自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

第3次打人都係罰錢了事

民房

此案的判決, 差點兒引起民怨.
從昨天到今天在電台及電視新聞中看到很多市民包括警員都分別打電話到區議員或有關部門投訴此案判刑太輕.
湯嘉驊直指此種判決在過去聞所未聞,擔心判刑會成為壞先例。
涂謹申亦質疑是過輕,一般應判監禁。
律政司發表聲明,表示會研究裁判官的判刑理據及主控官的報告,以決定是否就判刑提出覆核。
律政司無理由唔提出上訴卦,又睇下到時會點判?

搵到facebook group 如下, 有興趣請參與.

facebook群組促律政司上訴
有網民已在facebook成立一個名為「強烈要求律政司介入,重判包致金侄女Amina!」的群組,直指被告公然挑戰法紀,質疑判刑太輕,要求律政司上訴,至晚上(Aug2)已有逾2000人加入。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 lanlanlan 於 10-8-2 12:06 發表
有証有據, 襲警、醉架、阻差辦公的積犯, 都可以咁輕判, 直頭係目無王法, 目中無人, 香港的法律還有人相信嗎? 警務人員都頂住度氣啦, 邊有心機做呀 !
幾時都話法律係用黎保障有錢有背景的人(渣), 包致金大晒? 讀得書 ...
十卜十卜 !!!

要維持社會和諧, 唔該個官醒少少啦 ! 幫拖幫到出面, 點服眾呀 ? 係咪要警察下次遇到呢隻刁婦, 要即係call 增援搵飛虎隊cover離開現場即? 如果唔係, 又會比人打架嘞 !

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

支持! 支持!

大宅

十萬個十卜!

原帖由 lanlanlan 於 10-8-2 12:06 發表
有証有據, 襲警、醉架、阻差辦公的積犯, 都可以咁輕判, 直頭係目無王法, 目中無人, 香港的法律還有人相信嗎? 警務人員都頂住度氣啦, 邊有心機做呀 !
幾時都話法律係用黎保障有錢有背景的人(渣), 包致金大晒? 讀得書 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

十卜!十卜!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

支持!! 有錢就唔駛坐監, 咩道理呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

香港司法已死!

大宅

呢單案只能講, "法律面前人人平等, 但對某些人更平等".

香港明顯係朝住大陸的管治方式進發.

伯爵府

原來精神問題產生惡習 - 酗酒係大哂架.

咁我地個個不如先飲幾杯酒, 跟住走去睇精神科, 話自己有情緒病, 酗酒, 躁狂抑鬱症 ..... 攞定免死金牌先啦.

跟住做乜都唔使坐監. e.g. 係街到見到邊個唔順超就升佢一巴, 正呀!!!

佢有精神病, 酗酒, 打人唔使坐監, 仲要只係停牌一年. 我覺得一年後自己係馬路上撞到佢會有生命危險!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

冇野架,計起上嚟佢重可以衰多次架!下次可以判緩刑,都可以唔駛坐!

首頁

尾頁

跳至