在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章

想請教 各位做sourcing, 你地平日有咩野途徑幫個客搵野架?

我入左黎 d 間公司做左 12 年,以前就 see TDC 書, 同靠老闆上廣交會的資料,近年都係靠上 alibaba 去找新廠,d 一兩年我發現 alibaba d 廠越黎越唔可靠,而且有時出 20 封 inquiry , 可能得4, 5 間覆,但做到既可能又得返1,2 間,trading 真係越來越難做

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 k7jmok 於 10-8-3 13:49 發表
想請教 各位做sourcing, 你地平日有咩野途徑幫個客搵野架?

我入左黎 d 間公司做左 12 年,以前就 see TDC 書, 同靠老闆上廣交會的資料,近年都係靠上 alibaba 去找新廠,d 一兩年我發現 alibaba d 廠越黎越唔可靠,而且有時 ...

我以前係buyer來架. 都做左成11年. 而家轉做part-time.
當年公司有規定, 一定要同大公司直接購買, 例如panasonic , 就同返panasonic買咁. 因出面太多假貨了. 所以公司都唔俾出面買. 所以marketing個邊, 會要求客戶預早落單及provide forecast plan, 等我地採購呢邊, 預訂物料咁.

坦白講, trading 真係好難做架.

(sorry, 可能一次出三次post, 電腦壞了)

伯爵府

好媽媽勳章

我入左黎 d 間公司做左 12 年,以前就 see TDC 書, 同靠老闆上廣交會的資料,近年都係靠上 alibaba 去找新廠,d 一兩年我發現 alibaba d 廠越黎越唔可靠,而且有時 ...

我以前係buyer來架. 都做左成11年. 而家轉做part-time.
當年公司有規定, 一定要同大公司直接購買, 例如panasonic , 就同返panasonic買咁. 因出面太多假貨了. 所以公司都唔俾出面買. 所以marketing個邊, 會要求客戶預早落單及provide forecast plan, 等我地採購呢邊, 預訂物料咁.

伯爵府

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

我本身做shipping既, 都有跟單, 做gift, promotion product, 搵客就靠TDC trade fair, 次次擺完fair, send 100封email俾人, 得幾個個客會有feedback, 問下價之後, 就不了了知. 特別係做polyresin既, 開模費又貴, 大6工工人人工, 源料乜都上升, 次次報左價俾客之後都嫌貴.

新客搵唔到, 連舊客都唔落單, 就算落單既量都大不如前.

要搵工廠既話, 要去大陸嗰d trade fair, 入面有好多大陸既工廠想搵客, 或者將sourcing轉移到其他國家, 越南, 印度等.

男爵府

其實我地都係去廣交會, alibaba 搵ga ja...問題就係好多廠都唔覆野, 好鬼煩...你要搵咩廠? 睇下可唔可以幫到你? 好似我地依家做美國客, 好多都要做factory audit (驗廠), 但大6好多廠都過唔到...如果唔介意, 大家可以share 下ga...

大宅

我聽日去見trading 既工,可唔可以講下主要係做d咩野同埋點樣做?因為我之前做product develop ga咋...

男爵府

原帖由 Tarababy 於 10-8-6 14:43 發表
我聽日去見trading 既工,可唔可以講下主要係做d咩野同埋點樣做?因為我之前做product develop ga咋...

你見工見成點ar?

大宅

見左兩份啦...都無乜聲氣......灰灰地...

原帖由 mi032280 於 10-8-13 17:48 發表

你見工見成點ar?

首頁

尾頁

跳至