB都11個月, 應該都有食其他食物, 只要食得均勻, 應該ok.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊