跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女今年升K3,預備選小學,各媽媽可不可以比D意見,作為參考,因為本人不太認識屯門區的學校。

有邊幾間學校是小班教學,其實小班教學是不是比正常教學方式好D,會較容易適應

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

妳小朋友讀邊班,我仔仔來年升高2B.

大宅

報到.....

我個仔好似高2A

講起小班教學, 我都真係唔好知, 可能我已經有心目中的TARGET, 所以有去sourcing邊d學校係小班教學. 我諗可以去教育局個website睇睇

p.s. 不如改一改個topic, 等其他K3媽咪可以入嚟一齊討論吓啦! 集思廣益ma...

大宅

牛年勳章

廸廸今年升高3B

歡迎進入廸廸仔週記

複式洋房

小女恩恩升高 3A,應該和你廸廸同一個課室,我女之前是低2B,你地呢

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 12:29 發表
廸廸今年升高3B

複式洋房

你心目中小學是那間呢

原帖由 chunwai_315 於 10-8-3 09:55 發表
報到.....

我個仔好似高2A

講起小班教學, 我都真係唔好知, 可能我已經有心目中的TARGET, 所以有去sourcing邊d學校係小班教學. 我諗可以去教育局個website睇睇

p.s. 不如改一改個topic, 等其他K3媽咪可以入 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔都低2B,但下年就升高2B,可能我地見過面.....

原帖由 yeecheng 於 10-8-3 12:59 發表
小女恩恩升高 3A,應該和你廸廸同一個課室,我女之前是低2B,你地呢

大宅

請問兩位低2B同學仔可唔可以PM我小朋友的姓名呀? 我個仔都係低2B

如果佢哋係friend, 以後可以約出嚟gathering

大宅

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 12:29 發表
廸廸今年升高3B

又唔可以同廸廸同班.....

等我返去check真d先!!

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-3 13:01 發表
你心目中小學是那間呢

保良局志豪...因為小兒+本人都實在太懶, 我見志豪唔係"谷"得太勁, 又多外出參觀(我鍾意見識多d好過勁讀書), 所以心目中都係想試呢間

原本有諗過想讀直資, 但最後都係因為唔想交學費而放棄(但有朋友的小朋友讀緊係okay)

大宅

牛年勳章

我就幾鍾意鄭任安千禧,就算唔同班都可以約出嚟玩GA MA,我個仔之前讀低3B
歡迎進入廸廸仔週記

大宅

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 16:30 發表
我就幾鍾意鄭任安千禧,就算唔同班都可以約出嚟玩GA MA,我個仔之前讀低3B

鄭任安千禧 ~ 都好正呀! 不過對我嚟講就遠咗d(唔想坐校車lu!!), 有冇諗過讀愛琴間新保良局小學呀?

咁到時廸廸返咗小學之後, 係咪都係比ee睇住? 最衰我住得遠, 唔係放咗學幫你睇陣都冇所謂!

等遲d天氣冇咁熱, 我哋又約出嚟BBQ......好唔好?

大宅

屯門小學概覧

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=TM

冇直接講係咪小班, 但可以先選小學, 再click入左手邊的 "班級結構", 可以計出每班有多少人而推算是否小班

複式洋房

你仔仔升邊班

原帖由 chunwai_315 於 10-8-3 15:41 發表
請問兩位低2B同學仔可唔可以PM我小朋友的姓名呀? 我個仔都係低2B

如果佢哋係friend, 以後可以約出嚟gathering

複式洋房

升邊班高班,鄭任安千禧我都聽過好,連吳主任個小朋友也讀這間

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 16:30 發表

複式洋房

我也想過讀新保良局,不過太遠,現在想讀其他的保良局

原帖由 chunwai_315 於 10-8-3 19:26 發表

鄭任安千禧 ~ 都好正呀! 不過對我嚟講就遠咗d(唔想坐校車lu!!), 有冇諗過讀愛琴間新保良局小學呀?

咁到時廸廸返咗小學之後, 係咪都係比ee睇住? 最衰我住得遠, 唔係放咗學幫你睇陣都冇所謂!

等遲d天氣冇 ...

複式洋房

其實 3 間保良局有什麼不同,是不是都有小班教學呢?他們的程度高不高,壓力大嗎?功課多不多呢?

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-4 13:19 發表
其實 3 間保良局有什麼不同,是不是都有小班教學呢?他們的程度高不高,壓力大嗎?功課多不多呢?

碼頭嗰間(梁周) ~ 有朋友o既小朋友讀緊, 話唔係咁好

近良景
方王錦全 ~ 功課多, 適合迫得o既小朋友
志豪 ~ 較方王功課少, 比較多活動/參觀

大興 (莊啓程) ~ 都係谷得勁

愛琴新校 馮李佩瑤 ~ 一半係莊啓程/一半係梁周

因為聯繫中學為董玉娣/百周年等超勁中學, 所以, 我估....方王同莊啓程o既較谷課程係會較為涵接到.

而我今年有認識的小朋友讀志豪畢業, 見佢派中學都派得唔錯, 係同區o既band1/band2中學

希望幫到你. 如有錯誤, 歡迎糾正

大宅

牛年勳章

sandy,唔洗等冇咁熱都可約出來去吓d室內地方都得,順便傾吓選校的事,我都唔係好認識屯門的學校
歡迎進入廸廸仔週記

大宅

牛年勳章

我都未知呀,乜你放好早ga

原帖由 chunwai_315 於 10-8-3 19:26 發表

等遲d天氣冇 ...
歡迎進入廸廸仔週記

首頁

尾頁

跳至