自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢幾大?

小朋友講志願, 唔駛咁認真喎.

侯爵府

好媽媽勳章

都好丫, 叫自力更生

早幾日先有人問你想你女點, 我話, 冇架, 佢照顧到自己, 有時間探下我就得LA, 最重要係, 唔好比人滾大左, 要我同佢去落就得LAR.......
原帖由 maymay1037 於 10-8-1 12:12 發表
她想做輕鐵司機及麥當奴姐姐

伯爵府

d 親子尊家教無論小朋友講咩志願都好, 家長都要表示支持 (當然係正面的行業啦!)

沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

職業無分貴賤, 行行出狀元, 如果係高學歷, 就算做呢2種職業, 遇到時機際遇, 都可以步步高陞, 做到好高職位架.

咪睇少麥當勞姐姐 , 佢 地有麥當勞大學, 叻d有亞頭睇得起, 可以做 2nd manager> 1st manger> store manager > 地區掃把 > training manager..... (我唔知而家仲係咪咁)

子爵府

好媽媽勳章

呀仔以前想做巴士司機, 今期佢想做老師, 理由係有暑假放.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 chunheimama 於 10-8-1 01:15 PM 發表
呀仔以前想做巴士司機, 今期佢想做老師, 理由係有暑假放.

你有冇同佢講,其實老師放暑假都好多野做嫁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吾緊要啦, 有志願好過無志願
我個囡志願期期都跟教學主題改, 一時做巴士司機一時做郵差........一時又話做酒樓待應
細路仔, 佢地覺得邊樣好玩就做邊樣
我問佢 : 大過做mammy, 好似我咁好吾好?
佢竟然答我 : 吾好, 你好忙既, 又成日發脾氣, 我要好開心架
我心諗, 乜做我好吾開心咩???

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔剛4歲, 佢成日話將來做巴士司機~~~由識講野到依家都甘講, 佢十分十分.......之鐘意巴士, 無論去邊, 都扮揸巴士, 但我都好支持佢, 只要係正當行業, 都無所謂既, 佢開心, 能夠做到敬業樂業就得啦~~~同埋我常同佢講, 揸巴士都要比心機讀書, 人外國人問路都識講~~~
樓主, 其實佢既志願都好呀, 起碼係正當職業, 唔洗一定做醫生, 律師既~~~同埋小朋友志願隨時就變, 唔洗甘mind既~~~

侯爵府

好媽媽勳章

我大仔呢期話要做科學家... (我答佢: 哦, 好呀, 不過搵唔到食喎...)

二仔就話要做的士司機... (我答佢: 哦, 好呀, 不過而家要停車熄匙, 你怕唔怕熱先?)

三女一直都話要做醫生... (我答佢: 哦, 好呀, 不過做醫生要讀好多書好辛苦傢播... 但呢個女次次都話:"我唔怕辛苦傢, 而家開始唔玩玩具, 只係睇書...")

佢地三個都係 6.5歲, 4.5歲, 2.5歲; 所以都係得啖笑~
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

水晶宮

畀面勳章

咁我仔都算好堅定不移啦
佢志願係做收買佬
佢13年來一直向呢個目標前進

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 701003 於 10-8-1 14:08 發表
咁我仔都算好堅定不移啦
佢志願係做收買佬

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 701003 於 10-8-1 02:08 PM 發表
咁我仔都算好堅定不移啦
佢志願係做收買佬

果然有毅力

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁我仔都算好堅定不移啦
佢志願係做收買佬

收買佬返工好自由嫁...

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

自顧人士 都好過坐係屋企打機做雙失人仕 我嗰件大ga到而家仲未話到比我聽佢過多幾年 會搵咩工做
咁我仔都算好堅定不移啦
佢志願係做收買佬

男爵府

我女的志願, 佢話想退休.

大宅

好媽媽勳章

我個女初初話做街市賣菜d阿姐,之後又話做賓妹,而家就話做幼稚園老師...
阿仔就話做地盤工人(揸摌泥車個隻),又話要做消防員....

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 心抱 於 10-8-1 13:30 發表
吾緊要啦, 有志願好過無志願
我個囡志願期期都跟教學主題改, 一時做巴士司機一時做郵差........一時又話做酒樓待應
細路仔, 佢地覺得邊樣好玩就做邊樣
我問佢 : 大過做mammy, 好似我咁好吾好?
佢竟然答我 : 吾好, 你好忙既, 又成日發脾氣, 我要好開心架我心諗, 乜做我好吾開心咩???

你個囡好了解你咁喎

首頁

尾頁

跳至