論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

經過差不多二個月, agence先有工人給我見, 因我屋企有我媽媽, 她專負責new baby (5個月) 而工人會負責大女 (5歲), 即是一個老人家 + 2個小朋友, 故較麻煩, 不是很多工人願意做, 琴晚終於見左一個, 她是斷約的, 在美孚做了1個月沒有做, 因早餐僱主沒有飯給她食, 只有麵包, 吃不飽, 故最後雙方觧除合約, 但問題是工人要還9千幾給 agence, 她不是應該經此 agence揾工再還錢, 但反而經另一家 agence 揾工, 那豈不是要再比 agence fee, 所以覺得古怪, 想問 agence 攞佢前僱主問清楚, 但 agence 說她只做左一個月, 所以唔會留電話..我已經等了很久先有工人見, 如果唔要呢一個, 唔知又要等幾耐先至有..係未真係咁難

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好難早餐比飯佢食wor,我地都係食麵包,lunch更係可以食飯or麵but呢個excuse真係 搵個第2個喇,咁煩

男爵府

佢呢個理由唔係理由囉
唔好請~~~

男爵府

你穩多靚兩三間AGENT 啦,其實你都等左2個月,點解唔請海外呢? 申請都係咁上下時間,你請斷約同申請海外時間上無咩分別。你哩個CASE,完約真係唔洗諗

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

搵多幾間agent啦, 呢個怪怪地, 唔好要啦, 你住邊頭? 我最近都搵工人, 有幾個agent都ok, 係銅鑼灣同北角, 需要pm我啦
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

好有問題喎, 個理由好牽強, 再搵啦.

珍珠宮

原帖由 vickymok717 於 10-8-2 14:33 發表
搵多幾間agent啦, 呢個怪怪地, 唔好要啦, 你住邊頭? 我最近都搵工人, 有幾個agent都ok, 係銅鑼灣同北角, 需要pm我啦

我都搵緊工人呀, 可以pm我嗎? 唔該.

男爵府

最好揾多幾間agent揾,呢個好多疑點,無謂請番嚟又炒,浪費金錢兼激氣!

男爵府

請唔過啦~ 如果只係一個月就俾人炒一定有其他問題~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

回覆 1# cy_cheung 的文章

樓主 不能要 怕要了後一個月後輪到你炒她 到時又要賠給她 不化算 多找幾個有信譽的 agent 這樣可能會有多 D工人看 但我認識的好的 agent 一般都不大做本地工人 因為質素和變數太多 她們會主攻 overseas的 你可能要考慮一下請 overseas 來的

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

呢個理由真係第一次聽, 真係無奇不有! 如果真係雙方"和平"解除合約, 就唔會連電話都唔問得啦!
搵多幾間agent, 其實斷約同海外既申請時間都係一樣, 好既agent會老實話俾你聽呢一點架.....
唔好俾agent知道你好急搵緊, 好容易俾佢地夾埋既大話扼到...... 我曾經都係"受害者".....

洋房

梗係唔好要啦, 我上次嗰件咪又係喺我度做咗兩個月, 後尾佢比條水晶LIN我個BB玩, 我打番去叫佢唔好比D咁嘅嘢佢玩, 跟住喺CAM見佢黑面, 夜晚仲係咪拋高我亞B, 嬲得我呢...
跟住死忍到第二朝就炒咗佢, 佢仲笑哂咁執嘢tim....
同佢番agent度, 出出咗我份糧之後即刻死去第二間agent度搵工, 因為新agent無佢record, 唔知佢因咩事比人炒, 佢講咩都得啦....
根本係職業騙徒.....

大宅

根本吾需要考慮!我呀,我自已早餐都係食麵包咋!不知所謂。
原帖由 Ikymama 於 10-8-2 14:00 發表
經過差不多二個月, agence先有工人給我見, 因我屋企有我媽媽, 她專負責new baby (5個月) 而工人會負責大女 (5歲), 即是一個老人家 + 2個小朋友, 故較麻煩, 不是很多工人願意做, 琴晚終於見左一個, 她是斷約的, 在美 ...

大宅

你係咪請左我炒個件呀?
原帖由 qqhillcheung 於 10-8-2 23:24 發表
梗係唔好要啦, 我上次嗰件咪又係喺我度做咗兩個月, 後尾佢比條水晶LIN我個BB玩, 我打番去叫佢唔好比D咁嘅嘢佢玩, 跟住喺CAM見佢黑面, 夜晚仲係咪拋高我亞B, 嬲得我呢...
跟住死忍到第二朝就炒咗佢, 佢仲笑哂咁執嘢ti ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似乎呢件野好有問題, 1個月比人炒. Was it yan? 揾過個啦! yan 好多問題嘅.

珍珠宮

畀面勳章

千萬唔好請~~~

原帖由 Ikymama 於 10-8-2 14:00 發表
經過差不多二個月, agence先有工人給我見, 因我屋企有我媽媽, 她專負責new baby (5個月) 而工人會負責大女 (5歲), 即是一個老人家 + 2個小朋友, 故較麻煩, 不是很多工人願意做, 琴晚終於見左一個, 她是斷約的, 在美 ...

禁止訪問

男爵府

她是賓, 我的agence說她幾好, 因於10多年前係香港做左1個contract, 然後返鄉下結婚生仔, 早二年, 她先生去世, 故返嚟香港做, 她在菲律賓有教小朋友 5-10歲補習, 所以佢應該可以幫我教我大女英文, 但知她有甚麼大問題引致被僱主炒..我的 agence 說最緊要是自已對佢的印象如何..其他不用理會, 但我不認同, Jezzyuen, 呢個工人叫 "ricilla" 係唔係妳個前工人呀, 我想請個現成工人, 因我要两個女女與她一同見面及是否接受工人

民房

what problem for eating a bread for breakfast !!!!!!!!!! if she cannot accept, so many odd things u need to accept her !!!

why didn't u find several agents ??

首頁

尾頁

跳至